Stiri

Povestea celei mai celebre fotografii din toate timpurile in constructii – partea 2

sursa poza

Pentru prima parte a povestii, accesati articolul: aici

Partea 2. Continuare:

Ca si in cazul fotografului, numele muncitorilor ramane un mister. Corbis (din cadrul Corbis Images, cel care detine drepturile asupra acestei fotografii), a avut o tentativa acum 12 ani de a-i gasi pe acesti misteriosi muncitori, insa fara success, nereusind sa stabilieasca o identitate clara pentru nici unul dintre ei.

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, membri din familiile muncitorilor au reclamat identitatea barbatilor si s-a stabilit ca multi dintre ei erau imigranti veniti din Irlanda.

Cel de-al patrulea barbat din partea dreapta a pozei se presupune a fi Francis Michael Rafferty impreuna cu prietenul sau de-o viata, Stretch Donahue, cel care sta in dreapta sa. Nou-ajunsi in oras, irlandezii veneau in Manhattan pentru a-si gasi un loc de munca intr-o perioada greu incercata din punct de vedere economic.

Poza a fost facuta intr-adevar in timp ce orasul avea mari datorii in vremea marii crize ecomonice care precede cel de-al doilea Razboi Mondial, cand unu din patru new-yorkezi era somer. Totusi, proiectele de constructii de mare amploare incepute in anii de boom economic 1920, erau aproape de finalizare.

Cei care comenteaza subiectul afirma ca in decursul acestor ani de criza economica oamenii erau dispusi sa accepte orice munca, lasand la o parte problemele de siguranta.

Daca luam in considerare acest aspect, cel mai socant la aceasta fotografie este faptul ca acei oamenii lucrau fara centuri de siguranta la 840 metri de sol.


sursa poza

Folosind de data aceasta masurile de siguranta, poza a fost recreata mai multe ori de catre imitatori si surprinde tot un grup de muncitori la 800 metri deasupra strazilor din Londra. Este o varianta mai putin riscanta care s-a folosit in show-ul TV American, “The Simpsons”.

Fotograful in varsta de 80 ani este si el subiectul unui film intitulat “Barbati la pranz” prezentat la Festivalul de Film din Toronto si evidentiaza dovezi conform carora o parte din munictorii de pe grinda erau din micul orasel irlandez, Shanaglish.

Cand a inceput, constructia turnurilor centrului Rockefeller, a insemnat cel mai mare proiect privat din timpurile moderne.

Lucrarile au inceput in mai 1930 si au durat 9 ani. Fotografia „Pranz in varful unui zgarie-nori” a fost facuta chiar inainte de terminarea constructiei.

In anii ’60 și ’70, un nou complex a fost construit cu patru turnuri noi, unul dintre ele gazduind News Corporation si Fox News.

Cladirea in varful careia s-a realizat fotografia „Pranz in varful unui zgarie-nori” reprezinta piesa centrala a complexului Rockefeller Center.

RCA redenumita apoi GE Building odata cu achizitionarea sa de catre General Electric are 70 etaje, incluzand pe acoperis o punte de observatie spectaculoasa.

Cladirea este astazi sediul companiei de televiziune NBC care produce emisiunea TV „Saturday Night Live” si apare in show-ul american de televiziune intitulat „30 Rock”, nume luat tocmai de la adresa cladirii: Rockefeller Plaza numarul 30.

„The Rock”: este cel mai mare proiect de constructie din timpurile moderne:

sursa

Mai jos puteti urmari videoclipul realizat pe tema: „MEN AT LUNCH” din cadrul TIFF Festival 2012:

sursa video

Aboneaza-te la newsletter-ul infoHALE.ro (in stanga paginii) si afla cele mai interesante „povesti” din lumea constructiilor industriale!
Related Articles

Back to top button