Zootehnia – sectorul care atrage tot mai multi investitori in Romania
Cu toate ca necesita multa atentie si o planificare minutioasa, tot mai multi investitori sunt interesati de sectorul zootehnic care le asigura un profit sigur intr-un timp relativ scurt. La acest aspect, cu siguranta contribuie si accesul la fondurile europene, care pot acoperi pana la 50% din investitia propusa de investitor.
Sectorul zootehnic contribuie la cresterea numarului de proiecte industriale si la valoare investitiilor din acest segment. Aceasta afirmatie este confirmata si de cifrele indicate de asistenta virtuala de vanzare la santiere: VICTA. Cu ajutorul acesteia, am identificat un numar de 739 de proiecte industriale care urmeaza sa demareze in acest an. Investitiile se ridica la un total estimat de 7.04 mld RON si o suprafata de 2.60 mil mp.
In ceea ce priveste repartizarea proiectelor pe subdomenii, observam ca sectorul zootehnic include 98 investitii din numarul de proiecte industriale care sunt planificate spre executie in cursul acestui an. Conform datelor disponibile, investitiile se ridica la valoarea totala de 440.98 mil RON, santierele reprezentand o suprafata construita de 330.540 mp, la nivel national.
Modalitatea si optiunile de constructie din sectorul zootehnic reprezinta factorul comun din domeniul industrial. Fie ca este vorda de un spatiu de depozitare sau productie, hala metalica este optiunea si solutia cea mai eficienta si rapida, atat din punct de vedere al depozitarii si pastrarii in conditii sigure, al spatiului ideal de crestere si ingrijire a animalelor, pastrarea temperaturii, dar si rapiditatea si usurinta procesului constructiv din domeniu.
In sectorul zootehnic investitiile se realizeaza respectand anumite standarde fara de care viitoarea afacere nu se va putea bucura de succesul dorit. Din nou, cel mai important aspect este legat de sistemul constructiv al halei care este strans legat de beneficiile acesteia, dar si de gradul respectarii anumitor paramentri.
Care sunt cei mai importanti parametri pe care este recomandat sa ii respecti in sectorul zootehnic?
Alegerea terenului – este foarte important ca o hala cu destinatie zootehnica sa nu fie amplasata in vecinatatea unor asezari umane, pentru a obtine avizul de mediu.
Studiul de fezabilitate – proiectul tehnic al unei hale difera foarte mult in functie de obiectivul afacerii si in functie de animalele care vor fi crescute acolo. Siudiul de fezabilitate serveste atat interesele dezvoltatorului dar si pe cele ale comunitatii.
Fundatia pe stalpi – o astfel de fundatie este eficienta si o solutie econimica in acelasi timp, care poate fi implementata datorita faptului ca hala metalica este mult mai usoara decat o hala din caramida sau beton armat. Realizata in mai multe segmente, izoleaza independent fiecare stalp de structura, oferind astfel rezistenta si durabilitate.
Structura de rezistenta din otel – structura unei hale metalice trebuie sa fie mai flexibila in comparatie cu cea a unei constructii din beton armat. Cu toate acestea materialul din care este construita aceasta trebuie sa fie unul extrem de rezistent.
Materiale utilizate – inchiderile pentru halele din sectorul zootehnic sunt realizate cu ajutorul panourilor sandwich, care prezinta un raport calitate pret foarte apreciat de catre fermieri.
Electricitatea – fie ca vorbim de sistemul electric sau despre instalatii de climatizare, specialistii din domeniul executiei de hale recomanda ca exploatatia sa fie una independenta, deoarece procesele din cadrul spatiului de productie sunt automatizate.
Pardoselile- reprezinta un aspect important pentru o buna functionare, confort si curatare. Chiar daca solutia cea mai des intalnita este cea a pardoselilor din beton, acestea se dovedesc a fi inconfortabile pentru animale, astfel se recomanda covoarele de cauciuc.
Aprovizionarea – odata cu finalizarea constructiei, afacerea poate sa isi inceapa activitatea. Investitorul trebuie sa tine cont de aspectele logistice si de livrare, astfel zona de acces, zona pietonala si parkingul sunt aspecte care trebuie luate serios in considerare inca de la inceputul demararii proiectului.
Esti in cautarea celor mai eficente solutii pentru constructia unei hale de depozitare sau productie? Solicita acuma mai multe informatii: