Analize de piață

Analiză – Evoluția domeniului industrial în luna aprilie

Potrivit singurei asistente virtuale de vânzare la șantiere, VICTA.ro, în luna aprilie au fost identificate 766 proiecte industriale. Cumulat, suprafața acestora este de 2,16 milioane de metri pătrați, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 5,67 miliarde RON.

Topul celor mai active județe în aprilie

Bihor își menține supremația și în luna aprilie, cumulând un total de 62 proiecte industriale. De asemenea, un număr însemnat de proiecte a fost identificat și în județe precum Cluj (43 proiecte), Brașov (39 proiecte) sau Sibiu (38 proiecte).

La polul opus se poziționează județe precum Brăila și Mehedinți, cu 3 proiecte monitorizate în aprilie. Iată cum se prezintă situația în toată țara:

300.000 mp de spații industriale în Covasna

În ceea ce privește suprafețele alocate pentru proiectele industriale, județul Covasna ocupă prima poziție pe podium, cu o suprafață de 315.989 mp. Suprafețe considerabile observăm și în județele Ilfov (peste 224 mii mp) și Bacău (peste 182 mii mp).

Mai mult de jumătate dintre proiecte sunt spații de depozitare

Interesul crescut pentru spațiile de depozitare se menține și în luna aprilie, iar mai mult de jumătate dintre investițiile monitorizate sunt de acest tip. Datele analizate cu ajutorul VICTA.ro arată un total de 410 astfel de proiecte identificate la nivel național. De asemenea, cifre mari observăm și în dreptul spațiilor de producție (267 investiții), atelierelor de reciclare (90 investiții) și proiectelor de tip zoo/bio tehnie (92 investiții). Valori mai mici regăsim pentru spălătoriile auto, unde datele indică doar 49 proiecte.

Solicită gratuit 10 șantiere active pe care să le ofertezi imediat!
Proiecte publice sau private?

Proiectele publice sunt în continuare în număr mic. Mai exact, vorbim despre un total de 677 investiții private și 89 publice.

135 de proiecte mari

Proiectele de dimensiuni medii, cu suprafețe între 1000 și 3000 mp, se păsrează în topul preferințelor pentru dezvoltatori. Așadar, au fost identificate 418 investiții medii, 213 de mici dimensiuni și 135 mari.

Proiectele industriale rămân în stadiul de autorizare

În ceea ce privește stadiile proiectelor se menține trendul deja cunoscut, iar majoritatea investițiilor industriale urmează să demareze, aflându-se în prezent în stadii incipiente. Mai exact, au fost identificate 6 proiecte în intenție, 21 în proiectare, 455 în autorizare și 166 înainte de construcție. De asemenea, regăsim și 87 investiții în construcție, 22 în amenajare și 59 finalizate.

Top 3 proiecte industriale

La categoria proiectelor de referință, trebuie menționat Parcul Agro-Industrial din Covasna, aflat în stadiul de autorizare. Potrivit VICTA.ro, acesta presupune o investiție estimată la 360 milioane lei și ocupă o suprafață de 300.000 mp.

De asemenea, un alt proiect important este Depozitul logistic cu magazin materiale de construcții Dedeman din Bacău. Acesta se află în stadiul de autorizare, presupune o investiție estimată la 18 milioane RON și ocupă o suprafață de 164.647 mp.

Mai mult, trebuie amintit și Parcul logistic Eli Park 3 din Ilfov care ocupă o suprafață de 72.000 mp. Proiectul se află în sadiul de construcție, iar investiția estimată atinge suma de 180 milioane lei.

Related Articles

Back to top button