Stiri

Studiu: Câte persoane rămân fără job din cauza unui singur robot industrial

Un nou studiu realizat în Statele Unite arată că, în medie, un singur robot industrial bagă în şomaj 6 oameni. Drept consecinţă, automatizarea la locul de muncă va duce la o dispariţie masivă a joburilor în următorii 15 ani.
Studiul „Robots and Jobs: Evidence from US Labor Markets”, realizat de National Bureau of Economic Research (NBER), arată că, în medie, în perioada 1990-2007, folosirea roboţilor în industrie a dus la dispariţia a 6,2 joburi pentru oameni, informează International Business Times.

Mai mult, salariile din companiile care au înlocuit (într-o mică sau mare măsura) mâna de lucru cu maşinării au scăzut cu 0,25%-0,50% la mia de angajaţi.

În perioada luată în calcul, 67.000 de joburi au dispărut din cauza automatizării, iar Daron Acemoglu de la Massachusetts Institute of Technology şi Pascual Restrepo de la Boston University – doi dintre autorii studiului – au explicat că până în 2025 vor dispărea între 3,3 şi 6,1 milioane de locuri de muncă în Statele Unite.

În 2016, în România erau circa 2.000 de roboți industriali, potrivit estimărilor făcute de un reprezentant al unuia dintre principalii producători internaționali, compania germană KUKA Robotics, care se așteaptă ca în 2020 numărul roboţilor instalaţi la noi în țară să se dubleze.
Related Articles

Back to top button