Stiri

Mall-uri ridicate din cenusa fostelor fabrici

Economia comunista nu mai satisfacea nevoile populatiei la sfarsitul anilor ’80. Romanii nu mai aveau, in cantitati suficiente, cele necesare traiului: alimente, termoficare, bunuri de larg consum etc.

Industria nu mai tinea pasul cu realitatile vremii. Fabricile si uzinele, tributare unor tehnologii invechite, consumau multa energie pentru produse necompetitive pe plan mondial. Multe dintre ele lucrau „pe stoc”.

Dupa evenimentele din 1989, politicienii de toate culorile succedati la guvernare, mai de voie, mai de nevoie, au inceput tot mai mult sa gandeasca in termeni de profit. Si atunci ce era de facut cu fostele unitati productive, de acum perdante pe o piata mondiala tot mai dura?

Decat o zona parasita si toxica, mai bine un mall

Deja mai interesante in plan imobiliar, acestea intrasera in categoria denumita in limbaj de specialitate „proprietati de tip Brownfield” (foste platforme industriale sau comerciale abandonate, neutilizate, care pot fi contaminate cu substante periculoase, sau pur si simplu proprietati parasite).

„In SUA si in alte tari din Europa de Vest, politicile corecte in ceea ce priveste dezvoltarile de tip Brownfield au ajutat la scaderea ratei somajului, aducand cresteri ale bugetului local, imbunatatind sanatatea publica si impiedicand declinul centrelor urbane”, declara anul trecut Randy Tharp, managing director la Epstein Architecture & Engineering, companie internationala de proiectare.

El crede ca dezvoltarile Brownfield pot avea un impact pozitiv asupra unei zone abandonate, readucand-o la viata printr-o noua investitie. Referitor la Romania, in opinia sa, noile centre comerciale construite pe foste platforme industriale reliefeaza faptul ca aceste proiecte devin din ce in ce mai interesante pentru dezvoltatori.

Prin reamenajarea unei proprietati dezafectate, gradul de amenintare pentru sanatatea publica prin contaminare si riscul expansiunii urbane sunt reduse. In plus, dezvoltarea unei platforme de tip Brownfield va fi intotdeauna mai putin costisitoare pentru comunitate si societate, oferind valoare unui teren abandonat si eliminand contaminarea, in avantajul protejarii terenurilor agricole sau forestiere.

„Lichidarea” fabricilor, programata?

Astazi un mall genereaza mai multe beneficii pentru economie si buget decat o fosta uzina comunista, ramasa in urma tehnologic. Dar o astfel de uzina, facuta profitabila prin restructurare si retehnologizare, ar fi creat locuri de munca inalt calificate, ar fi contribuit la export si la dezvoltarea industriei pe orizontala (prin business-urile conexe ale furnizorilor).

„O fabrica reprezinta un proces complex, care inglobeaza investitii, loc in piata, exporturi (acolo unde exista), capacitate de finantare si altele”, a spus, pentru DailyBusiness.ro, analistul financiar Ilie Serbanescu.

Acesta considera ca eliminarea din joc a marilor capacitati industriale face parte dintr-un plan mai larg, care acorda Romaniei „un statut de colonie”, obligandu-ne sa importam produse cu grad inalt de tehnologie. Potrivit lui Serbanescu, planul este pus in aplicare cu ajutorul marilor organisme finantatoare. Acestea conditioneaza imprumuturile de felul cum guvernantii dirijeaza soarta intreprinderilor de stat.

„Fondul Monetar International nu actioneaza ca o banca. Mai degraba e un broker al capitalului privat transnational, care face exact ce ii spune clientul sau”, a afirmat analistul economic.

Serbanescu a precizat ca in cazul falimentului de tara, FMI, avand drept de preemptiune, isi recupereaza banii imprumutati inainte de formarea masei credale, astfel ca nu risca la fel de mult ca alti creditori cand economia se prabuseste.

Mall-uri ridicate din cenusa fostelor fabrici

Multe din mall-urile anuntate in ultimii ani s-au ridicat si se ridica pe foste platforme industriale, semn ca investitorii nu au ramas indiferenti la avantajele pe care asemenea zone le ofera pt noi proiecte. Unul dintre aceste avantaje este locatia, de multe ori in mijlocul unor cartiere care ar avea nevoie de un centru comercial in proximitate. Iata cateva exemple, in mai multe colturi din tara:

In Bucuresti, canadienii de la Benevo Capital vor incepe in curand, pe fosta platforma Textila Dacia, in cartierul Bucurestii Noi, constructia mall-ului Victoria City Lifestyle, care va avea o suprafata de 68.000 metri patrati. Cel mai important chirias anuntat pana acum este Cora. Livrarea proiectului este programata pentru al treilea trimestru din 2014.

Tot in Bucuresti, fondul sud-african de investitii NEPI, in colaborare cu Benevo Capital se pregatesc pentru inceperea lucrarilor unui nou centru comercial amplasat pe fosta platforma Vulcan, in zona de sud-vest a orasului: Vulcan Value Center (25.500 mp). Investitia se ridica la 20 milioane euro. Fosta platforma Vulcan din Bucuresti, cu suprafata de 77.000 mp, a fost cumparata cu 23 de milioane de euro de Benevo la inceputul anului trecut cu intentia de a construi un nou parc de retail de peste 28.000 de metri patrati, ce va include un magazin Do-It-Yourself, un hypermarket de 10.500 de metri patrati si o galerie comerciala.

Si pe fosta platforma Electroaparataj din Capitala se va ridica un mare mall. NEPI a preluat recent 70% din afacerea initiata de Real4You. Mega Mall se va construi pe 5,1 hectare, in vecinatatea stadionului National Arena, la intersectia dintre Soseaua Iancului si Soseaua Pantelimon. Autorizatia de constructie permite dezvoltarea unui centru comercial de pana la 70.000 de metri patrati de GLA, iar intentia partilor conform acordului-cadru este de a dezvolta un centru comercial dominant in zona, deschiderea fiind planificata la jumatatea anului 2015.

In Brasov, grupul Auchan vrea sa construiasca un cartier in urmatorii 10 ani pe fosta platforma Tractorul, care ocupa 10% din suprafata orasului. Prima faza a investitiei ii costa pe francezi 55-60 milioane de euro, bani ce vor intra intr-un centru comercial, Coresi Shopping City, a carui finalizare este programata pentru acest an.

In afara de centrul comercial, Auchan mai planuieste sa construiasca in fostul parc industrial 3.000 de locuinte, cladiri pentru birouri, un spital privat si o zona de logistica. Proiectul poate evolua in timp, in functie de colaborarile pe care divizia de imobiliare a grupului o va avea cu diversi operatori cu know-how pe partea de office si rezidential.

In Ploiesti, israelienii de la AFI Europe dezvolta un centru comercial pe locul fostei fabrici Flacara. Mall-ul va fi livrat pe 3 octombrie in acest an, momentan circa 90% din suprafata fiind inchiriata. Afi Europe a anuntat mai multe schimbari in cadrul proiectului. Investitia totala pe care o necesita proiectul in faza actuala se ridica la 40 de milioane de euro, cu 5 milioane de euro mai mult decat se estima la inceput. Initial era prevazuta o suprafata totala inchiriabila de 26.000 de metri patrati, dar aceasta s-a marit datorita maririi suprafetei acordate hipermarketului Cora.

Sursa

Citeste si :

Incursiune in istoria marilor fabrici romanesti

Imagini incredibile cu 7 fabrici de otel abandonate




Related Articles

Back to top button