Interviuri experti

We Stop Fire: Soluții Integrate pentru Siguranță la Foc și Conformitate în Construcții

În lumea construcțiilor, siguranța și protecția împotriva incendiilor reprezintă aspecte cruciale, iar experiența acumulată în acest domeniu poate aduce în lumină nevoi și provocări esențiale. Este exact ceea ce a experimentat echipa din spatele We Stop Fire. Experiența îndelungată în domeniul construcțiilor i-a condus să identifice o nevoie semnificativă în ceea ce privește securitatea împotriva incendiilor și protecția pasivă. Această observație a fost sursa de inspirație pentru înființarea We Stop Fire, o companie dedicată oferirii de soluții integrate și eficiente în domeniul protecției la foc.

Misiunea We Stop Fire nu se rezumă doar la furnizarea de servicii, ci vizează și asigurarea conformității cu normativele și reglementările în vigoare. Cu un accent deosebit pe inovare și educare continuă în domeniu, echipa își propune să aducă soluții avansate și să rămână în pas cu evoluțiile tehnologice și legislative.

În acest interviu, vom explora mai adânc viziunea, valorile și contribuțiile aduse de We Stop Fire în domeniul protecției la foc, sub îndrumarea lui Costin Vatajelu, Managing Partner al companiei, și cum acestea se reflectă în proiectele lor și în impactul pe care îl au asupra comunității și industriei.

Ne puteți spune mai multe despre cum a început We Stop Fire și ce a inspirat fondarea acestei companii?

Eu și colegul și prietenul Raul Turcu avem o experiență cumulată de cca 40 de ani în domeniul industrial și rezidențial/Office. La toate proiectele în care am fost implicați, cerința fundamentală privind Calitatea în Construcții „Securitate la Incendiu” a întâmpinat multe dificultăți: proiectare incompletă, găsirea dificilă a soluțiilor tehnice aplicabile, companii autorizate IGSU pentru efectuarea protecțiilor la foc ce nu stăpâneau reglementările și exigențele tehnice.

Toate cele de mai sus ne-au făcut să gândim compania care să ofere integrat toate serviciile necesare protecțiilor la foc: analiza proiectului și propunerea soluțiilor aplicabile în conformitate cu normativele și reglementările în vigoare, optimizarea costurilor prin soluții alternative, implementarea soluțiilor conform ETA/AT a soluțiilor găsite.

Mai concret, cei ce apelează la We Stop Fire să aibă „pe masă” tot ceea ce le trebuie din punct de vedere al protecțiilor la foc în proiectul lor, fără a apela la mai multe entități din domeniu (chiar dacă nu efectuăm toată gama de protecții la foc, vrem ca clientul să știe concret toate cerințele).

Ce tipuri de soluții și servicii oferă We Stop Fire pentru protecția pasivă împotriva incendiilor?

Propunem tot timpul soluția optimă de protecție pasivă fără a ne abate de la normative și reglementările în vigoare; asta înseamnă că analizăm proiectul și venim cu cea mai bună soluție.

Adică aplicăm tot ceea ce domeniul PFP (passive fire protection) conține la această oră pe piață.

Ce tehnologii sau materiale avansate utilizați în proiectele dumneavoastră?

Pentru a aplica tehnologii avansate, în primul rând proiectanții și verificatorii la foc trebuie să fie la curent cu acestea; dacă nu știu de alte tehnologii, atunci vor proiecta pe baza soluțiilor ce le cunosc, iar schimbarea pe parcursul execuției a soluțiilor este foarte greoaie.

Exemplu: protejarea la foc a cablurilor electrice cu strat intumescent/termospumant. Nu am găsit până acum proiect cu acest tip de soluție.

Cum vă asigurați că soluțiile oferite de We Stop Fire îndeplinesc toate normele și reglementările în vigoare?

Prin tot ce am povestit mai sus, suntem siguri că normativele, reglementările, dar și exigențele în construcții le atingem fără probleme.

În plus, în Planurile Calității pe care le emitem pentru fiecare proiect, clientul are vizibilitate clară a tuturor pașilor pe care îi efectuăm pentru realizarea proiectului: analiza, achiziția, procedura de lucru, verificarea calității, etc. Toate acestea sunt certificate în plus de ISO pe care We Stop Fire le deține: ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001:2015.

Ne puteți da exemple de proiecte notabile la care ați lucrat și care au avut un impact semnificativ?

Anul trecut: Aeroport Internațional Iași, Aeroport Internațional Sibiu, Extindere Spital Sanador București. Cred că nu trebuie să mai descriem impactul acestor tipuri de proiecte în societate.

Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâlnit în proiectele voastre și cum le-ați depășit?

Provocarea cu adevărat este atunci când, pentru un proiect dificil, cum ar fi reabilitarea unei clădiri vechi, trebuie găsite soluții adaptate pe sistemul constructiv vechi al clădirii. Găsirea soluțiilor pentru acestea oferă satisfacții profesionale grozave, îți reconfirmă că ceea ce faci este bine.

Cum inovați în domeniul protecției pasive împotriva incendiilor și ce noutăți aduceți pe piață?

Inovațiile, de fapt, sunt mai mult combinații de soluții și sisteme, acolo unde sistemele „clasice” nu se aplică; cum spuneam mai sus, clădirile vechi reabilitate oferă această posibilitate.

În plus, inovațiile/materialele inovative, până nu sunt agrementate european sau local, nu pot fi implementate, chiar dacă acestea sunt testate.

Care sunt planurile de viitor ale companiei We Stop Fire?

Planurile de viitor sunt legate în mare parte de evoluția pieței, dar și de evoluția sistemelor noi. Ne uităm tot timpul la ce e nou în domeniu și cum putem face să „educăm” jucătorii cu soluțiile noi.

Lucrăm pentru a consolida poziția noastră pe piață și pentru a accentua cât mai clar profesionalismul nostru.

Aveți în vedere expansiunea pe alte piețe sau dezvoltarea de noi tipuri de servicii?

Noul P118, care este în lucru de ani de zile, sperăm că va clarifica aspecte care sunt acum ambigue sau interpretabile. Odată cu noul P118, vom încerca să mărim gama de servicii de protecții la foc și în protecția activă la incendiu (hidranți, detecție, etc).




Related Articles

Back to top button