Stiri

Roman-15 milioane euro pentru o ferma cu tehnologie SPF

Suinprod Roman, companie membră a grupului Kosarom, a finalizat construcţia unei ferme ultramoderne cu tehnologie SPF pentru creşterea porcilor, o investiţie în valoare de 15 milioane euro.

Construcţia fermei a durat 18 luni, iar la inaugurare au fost prezenţi reprezentanţi ai celor mai mari companii producătoare de carne din Europa, lideri ai sectorului de agribusiness din Romania, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale precum şi ai Comisiei Europene.

„Tehnologia SPF (Specific Pathogen Free) implică menţinerea unei stări de sănătate foarte bună a animalelor (practic fără boli) prin măsuri de biosecuritate pentru a se evita utilizarea medicamentelor. În plus faţă de reducerea costurilor operaţionale pentru cumpărătorii de genetică şi purcei de la Suinprod, consumatorii finali ai produselor din carne beneficiază de o calitate mai bună a cărnii, evitând consumul indirect de antibiotice din alimente”, a menţionat Ioan Antoci, director general al Suinprod Roman.

Noua fermă va funcţiona în acord cu standardele de mediu şi bunăstare care vor fi impuse de Uniunea Europeană fermelor de porci începând cu 1 ianuarie 2013. Pe lângă ferma de la Roman, Suinprod mai deţine o fermă nucleu pentru producerea de genetică proprie de mare performanţă, finalizată în 2008, depozite şi silozuri de cereale, precum şi fabrici de prelucrare a soia şi de producere a furajelor pentru animale.

Printre planurile de investiţii ale Suinprod Roman pentru perioada următoare se numără şi o instalaţie de producere a energiei electrice şi termice din biogaz, în acest sens manifestându-şi interesul un număr de parteneri străini.

În noua fermă a Suinprod vor lucra 40 de salariaţi. În plus, Suinprod are 120 de salariaţi pentru celelalte activităţi.

Suinprod este prezentă pe piaţa internaţională prin exporturi de genetică în ţări din Comunitatea Statelor Independente şi indirect prin intermediul produselor Kosarom în ţări din Comunitatea Europeană.

Ferma are o capacitate de 20.000 de capete şi va produce 75.000 de porci anual în sistem SPF integrat. Suinprod aşteaptă o cifră de afaceri de peste 16 milioane euro începând cu 2014.

sursa
Related Articles

Back to top button