Cum vor contribui automatizarea și robotica la industria construcțiilor?
Dotate cu instrumente, robotică și dispozitive care automatizează procesele industriale periculoase, consumatoare de timp și ineficiente, sute de companii sunt deja bine echipate pentru viitor. Pentru majoritatea industriilor, incluzând producția, energia, instalațiile și altele, vânzările globale de roboți industriali s-au triplat iar acest val de inovație va avea probabil impact asupra industriei construcțiilor.
Și, deși industria construcțiilor se situează în mod constant ca una dintre cele mai puțin digitalizate și cele mai puțin inovatoare industrii din lume, cu o creștere globală a productivității care a scăzut de fapt din anii 1990, cercetările recente sugerează că industria va „arăta radical diferit în cinci-zece ani”.
Creșterea domeniului roboticii implică creșterea siguranței
Una dintre cele mai imediate nevoi ale industriei construcțiilor care rezultă din pandemie este transpusă în instrumentele de lucru la distanță personalizate. Acolo unde alte industrii mai digitalizate au fost mai agile în operațiunile lor atunci când au fost instituite restricțiile, multe proiecte de construcții s-au oprit.
Chiar și cu ridicarea treptată a restricțiilor, majoritatea firmelor au fost neviote să refacă complet modul în care operau. Cu ajutorul instrumentelor, cum ar fi dronele sau rover-urile de teren, companiile de construcții ar putea să trimită în mod eficient un singur lucrător pe șantier pentru a colecta date și a realiza scheme de progres, mai degrabă decât echipe întregi de oameni, contribuind la reducerea potențialei expuneri virale. Împreună cu software-ul analitic potrivit, această metodă de măsurare a progresului la locul de muncă permite, de asemenea, o colaborare îmbunătățită la distanță prin fluxuri live și hărți sau modele 3D care pot fi partajate.
Mai mult, dronele și robotica industrială au îmbunătățit mult timp standardele de siguranță pe șantierele industriale. Astfel, angajații nu mai sunt nevoiți să se deplaseze în locații îndepărtate sau să efectueze inspecții de teren lungi și costisitoare la șantier. Firmele de construcții pot folosi drone și rover-uri pentru a compara atât hărțile aeriene, cât și cele interioare cu planurile de proiectare, identificând astfel potențiale probleme sau abateri din timp. Această abordare proactivă conduce, de asemenea, la inspecții QA / QC mai rapide și pentru a se asigura că practicile de pe șantiere respectă reglementările de siguranță existente.
Adoptarea automatizărilor poate atrage noi talente în companie
Într-o declarație acordată WIRED, CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a discutat recent despre necesitatea unei „intensități tehnologice” democratizate, definită ca intersecția „adoptării tehnologiei, capacității indivizilor de a o utiliza și încrederea lor în organizațiile care o implementează.” Într-o societate intens tehnologizată, „instrumentele de la cloud computing la AI ar trebui să fie în mâinile fiecărui angajat, organizație și agenție din sectorul public din întreaga lume”
Pe șantier, acest lucru ia forma unor instrumente robotice și de captare a imaginilor cu care să opereze angajații. În 2019, FAA a prezis că piața comercială a dronelor ar putea tripla până 2023, depășind cu mult previziunile anticipate. Având în vedere abilitățile de operare a dronelor care vor deveni în curând calificările dorite, firmele de construcții ar trebui să investească în programe de perfecționare a acestor abilități pentru angajații actuali și viitori.
Importanța datelor
Cu toate acestea, este important ca profesioniștii din construcții să recunoască importanța adoptării de soluții software avansate care să dezvăluie întregul potențial al automatizării. Fără un software dedicat pentru a sintetiza și analiza datele spațiale și vizuale capturate de drone și rover-uri de teren, companiile nu pot utiliza cu ușurință aceste informații și nu pot îmbunătăți procesele din punctul de vedere al siguranței și eficienței.
Tehnologiile emergente precum AI, învățarea automată și viziunea pe computer au transformat deja modul în care companiile de construcții abordează cartarea șantierului și scanarea 3D. Cu toate acestea, majoritatea instrumentelor robotizate actuale nu au integrarea directă a acestor tehnologii în hardware-ul lor, iar funcționalitatea integrată completă fără asistența unui software extern este încă la mulți ani distanță. Spre deosebire de industriile auto sau de producție, construcțiile nu oferă un peisaj general în care roboții pot îndeplini sarcini simple și repetitive. Mai degrabă, sunt necesare din ce în ce mai multe soluții software și de analiză avansate pentru a scoate în evidență întregul potențial transformator al acestor hardware-uri.
În contextul digitalizării, singura asistentă virtuală de vânzare la șantiere, VICTA.ro, oferă date actuale despre proiectele de construcții desfășurate la nivel național. De asemenea, software-ul pune la dispoziția utilizatorilor informații despre evoluția pieței în funcție de zone și perioade, statistici despre cererea de produse, dar și despre cele mai active companii din sector. Astfel, analizând aceste date, companiile pot lua decizii documentate în fucție de flexibilitatea pieței.