Stiri

Comertul online transforma piata spatiilor logistice

Expansiunea rapida a sectorului de retail online contribuie la o crestere substantiala a cererii pentru spatiile logistice foarte mari (cu suprafete de peste 50.000 mp), potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE.
Cererea neta pentru spatiile de depozitare foarte mari in Europa a fost de peste 4 milioane mp in ultimele 18 luni. Acest volum reprezinta 14% din toata cererea inregistrata in domeniul industrial, fata de doar 5 – 6% in perioada 2010 – 2011. Chiar daca majoritatea tranzactiilor de acest tip sunt realizate in Marea Britanie, Franta si Germania, cererea pentru spatiile foarte mari incepe sa devina o constanta in intreaga Europa.
Aceasta tendinta se va accentua si in Romania. „Chiar daca pana in prezent avem doar cateva tranzactii de tip XXL inregistrate in Romania (toate fiind realizate de retaileri), cresterea consumului online poate contribui la dezvoltarea unor platforme logistice de mari si foarte mari dimensiuni in Romania. Intrarea recenta a chiriasilor traditionali in segmentul online, popularitatea in crestere a chiriasilor exclusiv online, specializarea in segmentul transport – curierat sunt doar cateva din elementele ce pot transforma peisajul spatiilor logistice in Romania in urmatorii 3 – 5 ani”, afirma Marian Orzu, Head of Industrial, CBRE Romania.
Un numar de factori contribuie la remodelarea retelelor logistice, printre care: cresterea numarului de linii de produs manevrat, complexitatea nevoilor de comanda, cererea consumatorilor pentru livrare intr-un timp cat mai scurt, precum si nevoia de flexibilitate si volatilitatea cererii. Aceste aspecte sunt deosebit de importante in managementul logistic pentru comerciantii online.

Sursa
Related Articles

Back to top button