Stiri

Shoppingul sfidează criza. Mai asteptam 8 malluri

sursa poza

Bucureștenii nu se pot plânge când vine vorba de cumpărături având în vedere că există mai mult de 10 malluri și alte numeroase galerii comerciale. În ciuda numeroaselor zone de shopping, dezvoltatorii imobiliari anunță construirea, în următorii cinci ani, a încă opt malluri.

Competiția pe piața mallurilor din Capitală a devenit acerbă, iar cel mai bun exemplu este întrecerea dintre centrele comerciale din sectorul șase al Capitalei- AFI Palace Cotroceni și Plaza Mall.

Potrivit specialiștilor din piață doar câteva sunt centre comerciale care sunt profitabile, în schimb sunt multe care sunt aproape de faliment precum City Mall sau Liberty Center, iar lista continuă.

Ce malluri îşi vor deschide porţile în acest an

Presiuna concurenței acumulată cu criza îi determină pe actualii jucători din piață să își repoziționeze centre comerciale. Dezvoltatorul Anchor, proprietarul Plaza Mall şi Bucureşti Mall, alocă 50 de milioane de euro pentru extinderea şi reconfigurarea centrelor comerciale pe care le deţine pentru a deveni competitiv. Dacă pentru ei este dificil de mers mai departe într-o piață saturată, cum se vor descurca nou-veniții? Este greu de estimat cum vor fi primite noile centre comerciale, însă este cert, că în actualul context, concurența se intensifică.

În următorii cinci ani sunt anunțate a fi finalizate circa opt malluri, ele fiind în prezent în diverse stadii. Cele mai multe dintre ele nu au trecut de faza de schiță.

Park Lake Plaza din Titan

Printre dezvoltatorii cei mai activi în construirea unui nou mall sunt irlandezii de la Caelum Development. Ei au început deja lucrările de construcție ale proiectului Park Lake Plaza din Titan, în toamna anului trecut, iar livrarea este estimată pentru anul 2013. Este vorba despre un mall mare, cu o suprafaţă închiriabilă de 67.000 de metri pătrați. Irlandezii au reuşit deja să semneze contracte de închiriere importante. De fapt, jumătate de proiect este deja închiriat către branduri precum Cora sau Cinema City.

Proiectul este dezvoltat pe terenul cunoscut drept fosta bază sportivă Spartac, cumpărat în urmă cu cinci ani, pentru aproximativ 70 milioane euro, iar investiţia totală a fost estimată la 250 milioane euro. Dezvoltatorii încearcă acum să strângă toţi banii necesari dezvoltării.

Mega Mall din Pantelimon

Zona Pantelimon şi-a demonstrat şi confirmat potenţialul de consumerism cu hypermarketurile mari de acolo. Acum, o să aibă şi un mall. Totuşi, lucrările sunt în stadiu incipient. Dezvoltatorii, austriecii de la Real 4 You, au reuşit anul trecut să îşi securizeze doi chiriaşi importanţi pentru proiectul Mega Mall pe care intenţionează să îl dezvolte în Pantelimon, pe platforma Electroaparataj, reţeaua franceză Carrefour fiind unul dintre ei. Austriecii deţin terenul de mai mulţi ani, au demolat fostele clădiri industriale, dar proiectul este abia la stadiul de Plan Urbanistic Zonal. Mallul va avea o suprafață de 70.000 de metri pătrați. Proiectul presupune o investiție de 400 de milioane de euro.

Victoria City din Bucureştii Noi

Acest proiect a ajuns la stadiul de negocieri între parteneri. Discuţiile se poartă între canadienii de la Benevo şi CD Capital, care au cumpărat în urmă cu mai mulţi ani pentru 40 milioane euro terenul de 5,2 hectare al fostei fabrici Textila Dacia, şi fondul sud-african de investiţii NEPI, cu care s-au asociat anul trecut şi care a cumpărat 50% din afacere. Investiția în proiect se ridică la 150 de milioane de euro și se presupune a fi livrat în 2013.

Colentina Mall

Auchan a anunțat deja că vrea să deschidă un nou hypermarket în acest mall ridicat de compania belgiană BelRom, care deţine terenul fostei fabrici Helitube din Colentina. Momentan însă, se lucrează la stabilirea structurii acţionariatului, căci o parte dintre investitori intenţionează să renunţe la acest proiect, iar alţii doresc majorarea participaţiei. Construcţia ar trebui să aibă o suprafață de 35.000 de metri pătrați și ar putea finalizat în 2013. Investiția în proiect se ridică la 100 de milioane de euro.

Promenada Shopping Center din Floreasca

Raiffeisen Evolution pare să fie foarte activ pe piaţa construcţiilor, în această perioadă. Austriecii ar putea începe anul acesta lucrările la mallul Promenada din zona Aurel Vlaicu, cu atât mai mult cu cât, în 2011, au vândut turnul de birouri Sky Tower, aflat în construcţie, băncii Raiffeisen din Viena, obţinând astfel câteva zeci de milioane de euro. Despre mallul din Floreasca s-a vorbit iniţial în perioada 2008-2009, dar a fost îngheţat ulterior. Este vorba despre un mall, cu o suprafaţă închiriabilă de 55.000 de metri pătrați. Investiția în proiect se ridică la 150 de milioane de euro. Mallul ar putea fi finalizat în octombrie 2013.

AFI Palace în Bucureştii Noi

După succesul AFI Palace Cotroceni, israelienii de la AFI Europese gândesc să înceapă anul acesta un nou mall, pe fosta platforma industrială Laromet din nordul Capitalei, cumpărată în urmă cu mai mulţi ani pentru peste 70 de milioane euro. Se estimează că noul centru comercial se va ridica până în 2013 și va avea o suprafață de 30.000 de metri pătrați. Investiția s-ar putea ridica la 60 de milioane de euro.

Colosseum din Chitila

Un proiect grandiose ce se întinde pe o suprafață de 137.000 de metri pătrațo și care implică o investiție de 350 de milioane de euro. Proiectul se dezvoltă în mai multe etape, parcul de retail fiind deschis în 2011. Principalii chiriași sunt Carrefour și Leroy Merlin. Data la care va fi finalizat mallul fiind încă incertă.

Galleria București

Mallul din zona de nord a Capitalei ar trebui să fie inaugurat în acest an și ar trebui să aibă o suprafață de 54.000 de metri pătrați. Dezvoltatorul este GTC România.

sursa
Related Articles

Back to top button