Stiri

Panouri sandwich producatoare de energie

Cercetatorii de la University of Southern California (USC) au descoperit modalitatea de a produce ieftin celule solare lichide care pot fi aplicate sau imprimate chiar si pe o bucata de plastic.
O adevarata revolutie, in primul rand pentru tehnologia solara si nu in ultimul rand pentru constructii. Inchipuie-ti o hala a carei pereti si acoperis au fost in intregime “vopsiti” in celule solare…

Noul tip de celule este facut din nanocristale, atat de mici, incat 250 miliare ar incapea pe un varf de ac. Datorita dimensiunii lor, nanocristalele pot fi transformate in cerneala si aplicate pe diverse suprafete.

Dezvoltarea tehnologiei a fost demult catalogata drept singura solutie la criza energetica, doar ca e mult prea …scumpa.
Celulele solare nanocristaline-lichide sunt mai ieftin de produs decat celulele traditionale monocristaline, dar nu au un randament la fel de bun. Pentru a depasi aceasta problema cercetatorii de la USC au dezvoltat un liant sintetic care construieste legaturi intre nanocristale, ajutand la transmiterea curentului.

Deocamdata celulele nu pot fi comercializate din cauza cadmiului din compozitie, toxic si interzis in aplicatii comerciale. In prezent se lucreaza la gasirea unui inlocuitor, care sa permita transformarea inovatiei in tehnologie de larg consum.

Desi pana la intrarea pe piata a acestei tehnologii mai sunt ani, indubitabil, s-a dat deja startul unei noi generatii de “suprafete” solare.
Related Articles

Back to top button