Stiri

Robotii industriali – din ce in ce mai implicati in proiecte

Statista preconiza anul trecut ca transferurile la nivel mondial de roboti industriali multifunctionali aveau sa depaseasca 207,000 de unitati in 2015, cu o crestere semnificativa fata de anul 2012  (159,000 de unitati).

La aceasta crestere isi aduce aportul si industria de automotive unde se foloseau aproximativ 60% din instalatiile robotice in anul 2011.

In iunie 2015, The Wall Street Journal prezenta noua generatie de roboti pentru manufactura ca fiind mai rapizi si mai cooperativi in munca cu oamenii.

“Robotii proiectati astazi pentru munca in fabrica tind sa fie mai mari, mai periculosi pentru cei care se apropie de zona lor de actiune si concentrati pe un singur task – doar pe sudura, vopsire sau ridicare de piese grele, de exemplu.”

Un alt atuu al robotilor de ultima generatie este si faptul ca sunt mai “prietenosi” decat precursorii lor. Acestia pot lucra cot la cot cu angajatii unei fabrici ajutandu-i sa asambleze atat obiecte mari, ca motoarele de avion, precum si obiecte de o mai mare finete, ca smartphonurile.

In statistica de mai jos oferita de Federatia Internationala de Robotica, putem observa tendinta de crestere a numarului de roboti utilizati in lume. Pana in 2017 se preconizeaza ca se va ajunge pana la aproape 2 milioane de roboti folositi in diverse industrii, Japonia conducand, detasat, clasamentul tarilor care aveau in 2014 cei mai multi “angajati” roboti.

statistica_roboti
Related Articles

Back to top button