Stiri

Vezi cum va arata Auchan-ul de la Tractorul

sursa poza
Compania Imochan, divizia imobiliara a grupului francez Auchan, a anuntat ca a obtinut precertificarea BREEM, care atesta printre altele ca proiectul este eficient energetic, acesta fiind prima investitie de retail din Romania certificata in acest sens.

Coresi Shopping Center va avea 55.000 metri patrati, deschiderea fiind programata pentru sfarsitul anului viitor. Procedura de pre-certificare a Coresi a fost facuta de echipa companiei BuildGreen Romania si conform standardelor BREEAM Europe Commercial 2009, Coresi a fost evaluat la nivelul Very Good, se arata intr-un comunicat al companiei.

BuildGreen a avut in vedere in analiza sa, in primul rand, impactul proiectului asupra mediului si reutilizarea urbana a terenului, Coresi fiind construit pe fosta platforma industriala Tractorul.
Eficienta energetica va fi asigurata de izolatia si instalatiile inovative aduse proiectului. Lumina naturala, reutilizarea apelor, ambientul prietenos si crearea unei cladiri cu consum redus vor oferi clientilor si chiriasilor confortul si bunastarea de care au nevoie, se arata in comunicatul citat.
BREEAM este o metodologie de certificare internationala pentru dezvoltarea durabila cu cea mai mare si indelungata experienta. Aceasta metodologie evalueaza cladirile pentru contributia si protectia pe care acestea o aduc mediului, printr-un sistem de credite structurat in 5 categorii de certificare, respectiv satisfacator, bine, foarte bine, excelent si remarcabil. Acest sistem analizeaza eficienta energetica si managementul proiectului, materialele folosite, tratarea deseurilor, transportul, ecologia zonei, eficienta utilizarii apei si poluarea. Pana acum pe piata din Romania au fost certificare BREEM doar imobile de birouri.

60 de milioane de euro investite in prima etapa

Grupul Auchan, controlat de familia Mulliez, a anuntat ca va investi 55-60 milioane de euro in dezvoltarea primei etape a proiectului Coresi. Suma este redusa la jumatate fata de planurile pe care le aveau fostii proprietari. În aceasta faza vor fi utilizate doar 24 de hectare din cele 100 ha achizitionate la inceputul anului de la fondul de investitii Centtera Capital Partners.

Prima etapa a proiectului se va intinde pe o suprafata de 55.000 mp si va cuprinde un hipermarket Auchan, cu o suprafata de vanzare de 13.000 mp, o galerie comerciala de 25.000 mp inchiriabili, 3.000 de locuri de parcare si un parc de retail ce va gazdui un operator de bricolaj, un restaurant drive-in, operatorul de intretineri si reparatii auto Norauto, o benzinarie si un retailer de mobila.

Aceasta faza este similara cu proiectul gandit de echipa Centtera, care detinea fosta fabrica brasoveana prin intermediul firmei Flavus Investitii. Actionarii fondului, care au cumparat fabrica la licitatie in 2007 pentru 77 milioane de euro, au decis sa se retraga din proiect chiar daca aveau 75% din mall preinchiriat, iar imprumutul bancar era asigurat.

Francezii au anuntat ca vor demara lucrarile de santier pana la sfarsitul anului, finalizarea mallului fiind programata pentru sfarsitul anului 2013.

Proiectul se va intinde pe zece ani

Întregul proiect Coresi va fi impartit in cinci etape a caror dezvoltare va necesita circa zece ani. Etapa a doua va cuprinde tot o zona comerciala, intinsa pe 15 hectare, ce va acomoda un operator specializat in amenajarea locuintei si unul de imbracaminte.

Dupa finalizarea acestei etape se va demara constructia a circa 3.000 de locuinte pe aproximativ 26 de hectare, jumatate din cate erau programate in vechiul proiect. Urmeaza o zona de birouri intinsa pe 11 hectare si un parc industrial pe alte 11 hectare, in care se spera aducerea unor producatori, insa daca nu va exista interes pe aceasta zona se va opta pentru spatii logistice.

sursa
Related Articles

Back to top button