As. CCECRR a organizat în data de 23 octombrie 2019 a II-a Ediție a Forumului Româno-Rus „România-Rusia: în căutare de noi formate de cooperare”. Evenimentul a avut loc in Aula Carol I din Sediul Camerei de Comerț si Industrie București Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, 030044, etaj 2. Forumul a fost  realizat prin susținerea Ambasadei Federației Ruse în România, în parteneriat cu UGIR, Camera de Comerț și Industrie din Federația Rusă, Consiliul de Export Rus, Consiliul Rus al Industriașilor și Întreprinzătorilor, Asociația Financiar Bancară pentru Cooperare Eurasiatică, Consiliului Industriei Grele din România, PSC, ACRM, AOA – Argeș, CONFEUROPA, principal partener media Grupul de Presă Bursa, Parteneri Media IBC Focus, Info Hale. Sponsorul Principal al Evenimentelor Trading Line. Sponsori: Enercom, Syntera Investment, Viile Metamorfosis.

Anul acesta evenimentul a adunat peste 200 de participanți din România, Rusia, Bulgaria, Republica Moldova, Kazahstan, Iran, Siria, Serbia. Printre invitații de onoare s-au regăsit, V.I Kuzmin, Ambasadorul Federației Ruse în România și Andrei Grinchevich, Ambasadorul Bielorusiei. Printre vorbitori s-au regăsit: S.V. NIKOLASHYN – Reprezentantul ROSTEH în Bulgaria și România, Liviu Simeon – Vicepreședinte UGIR România și Președinte al PSC, Viorel PANĂ – Fost Președinte BVB, Ion SIMION – CONFIND SA, Riccardo Parasporo-Value Consulting Reprezentant IBEC, Directorul General Traiding Line – Paul IVANOV, Directorul General SYNTERA INVESTMENT – D.A. OPARIN, Directorul General ENERCOM – Serghey STRELITZOV, Vicepreședintele 1C Romania – Victoria PANTZÂR, Directorul Comercial „Fortis. Mettal and Design” – Dmitry Shianov, Director Dezvoltare Steel Standart SRL – Dmitry BARANOV, alți reprezentanți ai industriei și mediului de afaceri din cele două țări.

După partea oficială, CCECRR și AOA Piteși, CCECRR și CONFEUROPA au semnat un protocol de parteneriat care are ca principal scop promovarea și susținerea dezvoltării relației economice româno-ruse.

Ambasadorul Rusiei V.I. Kuzmin a remarcat dinamica pozitivă de creștere a cifrelor de afaceri bilaterale între țările noastre, precum și între Rusia și Uniunea Europeană în ansamblu, care se menține chiar pe fundalul politicii agresive de sancțiuni desfășurate de Bruxelles împotriva Rusiei. După cum a subliniat diplomatul, rolul reprezentanților mediului de afaceri ca susținători raționali și înțelepți ai cooperării pragmatice reciproc avantajoase dintre Rusia și România nu va face decât să crească.

 Au fost prezentate pe scurt problemele cheie ale relațiilor comerciale și economice globale moderne, care sunt caracterizate prin creșterea sentimentelor protecționiste, desfășurarea războaielor comerciale și amenință să împingă economia mondială într-o nouă criză. S-a subliniat importanța eliminării barierelor politizate în calea dezvoltării relațiilor de afaceri bilaterale. Ambasadorul Federației Ruse a reamintit celor prezenți că Rusia desfășoară activități sistematice pentru crearea și dezvoltarea structurilor economice de integrare, cum ar fi Uniunea Economică Eurasiatică, BRICS și altele, demonstrează deschidere către interacțiune cu state care împărtășesc aceleași valori în spațiul eurasiatic și în afara limitelor acestuia.

Președintele CCECRR Tudor AFANASOV  a reamintit participanților faptul că începând cu anul 2018 CCECRR este reprezentanta Asociației Financiar Bancare pentru Cooperare Eurasiatică, iar din 2019, Președintele CCECRR este Consilier și Reprezentant pe lângă Consiliul de Export Rus pentru România, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Slovenia și Slovacia.

V. I. Kuzmin i-a chemat pe reprezentanții cercurilor de afaceri din ambele țări să trateze în mod critic acuzațiile mincinoase, puse în circulație de mass-media de trend majoritar, mainstream, la adresa Rusiei despre unele intenții imaginare de a submina fundamentele democrației occidentale, și să abordeze procesul de stabilire a cooperării comerciale de pe pozițiile unui calcul pragmatic clar.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în România A.M. Grinkevich a participat și a luat cuvântul la forum și a expus în detaliu starea și perspectivele comerțului și cooperării economice bieloruse-române.

Principalele teme abordate la forum:

  • aspectele actuale ale cooperării economice dintre România și Rusia;
  • Piața Rusiei – oportunitățile pe care le oferă această piață distribuitorilor și producătorilor;
  • Importanța Pieței Ruse pentru industria românească;
  • Posibilități de finanțare și atragere de investitori;
  • Transportul fluvial, cea mai ieftina modalitate de transport;
  • Sancțiuni și cum se poate crește schimbul comercial în aceste condiții;

Având în vedere că anul acesta CCECRR a împlinit 5 ani de la înființare, în data de 24 octombrie 2019 începând cu ora 19.00 prin bunăvoința Excelenței Sale V. I. Kuzmin la Sediul Ambasadei Federației Ruse  Șoseaua Pavel D. Kiseleff 6 a fost organizată o recepție unde au fost invitați participanții la Forum. În cadrul Recepției au fost  premiate companiile românești și rusești care au susținut și promovat relațiile de afaceri româno-ruse, membrii CCECRR, reprezentanți culturali, sportivi, conaționali și personalități care au contribuit la dezvoltarea relațiilor româno-ruse. Prin propunerea Președintelui CCECRR a fost aprobată înființarea Ordinului CCECRR pentru: Merite Diplomatice Deosebite, Merite Politice Deosebite, Merite Economice Deosebite, Merite Culturale Deosebite, Merite Deosebite Conaționali. Aceste distincții vor fi oferite odată la 5 ani celei mai reprezentative personalități din fiecare domeniu amintit mai sus care a avut cele mai remarcabile contribuții la dezvoltarea relațiilor româno-ruse.

Distincțiile aniversare pentru merite economice au fost oferite: Companiei TRADING LINE, METAMORFOZIS, RIFIL.

Distincțiile aniversare pentru merite culturale au fost oferite: Managerului Muzeului Țăranului Român Virgil NIȚULESCU, Mezzosopranei Andreea ACHILOV.

ORDINUL CCECRR ECONOMIC pentru merite deosebite în dezvoltarea relației bilaterale româno-ruse în domeniul economic a fost oferit Președintelui PSC D-lui Liviu Iulian SIMION.

ORDINUL CCECRR CULTURĂ/MEDIA pentru informarea corectă despre piața de capital și pentru sprijinul acordat în organizarea primei ediții a Forumului Româno-Rus a fost acordat Grupului de Presă BURSA.

ORDINUL CCECRR CONAȚIONALI a fost acordat post mortem mult regretatului inginer Lohin ACHILOV care a avut o contribuție semnificativă în menținerea unității conaționalilor ruși din București, promovarea identității staroverilor din România și pentru susținerea oferită în dezvoltarea și înființarea CCECRR.

În cadrul evenimentului Președintele CCECRR Tudor AFANASOV și Excelența Sa V.I.Kuzmin i-au oferit Distincția Aniversară a CCECRR pentru merite Economice Consilierului Economic din cadrul Ambasadei Ruse d-lui Alexander TYURIN care a avut o contribuție semnificativă de la venirea sa în promovarea și dezvoltarea relației economice bilaterale.

În data de 30 octombrie cu ocazia recepției oferite de către Ambasada Rusă în cinstea Unității Popoarelor, Președintele CCECRR Tudor AFANASOV i-a înmânat Excelenței Sale V.I. Kuzmin, Ambasadorul Federației Ruse în România ORDINUL CCECRR pentru merite DIPLOMATICE deosebite. Prin activitatea sa, relațiile economice au avut parte de un succes sporit, au beneficiat de tot sprijinul Ambasadei, iar unitatea conaționalilor ruși a fost consolidată datorită eforturilor depuse de înaltul reprezentant diplomatic.

CCECRR, partenerii săi și toate entitățile implicate în organizarea Forumului aduc alese mulțumiri companiei SMARALD TECH care folosind cele mai noi tehnologii de imprimare 3D au realizat Distincția Aniversară și Ordinul CCECCRR.