Stiri

Arhitecti suspendati 12 luni dupa ce au proiectat ilegal o hala de productie

Doi arhitecti si-au pierdut dreptul de semnatura pentru 12 luni dupa ce au proiectat ilegal o hala de productie din localitatea Reci, judetul Covasna. Ilegalitatea a fost descoperita in urma mai multor sesizari depuse in 2015 de catre Asociatia Bankwatch Romania, cu sediul la Bucuresti si Asociatia Neuer Weg, cu sediul la Fagaras.

Comisia Nationala de Disciplina a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) a decis, in 24. 03. 2016, suspendarea dreptului de semnatura a arhitectului Nemeth Csaba Iosif si a arhitectei Nemeth Judith Julia, din Sf. Gheorghe, jud. Covasna, pentru o perioada de 12 luni.

In drept, completul de judecata a CND OAR a constatat ca, in cadrul proiectarii fabricii de debitare a lemnului a firmei HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER in localitatea RECI, jud. Covasna, paratii si-au indeplinit deficitar si cu rea-credinta sarcinile profesionale, au elaborat proiectul necorespunzator, din pdv. tehnic, au eludat responsabilitati profesionale, si-au asumat sarcini incompatibile cu calitatea pe care o aveau in proiect (dna. Nemet Judith Julia avand doar statut de “conductor arhitect”, nu de arhitect, asa cum prevede legea pentru proiecte de amploarea fabricii de debitare a firmei HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER de la RECI, Covasna) – vezi pag. 4 a Hotararii.

“Prin elaborarea deficitara a proiectului, atat in faza de avizare, autorizare, dar si in ceea ce priveste verificarea proiectului, sotii Nemeth au incalcat atat interesele investitorului, dar si interesul public, proiectul nefiind verificat corespunzator asupra categoriei de importanta a acestuia la toate cerintele de calitate cerute de Legea nr. 10/1995 a calitatii in constructii, neavand astfel certificata protejarea comunitatii, vecinatatilor si a mediului inconjurator”, se mai arata in Hotarare.

fabrica-hs-reci

Totodata, proiectantilor li se imputa si faptul ca NU au respectat prevederea din Codul deontologic al profesiei de arhitect prin care se cere respectarea culturilor, valorilor si a obiceiurilor comunitatilor locale la proiectarea unor constructii. Or, prin amplasarea fabricii-gigant, cu o suprafata de aprox. 70 ha, in imediata apropiere a trei situri NATURA 2000 cat si a unui loc de comemorare istorica, intr-o zona cu o valoare naturala, culturala si peisagistica ridicata, trebuie sa constatam cu regret ca arhitectii au adus un mare deserviciu nu doar tagmei arhitectilor ci si comunitatii din care fac parte si pentru care nu si-au asumat un minim de raspundere.fabrica-hs-reci

Consideram justa si binevenita aceasta decizie a CND OAR care confirma caracterul ilegal, chiar de natura penala, a investitiei firmei SCHWEIGHOFER la RECI – lucru constatat deja de un expert extrajudiciar in arhitectura si urbanism. Asociatiile Bankwatch Romania si Neuer Weg au pe rol mai multe procese in contencios administrativ impotriva autoritatilor publice care au aprobat construirea fabricii de debitare a lemnului a firmei HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER in comuna Reci, jud. Covasna. Deasemenea, Asociatia Neuer Weg si vicepresedintele acesteia au fost actionate in instanta in Viena/Austria de catre firma HS si proprietarul acesteia, GERALD SCHWEIGHFOER.

Cei care doresc sa ne sprijine in lupta pentru oprirea fabricilor construite ilegal de HS si, in perspectiva, desfiintarea firmei respective, o pot face prin donatii in contul asociatiei (Date bancare: Asociatia Neuer Weg, IBAN: RO60RNCB0055137249280001, Banca Comerciala Romana, Sucursala Fagaras, BIC/SWIFT: RNCB ROBU), donarea a 2% din impozitul pe venit cat si prin consultanta juridica / reprezentare in instanta pro bono.

Sursa
Related Articles

Back to top button