Primul șantier din China care utilizează tehnologia 5G a fost lansat la Beijing, unde aproximativ 40 de antreprenori care construiesc un centru de afaceri și-au modernizat sistemele pentru a utiliza o rețea care transmite date la 10 GB pe secundă.

Acest salt exponențial al vitezei de transmisie determină încercarea aplicațiilor futuriste care ar putea îmbunătăți productivitatea construcției. Printre acestea se numără „ochelarii AI” care permit inginerilor să vadă ceea ce văd lucrătorii de la birou și să comunice cu aceștia.

Alte aplicații care pot fi implementate includ robotica, monitorizarea multidimensională în timp real, utilizarea blockchain-ului pentru verificarea informațiilor și utilizarea IoT (Internet of Things) pentru automatizarea raportării progreselor.

Pe șantier s-a implementat, de asemenea, un sistem de monitorizare a sănătății fiecărui lucrător prin măsurarea a 10 indicatori, inclusiv a tensiunii arteriale, și emiterea de rapoarte de examinare fizică.

Proiectul se află în zona de dezvoltare economico-tehnologică din Beijing, o zonă de fabrici de înaltă tehnologie din suburbia Yizhuang din sud-estul orașului. Acesta este dezvoltat de către China Construction Eighth Engineering Division, o filială a China State Construction Engineering (CSCEC).

Zhao Canzhen, inginer șef de proiect la Eighth Engineering , a declarat pentru site-ul CGTN că sistemele 5G sunt utilizate pentru a îmbunătăți monitorizarea amplasamentului. „Prin utilizarea 5G putem monitoriza macaralele și avem un sistem de monitorizare a securității multidimensional. În combinație cu funcția AI, putem identifica, de asemenea, dacă oamenii poartă măști la fața locului”.

De asemenea, acesta dorește să exploreze în continuare modalitățile de utilizare a tehnologiilor 5G în construcții: „Vom explora în mod continuu alte utilizări pentru 5G, cum ar fi blockchain, operațiuni fără pilot, construcția roboților și alte aplicații în domeniu”.

5G reprezintă a cincea generație de standarde de comunicații și se diferențiază prin viteză mai mare – de cel puțin 10 ori mai rapidă decât 4G LTE , unii experți prezicând chiar o creștere a vitezei de 100 de ori. În construcții, avantajul principal al 5G este latența scăzută.