Visul de 12 milioane al Tetarom: in 2013 dam startul extinderii de 7.2 ha
Conducerea Tetarom şi-a fixat ca ţintă luna martie 2013 pentru a deschide şantierul de extindere a parcului industrial situat pe Tăietura Turcului. Directorul Viorel Găvrea a menţionat că aşteaptă OK-ul pentru aprobarea contractului de finanţare a proiectului din fonduri europene, după care instituţia va organiza licitaţiile pentru execuţie. Un termen avansat pentru acestea este mijlocul toamnei.
Proiectul de extindere a actualului parc industrial de pe Tăietura Turcului, are o valoare de 12 milioane de euro, din care jumătate sunt fonduri europene. Documentaţia a fost deja înaintată către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), autoritatea intermediară de management, pentru aprobarea finanţării europene. Primăria a eliberat în luna iulie autorizaţia de construire pentru proiectul de extindere. Conducerea societăţii Tetarom, care administrează parcurile industriale de sub autoritatea Consiliului Judeţean, spune că în cel mai scurt timp vor fi demarate licitaţiile din cadrul proiectului, aceasta după ce contractul de finanţare va fi aprobat la ADRNV şi la Ministerul Dezvoltării Regionale. Ca termen, directorul Viorel Găvrea a menţionat că licitaţiile vor fi organizate la mijlocul toamnei, iar dacă totul merge fără contestaţii, lucrările vor începe în martie 2013. Potrvit acestuia prioritară este mutarea liniei electrice din Tetarom I, cu care va debuta şi proiectul de extindere, pentru că, prin mutarea acesteia în subteran vor fi eliminate restricţiile de construire din zonă şi va creşte interesul firmelor pentru parcul industrial. „Ce de la Plant Extract aşteaptă să scape de restricţiile de construire pentru a se apuca să îşi contruiască fabrica gândită în parcul industrial”, a menţionat Găvrea.
Extinderea parcului industrial de la Tăietura Turcului cuprinde lucrări de viabilizare a terenului, cât şi construcţia a patru noi corpuri de clădire care, după finalizare, vor fi închiriate unor societăţi interesate. Vorbim despre o clădire de birouri şi hală multifuncţională pentru întreprinderi mici şi mijlocii, incubator de afaceri, clădire administrativă pentru Tetarom, două hale pentru perioada de „post-incubare” a activităţilor din incubatorul de afaceri. Parcul industrial de la Tăietura Turcului ocupă o suprafaţă de peste 26 de hectare, iar cel de extindere vizează o suprafaţă de peste 7,2 hectare.
Investiţia (cele 12 milioane de euro) va acoperi lângă lucrările de viabilizare a terenului, reţele de utilităţi dar şi cele de stabilizare a versantului care susţine parcul Muzeului Etnografic, învecinat cu parcul industrial.
Consiliul Judeţean Cluj a mai lansat două proiecte de amenajarea de noi parcuri industriale – în Feleacu şi la Luna, pe 70, respectiv 60 de jectare. La Feleacu se intenţionează amenajarea unui parc de energie verde, iar în Luna a unui obiectiv adresat producătorilor de mobilă. Acestea sunt gândite tot cu bani europeni, însă sunt în fază incipientă.