Stiri

Decizie fără precedent în piaţa de retail românească

sursa poza

Dezvoltatorul cu capital israelian Globe Trade Centre (GTC), care deţine în România un portofoliu imobiliar evaluat la 241 mil. euro, a decis să vândă trei malluri din reţeaua Galleria dezvoltată în România în timpul crizei. Aceasta este o decizie fără precedent în piaţa imobiliară românească.

Compania este în proces de vânzare a mallurilor Galleria Buzău (13.400 mp), Piatra Neamţ (12.800 mp) şi Suceava (10.800 mp), pe care le-a dezvoltat cu un împrumut în valoare de 28,8 mil. euro făcut la BERD şi Raiffeisen Bank. În aceste condiţii GTC rămâne cu un singur mall în România, cel din Arad care a presupus investiţii de 70 mil. euro şi cu trei proiecte în plan pentru Galaţi, Bistriţa şi Bucureşti.

„Fiecare dintre cele trei proprietăţi are o suprafaţă netă închiriabilă cuprinsă între 10.000 şi 14.000 mp, în timp ce restul centrelor comerciale ale GTC depăşesc 30.000 mp şi sunt mai puternic concentrate pe chiriaşii internaţionali. GTC a decis să se concentreze pe proiectele sale mari din cauza modificării condiţiilor de piaţă, adică costuri operaţionale relativ mari pentru activele mici şi un mix de chiriaşi diferit care rezultă în lipsa unor sinergii cu activele mai mari de retail ale grupului“, a declarat Alain Ickovics, preşedintele comisiei de supraveghere al Globe Trade Centre.

Potrivit GTC, tranzacţia va îmbunătăţii atât cash-flow-ul companiei, cât şi bilanţul de profit/pierderi cu 3-4 mil. euro, anualizat, de vreme ce proprietăţile înstrăinate erau generatoare de pierderi. Ca rezultat al acestei tranzacţii, GTC va cunoaşte o pierdere, în urma reevaluării activelor, de 19 mil. euro în trimestrul trei din 2012. Potrivit informaţiilor anunţate de companie la momentul inaugurării proiectelor, investiţia totală în cele patru malluri Galleria construite în România se ridică la 120 mil. euro. În acest caz, GTC a decis să aleagă o îmbunătăţire operaţională imediată în schimbul unei conservări a valorii pe termen lung din cauza noilor condiţii de piaţă.

Cumpărătorul celor trei malluri româneşti este un investitor privat internaţional, potrivit reprezentanţilor GTC. Tranzacţia este în proces de due-diligence. Înţelegerea de vânzare se aşteaptă a fi încheiată în primul trimestru din 2013.
Centrele comerciale Galleria au continuat să se devalorizeze pe parcursul acestui an. În prima semestru, valoarea de piaţă a celor patru malluri a ajuns la 71 mil. euro, potrivit ultimului raport financiar al GTC. În condiţiile în care suprafaţa închiriabilă a celor patru proiecte se ridică la aproape 69.400 de metri pătraţi, GTC şi-a evaluat mallurile la un preţ mediu de 1.030 de euro/metrul pătrat.

GTC este dezvoltatorul străin cu cele mai multe proiecte finalizate în România. Compania a investit în cele şapte proiecte pe care le are acum în portofoliu un total de circa 377 mil. euro. Este vorba despre complexul de birouri City Gate, ansamblurile rezidenţiale Rose Garden şi FeliCity şi centrele comerciale Galleria din Arad, Suceava, Piatra Neamţ şi Buzău. La acestea se pot adăuga primele două clădiri de birouri moderne din Bucureşti, Europe House şi America House, pentru care israelienii au încasat în urma vânzării circa 100 mil. euro.

sursa
Related Articles

Back to top button