O fabrica de lactate este vandută la jumatate de pret
Co-finanţarea prin credit bancar a unui proiect SAPARD a atras falimentul cunoscutei firme Cavior. 18 creditori aşteaptă astăzi vânzarea prin licitaţie a unei fabrici de lactate din judeţul Suceava
O fabrică de procesare a laptelui construită în 2006 cu fonduri europene este astăzi scoasă la licitaţie. Unitatea, care aparţine societăţii Cavior SRL, intrată în faliment în octombrie 2012, va fi vândută la aproape jumătate de preţ, după ce lichidatorii judiciari au mai încercat să vândă fabrica în mai multe rânduri în ultimul an.
Co-finanţarea la proiect a atras falimentul
Fabrica este amplasată în comuna Forăşti (judeţul Suceava) pe o suprafaţă de 10.503 mp şi a fost pentru comunitatea locală o importantă sursă de venit din taxe şi impozitele aferente. Pentru construirea unităţii, Cavior a contractat un credit bancar de peste 500.000 euro, valoarea de piaţă actuală a fabricii fiind de aproape un milion de euro, în timp ce preţul de pornire la licitaţie este de circa 630.000 euro. Potrivit unor reprezentanţi ai companiei ieşene, declinul firmei a coincis cu recesiunea economică după ce Cavior a înregistrat restanţe în rambursarea creditului şi, în cele din urmă, în 2011, a intrat în insolvenţă, iar, un an mai târziu, s-a declanşat procedura de faliment.
18 creditori aşteaptă vânzarea unităţii
Cel mai important creditor este BRD, alături de alte 17 entităţi (primăria Forăşti, instituţii ale statului, societăţi private). După construirea fabricii, datoriile Cavior au crescut de la 2.582.126 lei (2005) la 6.023.953 lei (2006). În anii 2008 şi 2009 o parte din datorii a fost stinsă, întregul debit fiind puţin peste 4 milioane lei. Însă, în anul 2010, acestea au urcat din nou spre 6 milioane lei şi creditorii au solicitat instanţei judecătoreşti insolvenţa. Printre aceştia se numără şi Cavior Agro, cu aceeaşi structură de acţionarat precum Cavior. Alte patru firme sunt înregistrate pe numele administratorilor, dar acestea nu au activitate. În schimb, Cavior Agro a înregistrat profit constant în ultimii zece ani, iar cel mai mare a fost chiar în 2012 (414.840 lei). Profit a avut şi falimentara Cavior, dar nu suficient pentru a opri declinul. Astfel, în perioada 2004 – 2010, firma a avut o cotă de profit cuprinsă între 2.197 lei (2010) şi 345.676 lei (2005).
Ce active se mai scot la licitaţie
Alături de unitatea de procesare a laptelui, lichidatorul Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL mai scoate la licitaţie o proprietate imobiliară industrială din zona fabricii (178.780 lei) şi patru autoutilitare în valoare totală de aproape 70.000 euro. La momentul intrării în stare de insolvenţă, Cavior SRL număra 34 de angajaţi. (Alex Andrei)
Licitaţie şi pentru o fermă de vaci din Botoşani
Lichidatorul Management Reorganizare Lichidare Iaşi organizează mâine o altă licitaţie privind bunuri pentru producerea de lactate. Este vorba de o fermă de vaci din judeţul Botoşani, care aparţine companiei Best Milk 2005 SRL, firmă intrată în insolvenţă. Unitatea este situată în comuna Bucecea pe o suprafaţă de 4.000 mp, preţul de pornire la licitaţie fiind în jurul sumei de jumătate de milion de lei. Ferma cuprinde hale pentru întreţinerea vacilor de lapte, pentru muls vaci şi pentru creşterea viţeilor.