Polonia nu accepta criza: 2 proiecte industriale internationale in dezvoltare
sursa poza
Compania poloneză Grupa Azoty, al doilea producător de îngrăşăminte chimice ca mărime din UE, intenţionează să deschidă fabrici în Kenya şi China, ceea ce subliniază rezistenţa Poloniei la criza din Europa, regiune pentru care tinde să devină un nou motor economic.
În ultimele două decenii economia poloneză n-a cunoscut recesiunea şi este mai atractivă pentru investiţii chiar decât Marea Britanie.
În prezent, Kenya utilizează doar şapte kg de fertilizatori minerali anual pentru un hectar, mai puţin de 1% din cât se foloseşte în alte ţări precum China. Însă cererea din Africa pentru îngrăşăminte chimice creşte în fiecare an cu 2%, potrivit publicaţiei poloneze Dziennik Gazeta Prawna.
În prezent, prioritatea companiei Grupa Azoty este finalizarea procesului de consolidare cu un alt gigant chimic din Polonia, Zaklady Azotowe Pulawy.
Ambele companii intenţionează, de asemenea, să deschidă o fabrică şi în China, unde ar urma să producă caprolactam, un compus organic utilizat pentru crearea produselor cu rezistenţă ridicată. Dacă va fi construită, uzina va produce cel puţin 120.000 tone pe an din acest compus. Însă proiectul este încă în stadiul de dezvoltare.
„Suntem pregătiţi din punct de vedere tehnologic, dar căutăm încă parteneri de afaceri şi o locaţie pentru proiect”, a spus Jerzy Marciniak, directorul general al Grupa Azoty, citat de Warsaw Business Journal.
Polonezii nu doar investesc, ci sunt sunt şi preferaţi pentru investiţii
Un sondaj efectuat de Ernst & Young, la care au participat 500 de manageri din întreaga lume, arată că 10% dintre aceştia preferă Polonia ca destinaţie pentru investiţiile de mari dimensiuni din Europa.
Numărul celor care preferă ţara est-europeană este cu 2% mai mare decât cei care ar investi îm Marea Britanie. Pe primul loc în topul preferinţelor este Germania, cu un procent de 32%.
Cu toate că Marea Britanie rămâne destinaţia de top a Europei pentru investiţii străine directe în privinţa numărului de proiecte dezvoltate, potrivit datelor Ernst & Young din 2011, Germania ar putea depăşi în următorii doi ani Regatul Unit, Polonia fiind şi ea la câţiva paşi distanţă.
Anul trecut, investiţiile străine directe din Polonia au crescut cu 6% faţă de 2011 în pofida crizei economice, conform datelor Agenţiei de Investiţii Străine. În total, au fost finalizate 53 de proiecte prin intermediul cărora se vor crea aproximativ 10.000 de noi locuri de muncă.
Unul dintre principalele motive pentru care investitorii străini aleg Polonia este forţa de muncă foarte bine pregătită. Calitatea ridicată a programelor universitare furnizează pieţei muncii absolvenţi pe care oricine vrea să îi angajeze, notează NBC News.
Un exemplu în acest sens este gigantul american General Electric (GE), care a ales să dezvolte unul dintre centrele sale de proiectare în Polonia. Acolo, inginerii polonezi au ajutat la proiectarea motorului pentru cea mai nouă aeronavă Boeing, Dreamliner 787.
„În anul 2000 aveam 11 ingineri angajaţi, iar acum avem 1.300”, a spus Kinga Zalucka, directorul de resurse umane al GE din Varşovia.
Cu ce se ocupă marile companii poloneze şi unde mai au afaceri
KGHM, unul dintre cei mai mari producători de argint şi cupru din lume, are operaţiuni în Canada, SUA, Chile, Groenlanda;
Lotos, cu afaceri în domeniul energiei şi resurselor, activează în zona Mării Baltice şi în Norvegia;
PGE este cel mai mare grup energetic din Polonia;
PGNiG este lider în industria petrolieră şi a gazelor naturale;
Kompania Weglowa este cel mai mare producător de cărbune din Europa.