Stiri

Domeniul industrial, singurul care a crescut in preferintele proiectantilor

Intrebati si in acest an din ce sector principal sunt lucrarile pe care le realizeaza, proiectantii de top si-au omogenizat raspunsurile comparativ cu anul trecut si vedem o distributie mai echilibrata intre domenii. Acestia ne arata ca tipurile de lucrari cel mai des realizate de catre ei vin din domeniul infrastructura (drumuri, sosele, autostrazi, poduri etc.), domeniu ce se regaseste in cazul a jumatate (48%) din firmele prezente in 100 firme de top in proiectare de constructii 2013 (editat de IBC Focus), domeniu ce era in preferintele a 59% dintre respondentii din 2012. Domeniul industrial, cel ce reuneste poiectele logistice, halele, fabricele, depozitele si altele vine pe locul 2 in randul preferintelor acestora. De altfel, e singurul domeniu care a crescut comparativ cu anul precedent (+1%), in timp ce toate celelalte domenii noteaza scaderi. Una din evolutiile negative pe care nu ne asteptam sa le vedem este cea a domeniului de utilitati. Acest domeniu pierde 15 puncte procentuale fata de preferintele din 2012 ale firmelor de top in proiectare, dar ramane in primele 3 domenii preferate de aceste companii. Aceleasi domenii, desi in procente diferite, erau printre lucrarile favorite si in 2012.

Dupa ce am vazut ce tipuri de lucrari abordeaza firmele de top in proiectare, am analizat si tipurile de activitati pe care acestia le desfasoara pentru aceste constructii. 94% dintre firmele respondente ne-au precizat ca realizeaza preponderent lucrari de proiectare de constructii (civile, industriale, infrastructura, utilitati, energie etc.). Un sfert dintre companii realizeaza in cea mai mare parte lucrari de arhitectura si urbanism, in timp ce in cazul a 18%, respectiv 19%, activitatea principala este de tip MTC, topografie, consultanta, management sau din alta categorie ce cuprinde executia, ingineria, lucrari de executie in geotehnica, alunecari de terenm drenaje de adancime, lucrari de proiectare in industria de proces, lucrari de proiectare pentru energie, instalatii, studii geotehnice, automatizari etc.

Sursa articol: 100 Firme de top in proiectare de constructii 2013 – IBC Focus „ACUM AI INTR-UN SINGUR ANUAR TOATE SECRETELE PE CARE ORICE FIRMA TREBUIE SA LE STIE
Related Articles

Back to top button