Ghiduri și SfaturiStiri

Halele noi de la WDP Park Oarja au fost masurate conform standardului BOMA. De ce este recomandat acest standard?

GRAPHEIN, birou de topografie inginerească și proiectare cu experiență în scanări 3D, măsurători conform standardului american BOMA sau cadastru forestier, a măsurat pentru WDP Park halele noi de la Oarja conform standardului BOMA. De ce este recomandat acest standard și la ce folosește, vă invităm să aflați din rândurile de mai jos:

Ce este standardul BOMA?
BOMA este un standard național american elaborat sub auspiciile Building Owners and Managers Association (BOMA) International și atestat de către Institutul Național American de Standarde (American National Standards Institute – ANSI), din care BOMA International face parte ca membru, și de ANSI Standards Certified Developer.

Publicat inițial în 1915, standardul BOMA a fost conceput ca o metodă de măsurare utilizată de proprietarii construcțiilor, manageri, manageri de amenajări, ocupanți, evaluatori, profesioniști din proiectare, profesioniști în măsurare, profesioniști în închiriere, instituții de credit și altele pentru a calcula suprafața închiriabilă în clădiri de birouri de pe întreg teritoriul Statelor Unite, Canadei și s-a extins în foarte multe țări.

La ce folosește standardul BOMA?
BOMA International recomandă folosirea standardului pentru spațiile comerciale, office, industrial sau rezidențial, fiind utilă atît chiriașilor cât și proprietarilor pentru:

  • administrarea utilizării spațiului;
  • analiza comparativă;
  • alocarea cheltuielilor aferente clădirilor pe diferite centre de cost.

Metode de măsurare
Este un lucru obișnuit ca o suprafață calculată potrivit planurilor de construcție (planuri pe hârtie sau CAD) să difere de suprafața podelei măsurată la fața locului utilizând măsurători în teren.

De asemenea, este un lucru obișnuit ca măsurătorile în teren și calculul suprafeței podelei realizate de o parte să difere de aceleași măsurători în teren și calculul realizate de altă parte.

Calculul unei suprafețe de podea care rezultă în urma măsurătorii în teren realizată de către proprietarul sau de managerul clădirii este considerat precis în cazul în care o re-măsurare dă un rezultat cu o variație de două procente (2%) sau mai puțin. În cazul în care variația este mai mare de două procente (2%), BOMA International recomandă să se apeleze la un terț profesionist independent care să contribuie la soluționarea problemei.

Este imperios necesar ca toate măsurătorile să fie complet documentate. Unul dintre semnele distinctive ale unui management superior al proprietății și amenajărilor este o bună documentare a suprafețelor de podea, care oferă calcule precise, fiabile și verificabile ale suprafeței închiriabile.

Pentru a avea toate datele din teren GRAPHEIN folosește o metologie unică de măsurare a clădirilor care îmbină topografia clasică de precizie cu tehnologia de ultimă generație cum e scanarea 3D. Scanarea 3D oferă șansa informația completă din teren, cu milioane de puncte măsurate informația colectată intr-un nor de puncte ajută la crearea planurilor 2D de nivel, fațade sau chiar a modelelor 3D format .ifc.

Pentru proiectul acesta beneficiarul a solicitat ca pentru măsurarea și calcularea suprafețelor să se folosească standardul:„Suprafețele brute ale unei clădiri: Metode standard de masurare (ANSI / BOMA Z65.3-2009)”.

Celelalte standarde BOMA apărute sunt:

  • BOMA 2017 pentru Clădiri de birouri: Standard Methods of Measurement (ANSI/BOMA Z65.1-2017]
  • Clădiri industriale: Standard Methods of Measurement (ANSI/BOMA Z65.2 – 2012)
  • Clădiri Rezidențiale Multi-Unit: Standard Methods of Measurement (ANSI/BOMA Z65.4 – 2010)
  • Clădiri Comerciale: Standard Methods of Measurement (ANSI/BOMA Z65.5 – 2010)
  • Mixed-Use Properties: Standard Methods of Measurement (ANSI/BOMA Z65.6 – 2012)

Mai multe detalii despre proiecte BOMA, scanare 3D, topografie inginerească, fotogrametrie cu drona, cadastru și intabulare puteți afla pe site-ul www.graphein.ro.




Related Articles

Back to top button