Ghiduri și Sfaturi

Dispozitiv magnetic anticalcar – CLEANEX® MAG AQUA

Cum se formează calcarul?
Apa potabilă conține carbonați de calciu și magneziu, în cantități diferite, în funcție de zona geografică care conferă apei caracteristica cunoscută sub denumirea de ”duritatea apei”.
În stare naturală, în apă, sărurile se află în formă hidrolizată (solubilă), respectiv calciul și magneziul se găsesc sub formă ionică Ca2+ si Mg 2+ împreună cu ioni de HCO3)2-. De aceea, aspectul apei este limpede, fără depuneri.
Este cunoscut fenomenul că atunci când apa este încălzită, are loc o reacție chimică în urma căreia ionii liberi trec în compuși chimici foarte stabili ( CaCO3-Carbonat de calciu și MgCO3 – Carbonat de magneziu) care generează apariția depunerilor de calcar, “piatră“.
”Piatra” este un compus solid, în forma de cristalizare predominantă de calcit, care aderă la suprafeţe pe țevi, schimbătoare de căldură ale centralelor termice, rezistențe electrice din boilere, pompe de vehiculare a apei, diverse sisteme casnice ( fierbătoare de apă, mașini de spălat) etc, provocând daune și inconveniențe considerabile, deoarece îndepărtarea acestor depuneri nu se poate face decât de personal specializat și autorizat, prin curățare chimică cu substanțe acide (dezincrustanți acizi), operații generatoare de pierdere de timp și bani.

Cum se distruge calcarul?
O soluție tehnică de diminuare considerabilă a acestor inconveniențe este montarea pe circuitele de alimentare cu apă a unui filtru, CLEANEX MAG AQUA .
Modul de funcționare a acestui dispozitiv, se bazează pe faptul că ionii de Ca2+ și Mg 2+sunt elemente chimice cu proprietăți paramagnetice, datorate structurii atomice ale acestora .
Această proprietate a celor două elemente chimice, face ca în momentul în care apa potabilă de alimentare este trecută printr-un câmp magnetic extern foarte puternic, capătă proprietăți magnetice. (Experimental s-a constatat că apa distilată care nu are în compoziție calciu și magneziu sau alți ioni paramagnetici, nu se magnetizează).
În acest caz, calciul și magneziul reacționează diferit față de situația inexistenței câmpului magnetic, respectiv compușii de CaCO3și MgCO3 își schimbă forma de cristalizare din calcit în aragonit (talc), care rămâne în suspensie în apă și nu mai aderă la elementele fierbinți.

CLEANEX® MAG AQUA este un dispozitiv magnetic anticalcar care împiedică formarea cristalelor de calcar.
Cu ajutorul câmpului magnetic, sărurile dure (ionii de calciu și magneziu) nu mai cristalizează sub forma dură a crustelor de calcar (Calcit), ci se transformă într-o multitudine de particule fine numite Aragonit. Acest compus se prezintă sub formă de pulbere aflată ca o suspensie în apă, nu se mai poate compacta, având loc practic o disociere moleculară a sărurilor dure.
Dispozitivul magnetic anticalcar are o larga întrebuințare putând fi folosit în scopul prevenirii depunerilor de calcar în boilere, schimbătoare de căldură, vaporizatoare, răcitoare, etc.
De asemenea, apa tratată magnetic acționează asupra incrustațiilor formate anterior, pe care le macină, le slăbește aderența și le exfoliază.

Beneficii:
✓ Protejează instalațiile sanitare prevenind depunerile de calcar;
✓ Asigură funcționarea eficientă a echipamentelor;
✓ Design compact ce permite montajul simplu în orice sistem;
✓ Nu afectează debitul normal al apei în instalație;
✓ Nu generează costuri suplimentare în utilizare;
✓ Structură mecanică solidă cu magnet puternic integrat pentru o exploatare îndelungată – 5 ANI GARANȚIE.

Caracteristici tehnice:
Dimensiune racorduri: 1/2″ (15mm)
Putere: 30.000 Gauss
Debit nominal: 0.6m³/h
Presiune maximă: 10 bar
Lungime: 75mm
Diametru corp: 40mm
Material corp: metal

Instalarea pe conducta de apă rece
Related Articles

Back to top button