Stiri

Povestea celei mai celebre fotografii din toate timpurile in constructii – partea 1

sursa poza

Fotografia care face dovada ca pranzul muncitorilor sus pe grinda cladirii Rockefeller a fost doar o actiune de publicitate.

Instantaneul care-i surprinde pe cei 11 muncitori mancand si fumand sus la etajul 69 al cladirii a fost realizat cu scopul de a promova constructia aflata in stadiu de finalizare.

Este vorba despre una dintre cele mai reprezentative fotografii din toate timpurile, iar acum, la cea de-a 80-a aniversare, observam ca “pranzul in varful unui zgarie nori” nu a fost chiar atat de spontan pe cat se credea.

Arhivistii sustin ca poza celor 11 muncitori care se bucura nestingheriti de o pauza stand pe o grinda suspendata deasupra Manhattan-ului a fost de fapt o campanie publicitara.

Desi personajele din poza erau muncitori adevarati, momentul a fost unul regizat de catre Centrul Rockefeller in urma cu 80 de ani pentru a-si promova noul zgarie-nori.

Afirmatia este sustinuta de o a doua fotografie, mai rar intalnita, imagine in care muncitorii se odihnesc, stand culcati pe grinda suspendata.


Este vorba de o punere in scena: aceasta memorabila fotografie a muncitorilor care se bucura de pauza lor „cocotati” undeva in aer la al 69-lea etaj nu este decat parte dintr-o campanie de publicitate.
sursa poza

Poza a fost facuta la data de 20 Septembrie 1932 si intentiona sa surprinda naturaletea unei pauze de pranz in timpul constructiei Cladirii RCA (numita mai tarziu in 1986 Cladirea GE), parte din Centrul Rockefeller.

Imaginea celor 11 muncitori suspendati 69 de etaje deasupra Manhattan-ului care iau pranzul, rad si fumeaza este una din cele mai reproduse din lume.

O actiune de marketing … reusita!

Imaginea a fost o actiunea de publicitate a celor de la Centrul Rockefeller. “E evident ca protagonistii erau muncitori, insa evenimentul a fost organizat cu ajutorul mai multor fotografi” spune Ken Johnston, de la Corbis Images, cel care detine drepturile asupra acestei fotografii.

El a mai adaugat de asemenea ca este una din cele mai bine vandute imagini istorice la Corbis Images si se afla de altfel in topul fotografiilor istorice din catalogul „Corbis” care include printre altele si pozele lui Albert Einstein sau Martin Luther King.

Negativul original al fotografiei este stocat intr-o incapere cu temperatura controlata din Iron Mountain, Pennsylvania. Johnston descrie faimoasa fotografie alb-negru ca fiind o piesa din istoria Americii.


“Cealalta poza”: cei patru muncitori tragand un pui de somn pe aceeasi grinda suspendata deasupra Manhattan-ului – aceasta este imaginea care, potrivit arhivelor, dovedeste ca totul a fost doar o punere in scena.
sursa poza

Pentru prima data imaginea a aparut in New York Herald Tribune la cateva saptamana dupa ce a fost facuta, mai exact pe data de 2 Octombrie 1932.

Cu toate ca meritul fotografiei ii este atribuit de regula fotografului Charles C Ebbets, informatie descoperita in 2003 de catre o firma de detectivi particulari, Corbis sustine ca instantaneul a fost facut de mai multi fotografi, nemaifiind siguri ca Ebbets a fost cel care facuse poza.
Istorica imagine a fost uneori atribuita pe nedrept lui Lewis Hine, faimos pentru documentarea evolutiei constructie Empire State Building in 1931.

sursa

Reveniti pe maine pentru a 2-a parte a povestii … pregatim si un video!
Va asteptam!
Related Articles

Back to top button