Proiect de lege pentru scutirea de taxe si impozite a parcurilor industriale
Potrivit proiectului de lege depus la Senat, scopul acestui act normativ il constituie stimularea investitiilor directe autohtone si straine in industrie, servicii, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, dezvoltare regionala, dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii si crearea de noi locuri de munca.
In baza noii legi, titlul de parc industrial se poate acorda administratorului parcului care trebuie sa fie o societate comerciala romana, terenul are o suprafata de minim cinci hectare, cu acces la drum european, national sau judetean si asigura infrastructura pentru utilitati.
Competenta de a acorda tilul de parc industrial revine, prin aceasta lege, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, dar si Guvernul poate aproba, printr-un act normativ special, strategia de privatizare sub forma de parc industrial a societatii comerciale care avea calitatea de proprietar al platformei industriale existente la momentul privatizarii.
In proiectul de lege se stipuleaza ca titlul de parc industrial confera administratorului parcului, pe toata durata de existenta a acestuia, de drept, fara indeplinirea altor formalitati, scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinatiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial, scutire de la plata impozitului pe terenurile parcului, scutire de la plata impozitului pe cladirile din parcul industrial, dar si scutiri de la plata oricaror taxe datorate bugetelor locale pentru eliberarea de certificate de urbanism, autorizatii de construire sau autorizatii de desfiintare de constructii pentru terenurile si cladirile din infrastructura parcului.
Totodata, parcurile industriale pot beneficia si de alte facilitati ce pot fi acordate de autoritatile locale.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat, in urma cu o saptamana, la Suceava, ca la sfarsitul lunii martie va incepe discutiile privind strategia de reindustrializare care ar putea fi finalizata in septembrie, avand o componenta de parcuri industriale care sa atraga investitori.
El a mai spus ca nu crede ca este nevoie sa fie adoptata o legislatie suplimentara pentru parcurile industriale, dar ca se poate discuta, pentru companii de impact despre ajutor de stat.
„Principalul instrument este ajutorul de stat. Daca vom reusi sa aducem la Suceava o investitie de impact si care sa poata argumenta cu numarul de locuri de munca si cu cifra de afaceri utilizarea acestui instrument, noi nu vom ezita sa o facem”, a spus Vosganian.