Ghiduri și Sfaturi

Cum pastrezi performantele unui generator industrial?

 

GBW_22y_2Pentru a ne bucura de un anumit produs pe timp îndelungat, la aceeași performanță ca unul nou, este foarte important cum îl întreținem. Regula este general valabilă pentru mai toate produsele și utilajele de care ne folosim pentru a ne ușura munca și viața, ea aplicandu-se și în cazul generatoarelor.

 

Datorită siguranţei, durabilităţii şi performanţei sub sarcină, motoarele diesel reprezintă principalul element de alimentare al generatoarelor de energie. Un program de mentenanţă bine pus la punct este esenţial pentru funcţionarea optimă a oricărui generator. Majoritatea lucrărilor de mentenanță au o natură preventivă. Mai exact, cele mai importante operațiuni de întreținere, ce vor duce la prelungirea duratei de utilizare a produsului, sunt:

 

Inspecţia generală

Sistemul de evacuare – In momentul funcţionării generatorului se verifică întreg sistemul de evacuare, inclusiv cel colector, amortizorul de zgomot şi ţeava de eşapament.

Sistemul de alimentare cu combustibil – se testează tot în momentul funcţionării generatorului, verificând conductele de alimentare cu combustibil, cele de retur, filtrele şi garniturile pentru vizualizarea crăpăturilor sau a abraziunilor ce pot apărea.

Sistemul electric – se verifică bornele bateriilor de pornire pentru a asigura conexiuni ferme şi curate.

Motorul – Se vor monitoriza în mod frecvent nivelul lichidelor, presiunea uleiului şi a lichidului de răcire. Majoritatea problemelor care pot apărea la nivelul motorului transmit semnale timpurii, existând diverşi senzori de monitorizare a parametrilor.

 

Service-ul sistemului de lubrifiere

Se va verifica nivelul de ulei atunci când generatorul nu este în funcţiune, la intervalele de timp specificate de către producător. Se va schimba uleiul şi filtrele la intervalele de timp recomandate de producător.

 

Imagine din showroom-ul Metatools – parter: 

panorama_parter

Service-ul sistemului de răcire

Se va verifica nivelul lichidului de răcire în intervalele când generatorul este oprit.  Exteriorul radiatorului trebuie protejat împotriva corpurilor străine, îndepărtarea acestora realizându-se simplu, prin curăţarea cu o pensulă. Se va verifica concentraţia lichidului de răcire.

 

Service-ul sistemului de alimentare

Combustibilul diesel este predispus contaminării şi deteriorării în timp, de aceea, este recomandată testarea regulată a motorului. În ceea ce priveşte filtrele de aer, frecvenţa curăţării şi înlocuirii acestora este determinată în principal de condiţiile în care generatoarele operează.

 

 

Bateriile de pornire

Bateriile slabe sau neîncărcate corespunzător sunt cea mai comună cauză a pornirii nereuşite a unui grup electrogen. Chiar şi atunci când sunt menţinute în condiţii optime, bateriile de pornire plumb-acid (lead-acid) sunt expuse deteriorării în timp şi trebuie înlocuite în mod periodic atunci când nu mai au capacitatea de a sta încărcate corespunzător. Doar un program de inspectare şi testare sub sarcină poate preveni acest gen de probleme în cazul generatoarelor.

_DSC0030

Testarea generatoarelor

Testarea realizată regulat păstrează motorul lubrifiat, previne oxidarea legăturilor electrice, consumă combustibilul înainte că acesta să se deterioreze şi ajută la pornirea optimă a motorului. Este de preferat să simulaţi o cădere de tensiune a alimentării generale pentru a testa astfel capacitatea întregii automatizări de funcţionare la parametrii normali.

Mentenanţa preventivă a generatoarelor ce funcţionează cu motoare diesel are un rol esenţial pentru maximizarea siguranţei şi minimizarea reparaţiilor şi a costurilor pe termen lung. Prin urmărirea unor reguli generale de mentenanţă a motoarelor diesel, dar şi a celor specifice recomandate de producător, veţi fi siguri că sistemul dumneavoastră stand-byde alimentare cu energie va porni şi va funcţiona când veţi avea nevoie.

 

Avantajele încheierii unui contract de mentenanţă pentru generatoare cu Metatools

logo-metatools-srlMetatools oferă servicii de mentenanță pentru orice fel de generator, indiferent de producător, un contract de mentenanţă aducând urmatoarele beneficii:

– Tarife preferenţiale pentru manoperă, deplasare şi piese de schimb;

– Timp de interventie minim în caz de avarii;

– Prioritate în cazurile de intervenţie avarie;

– Siguranţa unui service realizat exclusiv de profesionişti;

– Deţinerea unui istoric exact al operaţiilor de mentananţă.

 

Având o experienţă bogată (de peste 15 ani) în instalarea, punerea în funcţiune şi întreţinerea grupurilor electrogene în întreagă ţară, departamentul service Metatools pune la dispoziţia clienţilor o gama completă de servicii post vânzare reprezentată de:

– Servicii de montaj, punere în funcţiune şi mentenanţă pentru grupuri electrogene portabile şi staţionare, compresoare stradale, utilaje industriale etc;

– Intervenţii rapide în caz de avarie cu ajutorul celor 3 autoutilitare complet echipate ale serviceului mobil

– Training de instruire a personalului  utilizator;

– Stoc permanent de consumabile şi piese de schimb originale, de la producător;

– Preluarea deşeurilor periculoase (ulei, filtre) în conformitate cu legislaţia din domeniu.

 

Începând cu anul 2009, Metatools încheie un parteneriat cu Grupul Pramac, considerat unul dintre producătorii de top al generatoarelor de curent la nivel mondial, devenind distribuitor Premium pentru gama de generatoare Power Engineering şi Power System.

Prin divizia Pramac Power Engineering sunt distribuite, în întreagă lume, generatoare de la 6 la 3.360 kVA, realizate în trei fabrici din Spania, Italia şi Franţa. Ca şi motorizări sunt utilizate mărci de top precum Deutz – Germania, Perkins – Anglia, Volvo – Suedia, MTU Mercedes – Germania, Iveco – Italia.

Metatools SRL este o societate cu capital integral românesc care activează de peste 15 ani pe piaţa furnizorilor de scule electrice şi accesorii, echipamente şi utilaje tehnologice, pentru domeniul industrial şi al construcţiilor.

 

 Poti face un tur virtual in showroom-ul META TOOLS – Click aici

_DSC0054

Metatools SRL Membru al Reţelei Tehnik

Adresa: Str. Poligonului, nr. 2, 100070, Ploiesti, Prahova

Telefon: 0244 598 277 Fax: 0244 406 698

E-mail: office@metatools.ro

www.metatools.ro
Related Articles

Back to top button