Stiri

Bucurestiul – cimitir de hale industriale. Atunci unde sunt constructiile vii?

In 2012 Bucurestiul a intrecut orase precum Paris, Viena sau Praga in topul intereselor pentru investitorii imobiliari. Frumoasa performanta, mai ales pe fundalul celor 420 ha de fabrici abandonate, probabil arma secreta pentru a cealalta performanta, cea mai prafuita capitala europeana. Vorba vine, un cimitir de hale industriale…”cum n-a vazut Parisul”.

Intr-adevar, inainte de criza imobiliara aproximativ 30 de fabrici au absorbit peste 850 de milioane de euro, transformandu-se partial in centre comerciale sau cladiri de birouri, partial in tranzactii nefinalizate.

„Multe dintre aceste fabrici nu s-au tranzacţionat în vremurile bune pentru că nu erau în regulă din punct de vedere financiar, s-au privatizat cine ştie cum sau aveau cine ştie ce datorii. Unele dintre ele sunt foarte ieftine acum, pentru că proprietarii au o presiune financiară foarte mare. Altele nu s-au ieftinit atât de mult. Dar toate sunt un avantaj pentru marile magazine, care ţintesc tot mai mult zone din oraş, spre deosebire de marginea oraşului, cum făceau până acum”, a declarat Luiza Moraru, director Retail CBRE.

Astazi 3,5% din suprafata Bucurestiului constituie hale blocate undeva intre arhitectura si arheologie industriala. 40 de fabrici nevandute si care nu se vor vinde pana nu se vor clarifica si stabiliza aspectele legislative vis-a-vis de dreptul la proprietate, dreptul asupra terenului.

Cum stabilizarea legislativa la noi n-a cunoscut niciodata repere termporare, multi investitori nu au stat sa astepte pana se aseaza praful pe halele istorice si in ultimele 6 luni in zona Bucuresti Ilfov au fost identificate aprox. 90 de proiecte industriale (date furnizate de IBC Focus).

Desi zona este codasa in ceea ce priveste numarul de proiecte, doar 7.2 % din santierele industriale la nivel national din prima jumatate a anului se afla aici, Bucuresti Ilfov pastreaza o caracteristica aparte. Vivacitate, i-am putea spune. Numarul santierelor aflate in constructie il intrece pe cel al santierelor neincepute. Referindu-ne strict la situatia din luna mai si iunie 2012: la momentul actual sunt in desfasurare lucrarile la 23 de proiecte industriale, care depasesc de aproape 5 ori numarul lucrarilor planificate, dar neincepute.

Cei care asteapta sa vina schimbari, urmaresc halele “blocate undeva intre arhitectura si arheologie industriala”, cei care schimba, urmaresc halele vii, pe infohale.ro, de la idee pana la ultimul surub, sa fie siguri ca cel putin unul dintre suruburi l-au pus ei.




Related Articles

Back to top button