Locul unde mestesugul intalneste arta: fabrica de pahare Riedel!
Producatorul de pahare de vin Riedel considera ca forma paharului schimba dramatic buchetul vinului.
Fiecare din pahare Riedel de cristal sunt destinate unui anume soi de vin. Atunci cand vinul ajuns in cupa potrivita – toate aromele s-au simtit clar, iar intreaga experienta a capata alte dimensiuni.
Fără producătorul de pahare din Tirol, vinul nu ar fi la fel de bun!
(revista Time la Robert Parker).
In 1973, Claus Riedel a prezentat lumii prima colectie de pahare Sommeliers. Acestea erau realizate manual, dupa metode traditionale, iar cunoscatorii o considera in continuare cea mai buna gama de pahare de vin. Orasul tirolez Kufstein din cartierul general Riedel, este locul unde se afla singura fabrica ce produce paharele suflate.
Oricine poate vizita fabrica si ii poate vedea pe mesterii sticlari la lucru, folosind vechea tehnica de suflare a sticlei (descoperita in Roma antica, acum mai bine de 2000 de ani).
In interiorul fabricii, care copleseste prin caldura dogoritoare a cuptoarelor incinse la 1200°, se poate observa precizia cu care sticlarii realizeaza paharele, folosind ca unica unitate de masura experienta lor.
Inainte de a putea sufla un pahar Riedel, un mester trebuie sa aiba in spate o experienta de 12-14 ani, iar in fabrica are nevoie de doar 50 de secunde pentru a transforma bila de sticla lichida intr-un pahar perfect.
Agitatia de langa cuptoare este incredibila: fiecare dintre oamenii din fabrica se ocupa de cate un element al paharului: unul potriveste bila de sticla topita pe teava metalica, un altul o ia si ii da forma exacta, aliniind cupa astfel incat se se potriveasca cu piciorul si suportul pe care il va aseza un alt mester, inainte ca altcineva sa ia paharul pentru a-l trece printr-o baie de apa, fixandu-i astfel forma finală.
La fel de fascinant e sa-i privesti pregatitnd un decantor Eve sau Mamba, folosind miscari pe cat de sinuoase, pe atat de precise, pentru a putea imprima sticlei forma alambicata.
Asa ca, pentru un pasionat de vin – deci, automat, si de pahare – o vizita la Kufstein e obligatorie. Ai parte de un tur ghidat, o expozitie interactiva („Sinnfonie”), care te va purta prin lumea paharelor Riedel, explicandu-ti detaliile interesante care fac aceste pahare atat de speciale.
Plus ca, la iesire te asteapta magazinul si outlet-ul Riedel, de unde sigur nu pleci cu mana goala.
Un exemplu fascinant este paharul Burgundy Grand Cru. Acesta este un balon atat de mare incat poate cuprinde o sticla de vin intreaga (1.094ml). A fost mesterit pentru prima data in 1958, si este inclus in expozitia permanenta de la New York Museum of Modern Art.
Un pahar Riedel poate costa intre 10 si 105 euro (cele mai scumpe sunt Bordeaux si Burgundy Grand Cru).
Un singur pahar nu este potrivit pentru toate felurile de vin – buchetul, gustul si postgustul vor fi afectate de forma acestuia. Un vin vechi va fi separat de sedimente, un vin tanar va beneficia de pe urma aerarii, astfel dezvoltand arome mai complexe.