Stiri

Puscariasii sunt noua forta de munca in constructii

In ianuarie 2019 peste 2.000 de deținuți au fost scoși la muncă in Romania. Firmele și instituțiile de stat au plătit penitenciarelor în perioada 2018-2019, peste 13,5 milioane de euro pentru munca deținuților, arată datele obținute de Europa Liberă de la Administrația Națională a Penitenciarelor.​ sursa:

Mai multe companii din domeniul constructiilor sau care lucreaza la proiecte de constructii precum UTI Grup, Bog`Art, Deutek au apelat la forța de muncă necalificată a deținuților de la Jilava și Rahova.

Banii: 60% la penitenciar, 40% la deținut

Deținuții care pot ieși la muncă sunt selectați dintre cei aflați în regim deschis și semi-deschis. Este deci vorba de deținuți cu pedepse de maximum 3 ani, care nu implică infracțiuni grave sau comise cu violență. Deținuții nu sunt obligați să iasă la muncă.

Banii se împart, conform legii, astfel: 60% din venit îl ia penitenciarul, 40% îl ia deținutul. Din banii rămași, deținutul poate cheltui cât stă închis doar 90% din sumă. Restul de 10% i se pune deoparte, într-un cont la care are acces doar când iese din pușcărie.

Cine poate angaja deținuți

Orice firmă, instituție de stat sau persoană fizică autorizată poate angaja deținuți, după ce negociază un contract de prestări servicii cu oamenii din conducerea unui penitenciar. Singurele condiții: să fie solvabili, iar condițiile de siguranță de la locul de muncă să fie aprobate de penitenciar.

Angajatorii sunt obligați să asigure, în condiții de siguranță, transportul deținuților de la penitenciar și înapoi, echipamentele pentru protecția muncii și măsurile igienico-sanitare.

Lista cu penitenciarele din Romania

Daca ai un santier in lucru in aceste zone si te gandesti sa angajezi detinuti, iata o lista cu penitenciarele din Romania care te-ar putea ajuta:

Sursa: wikipedia
Related Articles

Back to top button