Stiri

Inteligența artificială va transforma sectorul construcțiilor

Câștigurile productive din industria construcțiilor continuă să rămână în urma altor industrii. În ultimele decenii, s-a constat o lipsă de inovație și o ruptură în ceea ce privește construcția. Multe companii încă au la bază aceleași tehnici pe care le-au folosit și acum 30 de ani, încercând să facă procedeele din trecut să funcționeze într-o lume total difertă.

Sursa: unsplash.com

Deși în întreaga lume, sectorul de inginerie și construcție de peste 10 miliarde de dolari rămâne subdigitalizat în comparație cu alte sectoare, antreprenorii sunt deschiși la noile tehnologii pentru a compensa efectele deficitului de forță de muncă și constrângerile de resurse.

Cu creșterea investiției în contrucții, proiectanții explorează cum inteligența artificială și aplicațiile de învățare automată pot avea un impuls asupra productivității și eficienței sectorului de construcții. Deși este destul de devreme pentru tehnologia construcțiilor ce se bazează pe inteligența artificială, aceasta are potențialul de a transforma modul de operare al industriei.

Sursa: unsplash.com

Lipsa continuă de forță de muncă calificată continuă să afecteze firmele de construcții, forțându-le să găsească modalități de a face aceeași cantitate de muncă cu mai puțini angajați. Acest lucru poate fi posibil prin automatizare sau eficientizare a fluxurilor de lucru folosind tehnologia.

Mai mult de 80% din firmele de construcții s-au plâns de problema recrutării pentru posturi de muncă în 2019. Nu numai că forța de muncă nu și-a recăpătat forțele din zilele negre ale Marii Recensiuni, când mulți muncitori au demisionat, dar rândurile lucrătorilor cu experiență rămase se subțiază.

Între timp, competiția continuă să crească. Puse în situația de a avea durate mai scurte pentru realizarea proiectelor și marje cât mai strânse, companiile sunt nevoite să găsească moduri inovative de a-și îmbunătăți bazele și de a completa proiectele conform programului, pentru a putea supraviețui.

Industria construcțiilor este încă departe de a folosi la maximum puterea tehnologiei digitale, dar avantajele inteligenței artificiale devin clare. Cu abilitatea de a procesa și de a analiza cantități mari de informații, inteligența artificală este perfectă pentru automatizarea și eficientizarea proceselor de birou.

În alte industrii, companii de milioane de dolari investesc în ideea automatizării proceselor robotice (RPA) pentru a elibera angajații de sarcini repetitive, cum ar fi introducerea datelor, raportarea de bază și scrierea documentelor. Așa cum e descries de blogul Intelligent Information Management Industry (IIMI), RPA folosește instrumente software pentru a elibera lucrătorii și conducerea „pentru sarcini de valoare superioară care necesită creativitate umană, ingeniozitate și luarea deciziilor.”

Folosind inteligența artificială, mari cantități de informații pot fi analizate cu rezultate mult mai precise, scurtând procese care, în mod normal, durează zile, săptămâni și chiar luni.

Procesele de lucru sunt deseori foarte fragmentate, răspândite în rândurile proiectanților, a designerilor, a antreprenorilor generali. Sunt foarte multe puncte slabe care trebuie perfecționate prin tehnologia digitală, care poate ținti spre fluxul de lucru și spre îmbunătățirile proceselor de business. Inteligența artficială nu va rămâne limitată la a procesa date intangibile. Prezența ei va fi resimțită în lumea fizică, ajutând la ghidarea cerințelor fizice care sunt deja vizate automatizării. Inteligența artificială va continua sa transforme industria. Va oferi un viitor mai efficient care nu e despre înlocuirea muncitorilor, ci despre adăugarea valorii asupra rolurilor pe care le au aceștia.

Autor: Ecaterina Dăscălescu




Related Articles

Back to top button