Interviuri experti

Revoluția tehnologică în construcții: Evoluția pieței din România prin ochii lui Cătălin Podaru, CEO Ubitech Construcții & Leviatan Design

Ubitech Construcții este una dintre cele mai tehnologizate companii de construcții din România, care a reușit până în prezent, să implementeze metodologia BIM la nivelul întregului proces de lucru, în cele mai importante proiecte derulate la nivel național. Înființată în 2015, compania cu capital 100% românesc, Ubitech Construcții oferă servicii complete în domeniul construcțiilor precum antreprenoriat general, proiectare și execuție, management și implementarea proiectului și este specializată în proiecte tip design & build cu grad ridicat de complexitate. Cum a evoluat piața de construcții din România și cum se raportează în prezent la toate procesele de tehnologizare și automatizare am aflat de la Cătălin Podaru, CEO Ubitech Construcții & Leviatan Design.

Într-o discuție anterioară ne spuneați că țara noastră se confruntă cu o lipsă de specialiști în sectorul de proiectare și execuție, într-o perioadă în care România are nevoie de investiții mari. Care credeți că ar putea fi o rezolvare a acestei situații și cum ar putea contribui sectorul educațional în soluționarea acestei provocări?

Din perspectiva noastră, soluția cuprinde mai multe direcții care trebuie abordate complementar.
În primul rând, este esențial să reușim să le transmitem tinerilor că România oferă oportunități valoroase de educație și dezvoltare în domeniul construcțiilor. De asemenea, mediul de afaceri local poate oferi condiții competitive de muncă, la standarde înalte. O altă componentă cheie este reprezentată de digitalizarea și automatizarea companiilor și a proceselor de lucru, care permit, pe de-o parte, creșterea productivității, ușurează munca și valorifică spiritul creator al generațiilor tinere, iar pe de altă parte, cresc valoarea generațiilor cu o experiență solidă, mai ales în această perioadă de transformări tehnologice radicale generate de inteligența artificială. Totodată, prin susținerea constantă a mediului academic, compania noastră a demonstrat că implicarea mediului privat în procesul de educare și formare a viitorilor ingineri din România este esențială în depășirea provocării privind lipsa de specialiști din domeniul construcțiilor. Rezultatele se vor vedea, chiar dacă nu imediat, iar mobilizarea comună pe care am remarcat-o în rândul cadrelor didactice și a companiilor private, dublată de un interes tot mai mare din partea studenților pentru adaptarea cât mai bună la cerințele tot mai mari ale industriei, confirmă această realitate.

Având în vedere expertiza în piața de profil, spre ce credeți că se îndreaptă piața de construcții și ce tendințe estimați în perioada următoare?

Piața construcțiilor are în prezent cele mai mari șanse de dezvoltare sustenabilă, datorită fondurilor europene și a celor din PNRR. Compania noastră a optat în mod ferm pentru implementarea soluțiilor sustenabile în proiectele de construcții, care conduc, cu siguranță, spre un viitor mai bun, în care clădirile vor fi mai sigure, mai ecologice, mai confortabile și mai eficiente din punct de vedere energetic, grație tehnologiilor avansate folosite la proiectarea și edificarea lor. De asemenea, apreciem că în perioada următoare vom vedea investiții majore în domeniul public și anticipăm că odată cu stabilizarea economiei și a prețurilor vom asista la o creștere a investițiilor private, nu doar în zona rezidențială, ca până acum, ci și în zona facilităților de producție și a proiectelor privind producția de energie.

Sunteți constant conectați cu clienții și cu testarea de noi soluții care să le ofere beneficii reale acestora, inclusiv în exploatarea inteligentă a spațiilor de construit. Cât sunt de receptivi clienții la aceste idei și care au fost cel mai des întâlnite contra-argumente din partea acestora?

Tehnologiile BIM și Digital Twin transformă radical proiectarea, construcția și exploatarea clădirilor. Clienții noștri înțeleg beneficiile acestor soluții, care oferă transparență sporită, control direct și posibilități extinse de simulare și exploatare inteligentă și contribuie la reducerea erorilor. BIM se situează cu siguranță printre alegerile preferate ale clienților, urmând astfel tendințele înregistrate în cadrul Uniunii Europene, unde BIM tinde să devină o necesitate imperativă. Utilizarea metodologiei BIM în etapele de proiectare și execuție oferă clienților o transparență sporită și un control direct în toate aspectele proiectului, reducând astfel pierderile și minimizând numărul intervențiilor pentru remedierea erorilor. Astfel, BIM le permite clienților să înțeleagă implicațiile tehnice și de design ale proiectului încă din faza de proiectare, chiar și în absența unor cunoștințe tehnice solide. Provocările constau în rezistența firească la schimbare, teama de costuri suplimentare și nevoia explicării într-un mod accesibil a conceptelor tehnice complexe. Cu toate acestea, clienții acceptă treptat noile tehnologii, urmând tendințele la nivel european.

Ultimii ani au fost marcați de o serie de evenimente care au destabilizat economia pe plan global (eg. pandemia, războiul de la graniță). Din dorința de adaptare la situațiile existente și de a preîntâmpina nevoile oamenilor, au apărut și o serie de proiecte la nivel social. V-ați implicat în astfel de proiecte? Care considerați că a fost cea mai mare provocare aici?

Implicarea în proiecte sociale și educaționale reprezintă o prioritate pentru noi, iar în acest context putem menționa parteneriatele cu universitățile tehnice din România și sprijinul acordat Asociației HOSPICE Casa Speranței în demersurile lor de a oferi gratuit servicii integrate de îngrijire paliativă și educație persoanelor diagnosticate cu boli incurabile, precum și altor ONG-uri. În ceea privește provocările, considerăm că ar ajuta dacă fiecare dintre noi am avea mai multă încredere în forțele proprii, pentru a obține rezultate mai bune în toate domeniile.

Cum ați resimțit interacțiunea cu instituțiile statului în situația economică actuală? Ați resimțit susținere din partea partenerilor instituționali?

Relația cu instituțiile statului s-a îmbunătățit în ultimii ani, datorită unei deschideri
mai mari spre dialog cu mediul privat. Însă, provocările actuale vin din inerția digitalizării sectorului public și a măsurilor recente privind eliminarea facilităților fiscale din domeniul construcțiilor. Cu toate acestea, sperăm că Guvernul va lua decizii care să sprijine dezvoltarea acestui sector.

Care considerați că a fost în ultimele 12 luni cel mai ambițios proiect la care ați luat parte și care au fost cele mai mari provocări întâlnite?

Printre cele mai ambițioase proiecte la care lucrează specialiștii noștri se numără realizarea
infrastructurii pentru Comandamentul NATO de la Sibiu și cea aeroportuară de la Câmpia Turzii, iar recent am semnat un acord cadru major cu Primăria Sectorului 3, pentru modernizarea infrastructurii de învățământ. În ceea ce privește provocările pe care le-am întâmpinat pe parcursul lucrărilor la aceste proiecte putem menționa deficitul de specialiști, însă digitalizarea și soluțiile inovative ne-au permis depășirea cu bine a acestor provocări.

Ce v-ați propus pentru următoarele 12 luni și încotro credeți că se va îndrepta piața de construcții din țara noastră?

În următoarele 12 luni, ne propunem să ne implicăm în proiecte complexe de infrastructură și să continuăm procesul de digitalizare, astfel încât să beneficiem de o productivitate ridicată. Apreciem că piața locală are potențial mare de creștere, iar companiile pot prospera dacă rămân flexibile și eficiente în contextul actual, caracterizat de lipsa de predictibilitate.

Care considerați că sunt în prezent cele mai importante 3 proiecte publice la care se lucrează în România?

Fără a nominaliza anumite proiecte, putem confirma că în România se derulează multiple proiecte majore în următoarele domenii: transporturi, producția de energie regenerabilă, infrastructura medicală, educațională și militară, care sunt esențiale pentru dezvoltarea României.

Atunci când vorbim despre topul antreprenorilor generali în construcții, inevitabil vorbim și despre echipe numeroase, determinate să obțină rezultate notabile. Într-o perioadă în care dinamica forței de muncă este destul de mare în acest domeniu, cum luptați cu acest fenomen?

La Ubitech și în cadrul celorlalte firme din grupul nostru de companii, cea mai importantă resursă este omul. Investim masiv în dezvoltarea echipei, iar investițiile pe care le-am făcut în tehnologizare au fost centrate pe beneficiile angajaților și pe crearea unui mediu de lucru stimulativ pentru învățare continuă. Astfel, am reușit să creăm o cultură organizațională puternică, care se poate adapta la provocările actuale legate de piața muncii.

Spre ce domenii doriți să vă extindeți portofoliul de lucrări în perioada următoare și unde considerați că ar merita să ne îndreptăm atenția?

Vom continua să dezvoltăm proiecte în domeniul securității și apărării, dar suntem orientați și către dezvoltarea proiectelor de infrastructură în domeniul sănătății și al educației.

Articol publicat în TOP 100 Antreprenori Generali in Constructii 2023. Află cine sunt și cum văd tendințele și problemele din piață cei mai puternici 100 de constructori din Romania descărcând catalogul aici: https://top.ibcfocus.ro/




Related Articles

Back to top button