Stiri

România este printre ţările UE cu cele mai puternice scăderi ale lucrărilor de construcţii în luna mai

Lucrările de construcţii au crescut în luna mai comparativ cu luna aprilie atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro, însă România se numără printre ţările cu cel mai mare declin al lucrărilor de construcţii de la o lună la alta, arată datele publicate de Eurostat.

Conform acestor date, lucrările de construcţii au crescut cu 0,7% în UE, respectiv cu 0,9% în zona euro, în luna mai comparativ cu luna aprilie. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Franţa (5,4%), Polonia (3,8%) şi Cehia (3%). La polul opus, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Slovenia (minus 7,5%) şi România (minus 5,8%), arată economica.net.

Declinul înregistrat de România în luna mai vine după un avans de 7,2% în luna aprilie comparativ cu luna martie, când România a fost lider la creşterea lucrărilor de construcţii.

În ritm anual, în mai 2021, comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, lucrările de construcţii au crescut cu 13,6% în zona euro şi cu 11,6% în Uniunea Europeană. Exceptând Suedia şi Slovenia, volumul lucrările de construcţii au crescut în toate statele membre UE, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în Franţa (23,9%), Austria (21%) şi Ungaria (18,7%). În România, lucrările de construcţii s-au majorat cu 6% în ritm anual în luna mai, după un avans de 12,7% în luna aprilie.

Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 6,1% în luna mai 2021 faţă de luna mai 2020. Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, lucrările de construcţii s-au majorat pe total cu 7%.

De asemenea, în primele cinci luni ale anului 2021, volumul lucrărilor de construcţii s-a majorat cu 5,5% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, ca serie brută. În funcţie de de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea a fost de 2,7%, prezintă economica.net.

Related Articles

Back to top button