We Stop Fire: „ultimele 12 luni au fost, cu multe provocari, cu proiecte incheiate cu succes si suntem increzatori ca vom incheia anul 2020 cu cresterea cifrei de afaceri estimate”
O companie relativ tanara pe piata constructiilor din Romania cu rezultate notabile obtinute intr-un timp foarte scurt – astfel s-ar caracteriza activitatea de pana in prezent a echipei We Stop Fire. In luna mai au aniversat primul an in aceasta formula si am vrut sa aflam cum a fost experienta de pana acum in industrie si ce proiecte au realizat. Raspunsurile le-am primit chiar de la Costin Vatajelu, Head of Technical Team si Raul Turcu, Head of Projects.
Sa incepem cu o retrospectiva a ultimelor 12 luni. Cum s-a vazut piata constructiilor prin prisma activitatii companiei?
WE STOP FIRE este o companie in faza de dezvoltare, aceasta luand fiinta in luna mai a anului trecut. Mai exact, ce facem acum, la un an de la inceputul activitatii? Ne crestem echipele tehnice, ne marim portofoliul de clienti, legam parteneriate noi cu clienti si furnizori, marim increderea partenerilor nostri in serviciile noastre, achizitionam noi echipamente si utilaje de lucru. Asadar, de la inceputul activitatii suntem in crestere constanta. Odata cu inceputul actualei pandemii, situatie ce a bulversat si contractat multe piete – inclusiv cea de constructii, ne-am concentrat pe dezvoltarea serviciilor oferite clientilor nostri, mai precis, analiza tehnica a proiectelor astfel incat sa gasim solutii de optimizare a costurilor impreuna cu proiectantii implicati, cu Antreprenorii Generali sau cu Beneficiarii finali ai lucrarilor.
In concluzie, ultimele 12 luni au fost, cu multe provocari, cu proiecte incheiate cu succes si suntem increzatori ca vom incheia anul 2020 cu cresterea cifrei de afaceri estimate.
Daca ar fi sa alegeti, care ar fi cel mai reprezentativ proiect realizat in ultimele 12 luni?
Dupa cum stim, fiecare proiect e unic si irepetabil, deci putem spune ca toate sunt reprezentative pentru noi. Daca trebuie sa aleg, as alege proiectul fabricii de asamblare si depozitare WILO ROMANIA, proiect realizat cu success de SAGEX CONSTRUCT, in care noi am executat protectiile anti-corozive, protectiile termice ale structurii, protectii cu emailuri poliuretanice a structurii. De ce cred ca e reprezentativ? Deoarece au fost mai multe tipuri de structura intr-un singur proiect decat in majoritatea proiectelor pe care le-am intalnit in cariera mea, fiecare dintre acestea avand nevoie de diferite solutii de protectie. Fiecare element si sub-element a necesitat calculatii individuale, implicit realizare individuala cu diferite solutii de protective termica. A fost un proiect cu exigente de calitate foarte ridicate, aceasta facand ca toti cei implicati sa se concentreze si sa livreze lucrarile in consecinta.
Pentru noi a fost o provocare din care am invatat multe si de care ne bucuram ca se afla in portofoliul nostru.
Ce simtiti dvs ca are piata din afara si ar putea fi implementat si la noi pentru un mai bun demers al lucrurilor?
Toti cei din UE specializati in protectii pasive la incediu au in linii mari aceeasi tipologie de autorizare de catre Brigazile de Pompieri din fiecare tara UE. Si noi, autorizati de IGSU putem lucra in orice tara din UE, autorizatia fiind recunoscuta. In plus, tarile puternice din UE au pietele de constructii mai reglementate, mai multe organisme de verificare si acreditare. Adica, cei autorizati de Brigada Pompieri au nevoie si de alte acreditari locale, acreditari ce vin odata cu mai multe verificari, mai multe exigente de indeplinit. Toate acestea ajuta piata respectiva sa se stabilizeze si sa aiba doar companii ce ofera servicii profesionale, concurenta “neloiala” autoeliminandu-se sau eliminata de autoritatea locala sau organismul de verificare si control. Daca legislativul ar reglementa piata de constructii in acelasi mod ca in tarile puternice ale UE, sau macar ar incepe, ar fi un avantaj pentru orice profesionist din acest domeniu!
In opinia dvs, cum ar arata un top 3 avantaje care v-au ajutat de-a lungul timpului sa dezvoltati business-ul actual?
Din timpul pregatirii inceperii activitatii WE STOP FIRE stiam ca trebuie sa ne folosim avantajele experientei noastre de peste 30 ani in constructii si ca exigentele proprii trebuie sa primeze pentru a putea livra servicii de care clientii nostri sa fie mai mult decat multumiti.
In timpul analizei proiectului si ofertarii cautam mai multe solutii tehnice de la mai multi furnizori agrementati, sfatuim proiectantul sau arhitectul pentru o schimabre de solutie atunci cand aceasta este in avantajul clientului (sa nu plateasca cu 25-30% mai mult cand este posibila reducerea costurilor). De asemenea reusim sa evitam lucrarile neprevazute prin comunicarea cu Proiectantul atunci cand anumite specificatii nu sunt foarte clare sau incomplete.
In timpul lucrarilor ne concentram pe evitarea includerii activitatii noastre in Drumul Critic al proiectului, adica alte activitati sa nu depinda de progresul lucrarilor noastre.
Recapituland, avem:
- Solutii optimizate bazate pe analiza detaliata si comunicare constanta in timpul ofertarii cu Antreprenorul General sau Proiectantul/Arhitrectul cu scopul reducerii de costuri.
- Analiza in vederea emiterii de solutii tehnice cu solutii agrementate de la mai multi furnizori din domeniu
- Experienta in verificarea calitatii lucrarilor si anticiparea situatiilor neprevazute
Care a fost cel mai solicitant proiect in care ati fost implicati in ultimele 12 luni?
Bineinteles ca cel mai reprezentativ proiect a fost si cel mai solicitant deoarece, asa cum spuneam mai sus, a fost dificil din punct de vedere tehnic; asadar proiectul WILO ROMANIA ramane inca fruntas in lista proiectelor dificile de care suntem tare mandri.
Am inceput un nou proiect pentru STRABAG – noul nostru partener, in care exigentele sunt foarte ridicate, proiect cu elemente metalice complicate, cu access dificil la zonele de lucru si sunt sigur ca acesta va fi urmatorul proiect dificil, frumos si reprezentativ pentru noi.
In toti acesti ani de activitate ati fost, cel mai probabil, nevoit sa spuneti si „nu” unor proiecte. Cat a fost de greu si din ce motive ati refuzat posibili clienti sau colaboratori?
Intr-adevar, au fost si proiecte unde am zis “nu” sau nu am raspuns solicitarii; ce ne-a facut sa reactionam negativ? Un exemplu, este cam asa: facem o analiza in detaliu pe proiect, reusim sa ii reducem din costuri prin evidentierea unor specificatii din proiect interpretate gresit de Client, emitem propunerea noastra tehnico-economica bazata pe optimizarea noastra, si ce raspuns primim? “Am primit o oferta cu X euro mai ieftina (x reprezentand circa 8% din total) si daca ajungeti mai jos ca ceilalti, facem cu voi”. Adica noi, prin experieneta si analiza noastra am redus costurile pentru el si acum negociaza o suma mica. Nu am mai raspuns la aceasta solicitare. Daca nu vrea sa plateasca inclusiv experienta noastra care e pusa in beneficiul lui, nu e de noi.
Ce estimari aveti pentru urmatorul an in materie de activitate si venituri?
Ultima jumatate a lui 2020 cred ca va fi in continuare plina, cu noi proiecte. Insa ne e greu sa ne dam seama ce va fi dupa iarna 2020 in contextul actual sanitar dar si in contextul economic ce se anunta din ce in ce mai sumbru, cu o criza economica pe care toata lumea o anticipeaza. Nu stim, dar ne vom concentra pe adaugarea constanta a expertizei noastre in relatia cu clientul, pe consolidarea parteneriatelor actuale si pe crearea de noi parteneriate.
Cum arata un top 3 avantaje care va plaseaza in fata concurentei directe?
Servicii de analiza proiect in vederea optimizarii costurilor.
Calcularea temperaturii critice a Ol acolo unde aceasta nu este mentionata in Proiect.
Transparenta propunerilor noastre tehnico-economice fata de client, cu prezentare si explicare detaliata a propunerii noastre.
Revenind la ideea de proiecte – din ce tip de proiecte va revine cea mai mare parte a cifrei de afaceri cumulate pana in prezent?
Pana acum 98% dintre proiectele noastre sunt din zona industriala: hale depozitare, hale de productie, hale logistice. Cred ca acest trend se va mentine si pentru urmatorul an, noi fiind atenti mai ales la zona aceasta.
Unde v-ati dori sa va plasati peste 5 ani de acum inainte in domeniul de specialitate?
Nu ca mi-as dori, noi la WE STOP FIRE ne-am propus ca peste cativa ani sa fim recunoscuti drept cei care stiu ce au de facut, stiu sa optimizeze, isi ating obiectivele.
Asta inseamna ca pozitia noastra in piata sa se consolideze, cu o crestere constanta si sigura (nu ne gandim la “boom-uri, proiecte gigant etc. Ne gandim la crestere fireasca bazata pe munca concentrata si profesionalism).
In toata activitatea de pana acum, care a fost cel mai mare risc asumat din punct de vedere profesional?
Chiar e buna intrebarea: au fost multe, de exemplu, am primit in santier la lucru (eram Sef Santier la momentul acela) un Antreprenor fara echipamente de lucru, fara scule conforme de lucru. Dar nu aveam variante din partea sefilor, trebuia sa ma adaptez. Si a fost cu emotii, cu supraveghere constanta asupra lor pentru a evita orice incident.
Sau sa opresti lucrarile pe santier deoarece Beneficiarul nu isi respectase partea lui contractuala, mai exact plata unor situatii de lucrari din urma. Nu a fost usor, riscam ca Beneficiarul sa ceara excluderea mea din lista echipei de proiect. Dar cum orice relatie consolidata nu poate sa nu treaca prin momente tensionate, am reusit imprena cu el sa contiunam si sa ne atingem amandoi obiectivele.
Unde va gasim atunci cand nu sunteti la birou?
Simplu. Pe santier.
Nu ma duc sa verific “cu falca in cer si una in pamant” cum fac multi dintre antreprenorii din constructii, sau sa “dau cu biciul” deoarece avem echipe foarte bune care stiu exact ce au de facut, sunt motivate. Relatia mea cu echipele tehnice este una de colaborare eficienta, nu de politie. Cei ce nu se adapteaza la stilul nostru, nu reusesc la noi.
Ma duc pe santier sa ii ajut cu coordonarea lor fata de ceilalti subcontractori, pentru a explica cate ceva Beneficiarului, pentru a lamuri aspecte tehnice cu Dirigintele de Santier, Consultantul etc.