Nazarcea Grup: exemplul de umanitate in spatiile de productie!
Întrebări în atenția domnului Florin GIOSAN, coordonator din cadrul Unității NAZARCEA GRUP:
1. Stimate Domnule Giosan, spuneți-ne câteva cuvinte despre unitatea pe care o reprezentați. (câte persoane lucrează, de câte ateliere de producție / servicii dispune instituția, programul de finanțare pe care l-ați accesat, etc.)
R: Ca și idee de afacere, dezvoltarea acestei întreprinderi de inserție socială (Nazarcea Grup) a pornit în anul 2008, când în urma unei vizite efectuate în Olanda am realizat cum se poate îmbunătăți stilul de viată a unei persoane cu dizabilităţi prin includerea acesteia într-un loc de munca protejat. Analizând nevoile sociale care au fost identificate la nivelul sectorului 1 de către Direcția Generală de Asistentă Socială și Protecția Copilului Sector 1 în ceea ce privește persoanele cu handicap, consultarea partenerilor sociali cat și studierea statisticilor naționale cu privire la incluziunea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilitati, respectiv participarea scăzută a acestora la accesarea locurilor de munca. Nazarcea Grup funcționează pe locația unui fost centru de plasament închis în anul 2008, locație care a fost refunctionalizata și extinsă prin construcția unei mansarde și a unei spălătorii auto. Suprafață totală construită este de 4.000 mp. Finanțarea necesară pentru punerea în practică a ideii a fost asigurată de către Primăria Sectorului 1 – aproximativ 50% iar diferență prin implementarea a doua proiecte europene finanțate din Fondul Social European prin POSDRU. Nazarcea Grup este formată din următoarele 8 ateliere: spălătorie auto, brutărie, spălătorie textilă, croitorie, tipografie, atelier de ceramică, atelier de lumânări decorative și un atelier de grădinărit la Clinceni (sere).
2. Conform datelor oficiale publice, in România, din cele peste 600.000 de persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice, doar 27.000 lucrează. Chiar dacă firmele care angajează persoane cu handicap au avantaje fiscale, investitorii evită asemenea salariaţi. Care credeți ca este motivul pentru care firmele nu iau in considerare aceasta opțiune ?
R: Diferența dintre noi si un angajator privat este următoarea: scopul nostru este consolidarea coeziunii sociale, dezvoltarea comunitatii locale si implicarea persoanelor cu dizabilitati in activitati economice, deci prioritate acordata obiectivelor sociale si nu capitalului, pe când scopul unui angajator privat este maximizarea profitului. Cei 70 de angajați cu dizabilitati sunt susținuți de instructori, cu experiențe relevante in munca cu astfel de persoane, de psihologi, asistenți sociali, consilieri vocaționali si asistenți medicali. Acesta este unul dintre motivele pentru care patronii nu angajează astfel de persoane. Si daca vorbim de angajatori mari (peste 50 de angajați) aceștia inca prefera sa vireze banii la bugetul de stat in schimbul colaborării cu o unitate protejata. Un alt motiv ar fi problema accesibilizării spațiului de lucru pentru o astfel de persoana: pentru persoanele aflate in fotoliu rulant sau pentru cele cu probleme senzoriale, angajatorii trebuie sa aibă in vedere amplasarea de rampe la intrări, lifturi pentru deplasarea pe verticala, toalete speciale etc.
3. Conform declarațiilor din presă, fabrica NAZARCEA, înfiinţată în 2009 cu fonduri europene de către Primăria Sectorului 1, are, în prezent, 70 de angajaţi, toţi cu handicap accentuat fizic sau mintal. In măsura in care ne puteți preciza, care este planul pentru anul 2013? Doriți sa continuați angajările?
R: In acest moment in cele 8 ateliere ale Nazarcea Grup sunt angajate 70 de persoane cu contract de munca pe perioada nedeterminata, au grade diferite de invaliditate si au următoarele tipuri de handicap: fizic, psihic, mental, asociat si somatic.
Intr-adevăr, din 2013 vom continua angajările in cadrul celor 8 ateliere pe posturile care sunt inca vacante, in special spălătoria auto, brutărie, croitorie si tipografie. De asemenea suntem pe punctul de a deschide o stație de neutralizare deșeuri infecțioase (ex. pampers folosit) intr-o alta locație situata pe sos. Odăi din Sectorul 1, unde ar putea lucra aproximativ 8 persoane cu handicap. Dorim ca tot in anul care vine sa dezvoltam si o divizie de curatenie si îngrijire spatii verzi, care sa asigure îngrijirea unor parcuri aflate in administrarea Primăriei Sectorului 1 cat si o divizie de confecționare a băncilor necesare parcurilor din sector (ultimele doua idei au venit in urma unui schimb de experiența realizat la unul dintre partenerii noștri transnaționali cu o bogata expertiza in acest domeniu – Haga Grup – http://www.haeghegroep.nl). Suntem in faza de proiectare a extinderii spălătoriei auto cu inca doua rampe de lucru.
4. Care este piața de desfacere pentru produsele si serviciile Nazarcea? De unde vor putea achiziționa potențialii cumparatori produsele/serviciile oferite?
R: In cele 12 luni de pilotare a întreprinderii sociale, perioada cat am fost sub finanțare europeana, produsele si serviciile realizate aici au fost furnizate Direcției Generala de Asistenta Sociala si Protecția Copilului Sector 1, in subordinea căreia funcționam ca si Unitate Protejata Autorizata. Începând cu 1 decembrie am demarat o campanie de informare a IMM-urilor cu peste 50 de angajați, care au obligația prin lege sa angajeze persoane cu handicap intr-un procent de cel puțin 4& din nr total de angajați. (art.78, alin.(2) din Legea 448/2006). Angajatorii care nu respecta aceasta prevedere au doua variante: pot opta pentru plata lunara către bugetul de stat a unei sume reprezentând 50% din salariul de baza minim brut pe tara înmulțit cu numărul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap ori achiziționează produse si servicii de la astfel de unitati protejate in suma echivalenta cu suma datorata bugetului de stat. De asemenea, ne îndreptam atenția si către persoanele fizice care pot achiziționa produse de la noi: am deschis un punct de desfacere a produselor de panificație, cat si un magazin in incinta fabricii unde pot fi achiziționate si produse realizate in celelalte ateliere. Toate produsele realizate la noi poarta o eticheta din care reiese ca sunt realizate manual de către persoane cu dizabilitati. (incluziv la spălătoria auto, clienții primesc un odorizat de mașina prin care li se mulțumește ca au spălat mașina acolo si astfel au contribuit la păstrarea locului de munca pentru o persoana cu dizabilitati).
Conform unui comunicat al ANAF referitor la anul 2011, sumele colectate la bugetul de stat ca si penalizare aplicata firmelor care nu au angajat persoane cu dizabilitati sau nu au achiziționat produse si servicii de la unitati protejate autorizate se ridica la valoarea de 42 de milioane de euro.
In consecința, direcția pe care noi trebuie sa mergem e cea de informare a angajatorilor (publici sau privați) asupra opțiunii pe care o au la virarea lunara a sumei respective la bugetul de stat.
Putem fi contactați pe adresa de email: office@nazarceagrup.ro pentru propuneri de colaborare.
5. In cazul in care investitorii proiectelor industriale, cititorii noștri direcți, ar dori sa investească intr-o astfel de unitate de producție care sa ofere posibilitatea angajării persoanelor cu handicap, care sunt după părerea d-voastră cele mai importante 5 aspecte ale investiției pe care trebuie sa le aibă in vedere.
R: Aici ar trebui discutata problema sub doua aspecte: o investiție privata intr-o unitate protejata autorizata (asemănătoare Nazarcea Grup) unde numărul minim de persoane cu dizabilitati trebuie sa fie 30% din numărul total de angajați ( care pot fi angajați si cu norme reduse de munca) este destul de riscanta, având in vedere faptul ca persoanele acestea trebuie implicate direct in activitatea de producție. Cele mai importante 5 aspecte ar fi: accesibilitatea locației (mijloace de transport in imediata proximitate cat si accesibilizarea spațiului de lucru), profilul activităților (in principal activitati manuale, repetitive, nu cu un înalt grad de complexitate), necesitatea acompanierii acestora la locul de munca de specialiști (psihologi, consilieri vocaționali), fluctuația de personal si nu in ultimul rând calitatea produselor sau serviciilor realizate.
Sub al doilea aspect, varianta mai accesibila pentru un investitor este sa angajeze minim 4% din numărul total de angajați, pentru a fi respecta prevederile legii 448/2006. Daca luam exemplul unui angajator cu 500 de angajați, 20 dintre aceștia trebuie sa fie încadrați in grad de handicap. Acest număr nu este mare, cele 20 de persoane putantu-si găsi o utilitate intr-o fabrica de exemplu. Din experiența mea, pot afirma cu tărie ca printre angajații noștri se găsesc persoane cu handicap care pot face oricând fata rigorilor unui astfel de loc de munca.
6. In presa online au apărut mai multe articole conform cărora NAZARCEA GRUP a deschis prima fabrica din România unde sunt angajate numai persoane cu dizabilităţi. Din punct de vedere al investiției realizate in scopul “accesorizarii” spatiilor existente: de producție, de acces, etc., astfel incit sa corespunda normelor in vigoare de siguranța si sa creeze un climat propice desfasurarii activitatii angajaților, care a fost valoarea investiției si care sunt principalele produse pe care le-ați achiziționat?
R: Așa cum spuneam anterior, spațiul in care se desfasoara activitatea noastră este de aproximativ 4000 mp, spațiu care a fost refunctionalizat pentru astfel de activitati. Suma investita in amenajarea spațiului cat si dotarea atelierelor cu echipamente de producție se ridica la 850.000 euro. In principal, echipamentele de producție achiziționate au fost alese astfel incat sa preîntâmpinam orice risc la accidentare. Linia de producție de produse de panificație nu este una automata, pentru ca am dorit ca implicarea persoanelor cu dizabilitati sa fie cat mai mare. Operațiile de modelare a produselor de panificație se realizează exclusiv manual. Pentru dotarea spălătoriei textile am achiziționat acele utilaje care sa permită realizarea procesului tehnologic specific: mașini industriale de spălat, uscătoare industriale, mese de calcat industriale si calandre. Pentru tipografie am achiziționat echipamente de imprimare pentru print digital ( imprimanta si plotter), aparat de sublimare – pentru personalizări prin transfer termic, tampograf cat si echipamente de finisare: ghilotina electrica, fălțuitor, aparat de laminat, biguitor etc. Atelierul de croitorie este dotat cu mașini de cusut casnice (pentru operațiuni simple) cat si mașini de cusut industriale, mașini de surfilat si triplock. Pentru celelalte ateliere, activitățile fiind preponderent manuale, achizițiile de echipamente nu au fost costisitoare (roata olarului, cuptoare de ars lut, cuptoare de topit ceara).
7. Aceste produse specifice de accesorizare au fost greu de găsit in piața? Ați primit mai multe oferte competitive? Cum a decurs selectarea furnizorilor de materiale si executantului lucrărilor ?
R: Fiind beneficiarii unor finanțări europene, achiziția de lucrări de amenajare si dotare cu echipamente a atelierelor s-a realizat respectând prevederile Ordonatei 34/2006 privind achizițiile publice. Pe fiecare dintre loturile de echipamente achiziționate au exista cel puțin 3 oferte de la diferiți operatori economici.
8. Care ar fi principalele 3 avantaje pe care le-ați prezenta daca ați avea posibilitatea sa tineti o conferința in fata beneficiarilor de investiții pentru a avea in vedere angajarea persoanelor cu dizabilităţi ?
R:
1. Persoanele cu dizabilitati sunt perfecte pentru operațiuni simple, repetitive;
2. Au foarte bine dezvoltat „cultul” lucrului bine făcut;
3. Nu-si doresc venituri salariale mari, ci vor sa se simtă utili.
9. Pe final, am dori să știm cum ați ajuns să faceți parte la o astfel de inițiativă și cum va simțiți de reușită acestui proiect care se bucură de un real interes din partea multor cititori.
R: Parcursul meu profesional a început in anul 2000, când proaspăt absolvent de filozofie si asistenta sociala, m-am angajat la DGASPC Sector 1. In anul 2003 am avut oportunitatea deschiderii celui mai mare centru de urgenta pentru persoane fara adăpost din tara, motiv pentru care, in anul 2006 mi s-a oferit „provocarea” de a închide un centru de plasament. Acest lucru s-a întâmplat in anul 2008, când ideea acestui proiect a prins contur si au început demersurile pentru identificarea finanțărilor. Suntem la final de an 2012, când pot spune ca mă simt împlinit de ceea ce s-a realizat aici, dar voi fi mult mai bine atunci când voi afla de astfel de inițiative au fost replicate si in alte zone din tara noastră.
Domnule Giosan, mulțumim pentru interviul acordat.
Acest exemplul de umanitate regăsit în spațiile de producție ale Grupului Nazarcea îl găsim că fiind dovada că în lume și în România se întâmplă și lucruri bune. Inițiativa celor ce se află în spatele acestor programe o felicităm și ne dorim sa aflam despre cat mai multe astfel de inițiative și în alte zone ale Romaniei.
Pentru imagini despre activitatea si produsele Nazarcea Grup puteți accesa pagina de facebook aici. Sau mai jos, puteti vedea cateva poze din interiorul spatiilor de productie Nazarcea Grup:
Atelierele Nazarcea Grup:
Atelier lumânări decorative
Atelier ceramică
Spalatorie auto . Atelier croitorie
Atelier de grădinărit . Atelier serigrafie