Stiri

VIDEO: Incursiune in sectorul industrial din Iasi dupa 46 de ani

O înregistrare din anul 1969 prezenta Iaşul, în tonul comunist specific perioadei, pe culmile progresului industrial.

În doar patru ani de zile, se aude triumfător în înregistrare, perimetrul industrial al Iaşului s-a îmbogăţit cu mai multe fabrici care existau doar pe machetele inginerilor, prima prezentare fiind legată de termocentrală.

Cea mai mare realizare la vremea respectivă a fost considerată Metalurgica (actuala Tepro), „care şi-a triplat producţia de trei ori în patru ani, ţevile produse aici fiind de o calitate extraordinară”.

Pe listă urmează Fabrica de Tricotaje (Moldova Tricotaje), de Ţesătură şi Mătase (Iaşitex), Filatura, Fabrica de Produse Ceramice (Ceramica), Fibre Sintetice (Terom) şi Complexul de Morărit şi Panificaţie (Compan).

De atunci au trecut 46 de ani, s-a schimbat regimul, tonul revoluţionar a fost înlocuit cu bocete financiare.

Din cele 20 de secunde de prezentare festivistă a Iaşului, puţine unităţi industriale au mai rămas în  picioare. Unele au avut noroc, altele au dispărut.

Primul semestru din acest an s-a terminat cu pierderi însemnate pentru fosta Ţesătura. Pe deasupra, în intervalul 1 ianuarie-30 iunie 2015, societatea controlată de milionarul Ştefan Vuza a înregistrat o cifră de afaceri netă de circa 14,6 milioane lei, cu o treime mai mică. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, afacerile raportate de Iaşitex erau de 19,9 milioane lei. „Din analiza contului de profit şi pierdere rezultă că SC Iaşitex SA a înregistrat la sfârşitul semestrului I 2015 o pierdere de 2.435.442 lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-a înregistrat un profit de 219.311 lei.

45 investitii industriale din Iasi identificate (2)

Reducerea veniturilor şi înregistrarea de pierderi s-a datorat în principal pierderii unor contracte de export, ceea ce a determinat restructurări de personal în semestrul I 2015”, este notat în raportul semnat de Gabriel Tischer, preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii, transmis către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).Textul integral, AICI

Moldova Tricotaje este istorie deja, fiind vândută pe bucăţi în contul datoriilor (VEZI AICI)

Sursa

vREMURINEGRE
Related Articles

Back to top button