Ghiduri și Sfaturi

Cum proiectezi corect sistemul de protectie termica a structurii, incat sa nu te “arda” la buzunar?

Una dintre cele mai des intalnite si importante probleme la proiectele industriale sunt situatiile in care sistemele de protectie termica notate in proiect nu sunt corelate cu proiectul emis sau nu sunt analizate inainte de proiectarea efectiva a structurii. De ce este necesara aprofundarea sistemului de protectie termica?

Iata un scenariu posibil:

Pentru o structura metalica cu clasa de corozivitate  C2, la peretii interiori dintr-o hala de productie, proiectul mentioneaza cadre de usi cu profil RHS 80*4  si RHS 120*4 ce necesita RF 120 sau 180, la fel ca peretele. La acestea rezulta factori de masivitate de 263 si 259 iar pentru acesti factori de masivitate NU exista sistem de protectie agrementat la niciun producator de vopsele termospumante pentru RF 120’ si 180’. Aici se folosesc de obicei solutii de compromis sau alte solutii tehnice (placare cu sistem GK sau mortar tip torcret).

Cand proiectul nu accepta alte solutii de protectie termica – doar vopsea termospumanta – atunci raman variantele de compromis ce trebuie sa fie insusite de executant, antreprenor si proiectant.

In situatia de mai sus, proiectantul ar trebui sa apeleze la specialistii din domeniu (producatori, aplicatori autorizati) pentru a afla solutiile tehnice fiabile si agrementate de UE si RO pentru propunerea lui structurala.

Asadar ar trebui sa reproiecteze cadrele cu profile RHS de alte dimensiuni astfel incat factorul de masivitate sa scada si aplicarea de vopsea termospumanta sa poata fi posibila: pentru RHS 120*8 factorul de masivitate scade de la 263 la 134 iar la acest factor gasim solutii agrementate la multe companii producatoare de vopseluri termospumante.

O alta caracteristica importanta in calculul protectiei termice este temperatura critica a OL structurii. Aceasta temperatura critica se refera la temperatura la care structura incepe sa isi piarda portanta la sarcina data. Aceasta ar trebui calculata de Proiectant pe Ol propus (ex: S235JR), si cu toate incarcarile cladirii considerate.

Lipsa acestui calcul al temperaturii critice se reflecta in costul total al proiectului: adica, proiectantul foloseste o temperatura critica considerata general valabila – de 550° Celsius – ce acopera lipsa acestui calcul. Doar ca temperatura critica, pentru o anume structura poate fi de exemplu 686° Celsius, in acest caz necesarul de protectie termica fiind mai mic cu cca 25-35% fata de necesarul pentru temperatura critica de 550° Celsius.

Asadar lipsa acestei caracteristici exacte se relecta in “buzunarul” beneficiarului, acesta platind mai mult decat necesar.

Echipa WE STOP FIRE a intampinat de multe ori aceste probleme in proiectele realizate, insa a gasit si solutiile potrivite pentru fiecare dintre acestea. Totodata, propunerile inaintate de acestia, nu doar ca au rezolvat aspectul tehnic al proiectului, dar si incadrarea in buget.

Contacteaza echipa WE STOP FIRE pentru un calcul sau consultanta legate de proiectare sau pentru o propunere tehnico-economica cu mai multe posibile solutii tehnice adaptate proiectului dumneavoastra.

www.westopfire.ro 
hello@westopfire.ro

0040 740 38 72 60
0040 721 29 53 51

Costin VATAJELU, Msc. Eng.
Head of Technical team
0040 740 38 72 60
costin@westopfire.ro

visit our new website @ www.westopfire.ro

WE STOP FIRE

work safe. protect living. enjoy life.




Related Articles

Back to top button