Proiectele de pe platforma Magurele vor readuce in Romania capitalul uman
Proiectele de pe platforma de la Magurele vor readuce in Romania cel mai important capital, cel uman, a declarat marti premierul Victor Ponta, cu prilejul inaugurarii Centrului Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL) din cadrul Institutului National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, transmite Agerpres (21 octombrie).
„Marea sansa pe care o vad este faptul ca a renascut aceasta platforma. Ne da ocazia de a readuce cel mai important capital pe care l-a avut Romania, si anume capitalul uman, mintile care s-au format aici, care au plecat in diverse colturi ale lumii. Faptul ca se reintorc, ca exista din nou atractia pentru cercetatorii romani si cercetatorii europeni, internationali, faptul ca reusim sa readucem cel mai important capital, care este capitalul uman, capitalul de inteligenta, de creativitate este cel mai mare avantaj pe care proiectul ELI, CETAL, pe care toate celelalte proiecte pe care le dezvoltati aici la Magurele le aduc”, a declarat la Magurele premierul Ponta.
Potrivit premierului, toate rezultatele proiectelor de la Magurele vor fi extrem de importante pentru competitivitatea economiei romanesti.
„Toata lumea a aflat in Romania si Europa despre platforma de la Magurele ca locul in care se va face cel mai mare proiect finantat din fonduri europene de cercetare, ELI. Important este ca il facem. Realitatea si adevarul este ca de fapt ELI nu ar fi fost niciodata oferit Romaniei si platformei de la Magurele daca aici nu ar fi fost o baza, daca aici nu ar fi existat ceva inainte de ELI, si anume in primul rand o traditie — 52 de ani. Cred ca este important pentru toate generatiile care vin sa isi aduca aminte ca Romania a avut cercetare, a avut o resursa umana extraordinar de importanta, capacitatea din colectivul de aici de a avea cea mai importanta performanta si capacitatea de dezvolta proiecte novatoare si practic toata aceasta infrastructura, in primul rand umana si dupa aceea materiala — traditie, scoala, vorbesc inclusiv de universitati, de mediul academic”, a spus Ponta.
El a afirmat ca pe platforma de la Magurele vor veni sa isi dezvolte proiecte agentii renumite, precum NASA sau Agentia Spatiala Europeana, dar si alte firme si agentii internationale.
„Agentia Spatiala Europeana, NASA, multe alte agentii si firme private internationale evident ca vor considera Magurele ca locul in care isi pot face experimentele necesare, singurul loc in care pot sa isi dezvolte anumite proiecte. Am inteles ca nu este vorba numai de laserele pe care le vedeam in filme ca distrug nave, ci va fi vorba de un fascicul care va vindeca cancerul. Sa reusesti sa vindeci cancerul cred ca este un aport adus omenirii mai important decat orice altceva”, a sustinut prim-ministrul.
La eveniment au mai participat ministrul Apararii, Mircea Dusa, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Invatamant Superior si Cercetare, Mihnea Costoiu.
CETAL este primul laser de mare putere din Europa si al doilea din lume, cu durata de 25 fs (femtosecunde). Acesta constituie, de asemenea, un program de configurare si pregatire a experimentelor de fizica nucleara care se vor desfasura, incepand cu 2018, in cadrul Extreme Light Infrastructure — Nuclear Physics (ELI-NP).