Stiri

Influenta proiectantilor de hale industriale

Conform unui studiu IBC Focus, realizat in 2010 pe baza raspunsurilor a 108 Proiectanti si a 125 Antreprenori Generali de constructii industriale, atât Proiectantii, cât şi Antreprenorii au fost de acord cand au afirmat ca cel mai influent pol în luarea deciziei privind solutia tehnica este Proiectantul.

Atât proiectantii cât şi antreprenorii au fost rugati sa ordoneze dupa importanta cine este factorul cel mai influent în luarea deciziei privind o solutie tehnica, alegând dintre: Beneficiar, Proiectant, Antreprenor.
Insa intrebarea e: cat de mult se poate influenta – de catre un furnizor sau un subantreprenor – decizia tehnica? Ei bine, in urma unui alt studiu realizat pe 96 de firme subantreprenoare de hale industriale, s-a observat ca decizia e luata diferit la proiectele mari – peste 3000 mp – si cele mici – de sub 3000 mp.

Influenta Proiectantului la halele mari
Pe langa Beneficiar, Proiectant si Anteprenor, un cuvant de spus au si subantreprenorii cat si furnizorii de materiale: În cazul proiectelor de peste 3000 mp iata ce au raspuns firmele de pardoseli industriale:
59% din cei care au raspuns la aceasta întrebare cred ca proiectantul este cel mai influent pol de propunere a unei soluţii tehnice, urmat de beneficiar cu 20% şi abia apoi de Antreprenorul General, cu 10%.

Halele mici sub 3000 de mp
Situaţia se schimba insa în cazul proiectelor sub 3000 mp, când puterea de influenţa a proiectantului scade pana la 37%, iar beneficiarul pare a se implica mult mai mult în decizia privind detaliile tehnice, la distanta foarte mica de puterea Proiectantului – si anume 32%.

Ce este interesant ca in mod direct, la halele industriale un furnizor poate are doar 4% din puterea de a influenta decizia tehnica. Prin urmare, este ideal ca acesta sa ajunga efectiv la ceilalti poli de influenta – in special Beneficiarul si Proiectantul – care pe termen lung pot schimba dramatic solutiile tehnice alese.

Unde sunt Proiectantii de hale industriale?
O alta analiza de piata realizata, aplicand chestionare la 108 Proiectanti care au proiectat cel putin un spatiu industrial in 2010, arata faptul ca majoritatea acestora au sediul in Transilvania (52%), urmata de zona de Sud (29%) si Moldova (19%).
Related Articles

Back to top button