Noi provocări în sectorul producției și al tehnologiei pe măsură ce anul pandemic se retrage
Odată cu sosirea vaccinurilor împotriva COVID-19, putem începe să ne gândim la cum va arăta lumea pe măsură ce această pandemie se va retrage. Nicio companie nu a fost imună, deoarece virusul a răsturnat economia anul trecut și nicio afacere nu va scăpa de incertitudinea și volatilitatea care vor caracteriza perioada de recuperare care urmează. Ceea ce nu se știe este cât de mult din schimbarea comportamentului consumatorilor și a economiei va fi permanentă sau măsura în care cererea consumatorilor va crește economia odată ce se ridică restricțiile pandemice.
Fiecare industrie și companie individuală au experimentat pandemia în mod diferit. Unele s-au confruntat cu perturbări profunde, iar altele au fost de fapt stimulate de impactul economic al pandemiei. Companiile care au ieșit din criza sanitară fără a fi afectate substanțial sunt cele care au avut conducerea și resursele necesare pentru a răspunde peisajului în schimbare. De asemenea, firmele care vor avea cel mai mare succes în anul următor sunt cele care pot înțelege și anticipa schimbările viitoare și pot acționa în această direcție, susțin specialiștii.
Iată tendințele cheie de urmărit pentru a ajuta la înțelegerea modului în care acest an se poate desfășura pentru sectorul producției și cel tehnologic:
Sectorul producției
Pandemia a expus o nouă lumină asupra necesității rezistenței lanțului de aprovizionare și a producției. Producătorii au început să reexamineze de unde provin piesele și produsele critice și să se concentreaze pe satisfacerea cererii clienților în moduri diferite. În acest context, două tendințe încep să prindă contur.
În primul rând, producătorii analizează din nou modul de raționalizare a lanțurilor de aprovizionare cu accent pe reacția clienților, securitate și riscuri geopolitice, împreună cu cerințele de optimizare fiscală. În al doilea rând, se pune un accent sporit pe modul în care se poate aloca cel mai bine capitalul la capacitatea de producție, astfel încât să îmbunătățească eficiența operațională și rentabilitatea generală a activelor de producție.
Sectorul tehnologic
Pandemia a șters orice îndoială că firmele de tehnologie și telecomunicații oferă susținere pentru afaceri, educație și guvern. Există o mulțime de exemple în acest sens: dominarea tot mai mare a comerțului electronic; incursiunile telemedicinei în domeniul sănătății; învățare la distanță pentru a menține școlile în funcțiune și trecerea la munca la distanță în multe organizații. Se așteaptă ca aceste efecte să dureze. Vedem o creștere rapidă atât pentru întreprinderile mijlocii, cât și pentru companiile mari de tehnologie.
Totuși, oricât de mult dependența noastră de tehnologie a contribuit la creșterea veniturilor, a profiturilor și a stocurilor în 2020, s-ar putea să existe reacții adverse în 2021. Atenția trebuie îndreptată către creșterea interesului reglementărilor în companiile de tehnologie și către nemulțumirea consumatorilor în ceea ce privește problemele la fel de variate, precum accesul egal, confidențialitatea, securitatea și comportamentul anticoncurențial.
Confruntându-ne cu șocul pandemiei de acum un an – pe măsură ce economia s-a oprit brusc și s-au umplut sălile de urgență – s-a putut observa că mediul de operare pentru majoritatea industriilor se schimbă în moduri drastice. Acum, odată cu revenirea treptată din criza sanitară, există posibilitatea subestimării schimbărilor fundamentale care probabil vor apărea anul acesta. Vor exista surprize și oportunități pe măsură ce restricțiile se ridică. Afacerile care vor prospera vor fi cele care pot anticipa rezultatele, planifica recuperarea și pot reacționa rapid atunci când există schimbări pe care nimeni nu le-a prezis.