ÖLFLEX®, calitatea și flexibilitatea la ele acasă
În 1959, ÖLFLEX® a fost primul cablu de control care a fost proiectat cu fire codate pe culoare și în același timp a fost primul cablu marcat pe plan global. Calitatea și diversitatea gamei de produse au transformat cablurile ÖLFLEX® de conectare și control în cele mai folosite și cunoscute cabluri din toata lumea. Cablurile flexibile și rezistente la ulei îndeplinesc cele mai înalte standarde și rezistă celor mai vitrege condiții.
Atunci când discutăm despre calitatea cablurilor electrice, primul lucru la care ne gândim sunt caracteristicile electrice ale produsului. Fără să vrem, noi, cei din mediul industrial începem să calculăm secțiuni, căderi de tensiune sau să ne gândim la comportamentul cablurilor la frecvențe ridicate.
Cei care au utilizat în mod practic cablurile electrice stiu că pe langă considerațiile teoretice, mai există ceva care poate să conducă la o instalare ușoară sau la probleme extrem de complicate, acolo în șantier, unde lucrarea trebuie să fie executată la timp și în condiții de calitate: lucrabilitatea cablurilor.
LAPP, lider în piața cablurilor electrice și accesoriilor dedicate acestora, și-a manifestat de la început interesul spre detaliile care fac diferența între două produse cu caracteristici electrice apropiate.
Vom trece in revista câteva dintre acestea:
- forma secțiunii transversale a unui cablu trebuie să fie cât mai apropiată de cea circulară iar grosimea izolației exterioare trebuie să fie egală pe toata circumferința. Explicația este foarte simplă și logică: atunci când îndepărtăm izolația exterioară cu ajutorul unei scule dedicate acestei operații, lama tăietoare trebuie să secționeze complet izolația fără ca să afecteze izolația vreunui conductor. Dacă trebuie pregătite un număr mare de capete de cablu de același tip, o dată setată lungimea lamei tăietoare, operațiile de dezizolare se execută cu viteză și precizie, fără niciun risc.
- aceleași considerații sunt valabile și în cazul izolației conductorilor. Dacă peretele nu are grosime constantă, de cele mai multe ori, o parte din lițele conductorului vor fi secționate la îndepartarea izolației, conducând la micșorarea secțiunii și la apariția posibilă a punctelor de supraâncălzire.
- forma și rugozitatea suprafetei exterioare a izolatiei modifică gradul de protecție obținut la presetupare. Cablurile LAPP din familia ÖLFLEX®, UNITRONIC® sau ETHERLINE®, permit, împreună cu presetupele SKINTOP®, obținerea unui grad de protecție IP 69K, datorită faptului că secțiunile transversale sunt foarte aproape de secțiunea circulară teoretică.
- diametrul exterior al cablurilor LAPP este minim cu putință. Folosirea materialelor izolatoare de cea mai bună calitate permite obținerea unor diametre exterioare care sunt mai mici decât cele ale unor produse similare. Acest fapt conduce la posibilitatea micșorării lațimii traseelor de pat cablu și permite raze de îndoire mai mici. Pentru aceeași lațime de pat cablu, spațiile dintre cabluri vor fi mai mari și vor permite o mai bună ventilare, respectiv răcire a cablurilor. Rezultatul este strâns legat de curentul maxim pe care îl vom putea transporta, pentru aceeași secțiune de cablu. Schimbul de căldură cu mediul este îmbunătățit și de micșorarea grosimii izolațiilor, fără periclitarea performanțelor dielectrice ale acestora.
- materialele folosite la izolarea conductorilor nu trebuie să interactioneze chimic cu cuprul . În cazul în care există incompatibilități între cupru și materialul de izolație, se poate constata apariția, pe suprafața lițelor, a zonelor cu oxidare intensă sau sulfatare. Aceste zone nu mai permit instalarea pinilor sau a papucilor de cablu în condiții normale. Noi, în LAPP, urmărim cu maximă atenție această problemă și de aceea, la dezizolare, conductorii sunt neoxidati, apți pentru un contact perfect cu pinul sau papucul potrivit.
- la îndepărtarea izolației de pe conductor, lițele trebuie să rămână curate, fără urme de izolație aderentă. Dacă nu se îndeplinește această cerință, contactul electric cu pinul sau papucul de cablu se face pe suprafața diminuată fapt care conduce la supraîncălzire. Izolația cablurilor LAPP se îndepărtează ușor și complet, chiar și în cazul elastomerilor.
- temperatura minimă de instalare este un alt parametru care trebuie urmărit cu maxim interes. Un cablu care poate fi instalat în condiții corecte doar începând cu + 5 grade Celsius reduce perioada de lucrabilitate din an. LAPP vă oferă cabluri care pot fi pozate, fără restricții, până la – 40 grade Celsius.
Portofoliul nostru de cabluri acoperă cele mai diverse solicitări termice, mecanice sau chimice. Domeniul de aplicație al produselor noastre vă propune de la conductori la cabluri multiconductor, cabluri ecranate conform EMC, sisteme de conectare diverse, conectori și carcase diferite.
LAPP furnizează cabluri flexibile cu calități excepționale și durată de viață extrem de mare precum și cabluri spiralate de o calitate premium. Un alt domeniu de excelență îl reprezintă cablurile cu fibră optică produse și stocate în lungimi standard, la care se pot oferi și lungimi personalizate conform solicitării clientului.
Pe www.lapp.ro puteți găsi configuratoare care vă ușurează munca în alegererea cablului potrivit și tutoriale despre soluțiile LAPP pentru diverse industrii.