Logistica românească în context pandemic: comerțul online și retailul tradițional au susținut industria
Aproximativ 650 mii mp de spații industriale au fost livrați la nivel național în anul 2020.
Potrivit informațiilor obținute cu ajutorul singurei asistente de vânzare la șantiere, VICTA.ro, în anul 2020 au fost înregistrate 4060 de construcții noi industriale. Județul cu cele mai multe astfel de șantiere a fost Bihor (312 șantiere), urmat de Ilfov (260 șantiere) și Timiș (203 șantiere). De asemena, mai mult de jumătate din totalul construcțiilor noi industriale au fost spații destinate depozitării (spații logistice și parcuri logistice). Acestea au cumulat un total de 2068 de șantiere în anul 2020. Județele din fruntea clasamentului sunt: Ilfov (198 șantiere), Bihor (146 șantiere) și Timiș (130 șantiere). Mai mult, 1203 de construcții noi de spații de producție au fost înregistrate pe parcursul anului precedent.
Sectorul spațiilor industriale a contribuit semnificativ la piața imobiliară în al treilea trimestru al anului 2020. Companiile din retail și servicii aferente, precum curierat și logistică, au închiriat peste 300 mii mp. Potrivit datelor furnizate de CBRE, acestea au cumulat o pondere de 50 puncte procentuale din totalul tranzacțiilor, dublu față de anul 2015.
Comerțul online: creștere de peste 400% în 2020 comparativ cu 2015
O creștere semnificativă poate fi observată și în domeniul comerțului online, care s-a majorat cu peste 400 de puncte procentuale în 2020 comparativ cu 2015. Este preconizat ca în perioada 2023-2025 România să se apropie de restul piețelor din Europa Centrală și de Este la nivelul stocului de spații logistice raportat la PIB și populația activă.
Conform analizelor de specialitate, contextul pandemic și creșterea bruscă a cererii de produse casnice a adus la suprafață punctele slabe atât ale puterii de producție cât și a stocurilor, comercianții și-au îndreptat atenția spre spațiile logistice. Așadar, jumătate din cererea pentru spații de depozitare a venit din partea acestora din dorința de a eficientiza modalitatea prin care produsele ajung la consumatori, de a diminua timpul de livrare și a securiza stocurile.
Cererea de spații logistice se va menține și în anii viitori, date fiind aspectele pozitive din industrie anticipate pentru perioada următoare:
- trecerea pragului de 10% pentru e-commerce din totalul vânzărilor în 2020 și tendința continuă ascendentă;
- dezvoltarea rețelelor de magazine de comerț alimentar modern;
- creșterea economică generală preconizată pentru anii 2021 și 2022.
Omnichannel devine o strategie preferată de retaileri
Situația pandemică a determinat mulți jucători importanți din diferite industrii să își modifice modelul de business. Un trend important în 2020 a fost îndreptarea atenției comercianților către omnichannel. Astfel, aceștia nu renunță la rețeaua de magazine fizice, însă investesc constant în noi resurse pentru a potența vânzările online. Mai mult, prin tehnologii de digitalizare a datelor, organizațiile pot vedea în timp real informații cu privire la companie, fapt ce contribuie la procesul decizional.
Optarea pentru depozite XXL
În 2020, suprafața medie tranzacționată în domeniul industrial a depășit 8000 mp. Din dorința de securizare a stocurilor și efcientizare a livrărilor, comercianții optează pentru depozite de mari dimensiuni.
Potrivit unui studiu de specialitate, cea mai mare tranzacție din domeniul spațiilor logistice a avut o suprafață de 70.000 mp, închiriată de Ikea în primul trimestru al anului 2020. Locurile doi și trei pentru același an sunt ocupate de Profi, companie ce a închiriat un depozit de 58.000 mp în Timișoara și unul de 57.000 în Craiova.
Concluzionând, spațiile logistice au fost la mare căutare în 2020. Fie că au închiriat sau au construit, companiile din diferite domenii industriale și-au îndreptat atenția spre spații de depozitare care să le ajute în securizarea stocurilor. Mai mult, domeniul retailul a avut o contribuție majoră la piața imobiliară națională.