Protectia la foc: 5 diferente intre torcret si vopseaua termospumanta
Pentru multi proprietari de facilitati industriale, hale productie, o strategie sau o solutie clara de protectie la incendiu este o conditie necesara pentru a putea asigura cladirea la preturi accesibile.
Dar, in ciuda faptului ca nu este obligatoriu pentru multe dintre intreprinderi/facilitati industriale/hale productie, sfaturi directe despre ce tip de protectie sa fie aplicat pentru a atinge cerintele specifice pot fi greu de urmat deoarece nu tot timpul beneficiile sunt constientizate. La o cautare mai amanuntita in online, multe surse tind sa emita sfaturi care par mai degraba adaptate la propriile produse din portofoliu, nu sfaturi in alegerea cea mai optima din punct de vedere cost, eficienta, durata de viata a unei solutii tehnice.
Ce solutii recomanda aplicatorii agrementati de protectii pasive la incendiu?
Aici, vom prezenta ceea ce consideram noi, aplicatorii agrementati de protectii pasive la incendiu ca sunt cele mai eficiente solutii. Dar trebuie sa definim cativa termeni inainte de aprofunda intr-una dintre cele mai „vii” dezbateri in domeniul protectiei la incendiu industriale: produse cementoase sau pe baza de gips cu vermiculita versus vopseluri termospumante.
Ce inseamna protectie pasiva si protectie activa impotriva incendiului?
Doi termeni care apar adesea in discutiile privind protectia impotriva incendiilor unei cladiri/constructie sunt protectiile „active” si „pasive”. Protectiile active impotriva incendiilor (PAI) sunt toate cele care necesita un anumit tip de actiune, fie declansate de conditiile ambientale sau individuale, pentru a fi eficiente. Exemple includ activarea unui buton de alarama incediu (care prin intermediul Centralei de Detectie Incediu declanseaza sistemul de stingere cu sprinklere, de exemplu), alarma generata de un senzor de fum sau de temperatura ridicata care porneste sistemul automat de stingere (drencere, sprinklere). Cel mai bun exemplu de protectie activa la incendiu este chiar brigada de pompieri ce intervine pentru stingerea unui eventual incendiu cu autospeciala impotriva incendiilor si/sau cu rezerva de apa activa in locatie!
Protectia pasiva impotriva incendiilor (PPI) pe de alta parte, se refera la elemente de proiectare a cladirilor si masuri de siguranta planificate, menite sa controleze raspandirea unui incendiu. Protectia pasiva ajuta la atenuarea efectelor potential dezastruoase ale actiunilor PAI esuate, cum ar fi sprinklerele stricate sau inactive, sau un stingator care nu a fost inspectat sau inlocuit in timp util. Exemple de masuri PPI pot include compartimentarea incaperii pentru a preveni raspandirea unui incendiu, usile de foc pentru a limita raspandirea fumului si, cel mai important pentru scopurile noastre, un invelis rezistent la foc care ajuta la protejarea otelului sau betonului structural si la limitarea daunelor, daune materiale importante si, important, salvarea vietilor omenesti. Ce reuseste PPI? Protejeaza pe o durata clara de timp caile de evacuare, sau structura unei facilitati unde activeaza un numar mare de oameni timp in care toti cei aflati inauntru pot sa se evacueze in siguranta.
Un sistem nu este niciodata inlocuitor pentru celalalt, dar PPI poate ajuta la protejarea impotriva erorilor neasteptate ale PAI si la „cumpararea” timpului pentru ca acestea sa devina active, contribuie la atenuarea efectelor unui incendiu in cadrul unei facilitati/cladiri. Acum putem arunca o privire asupra a ceea ce stabileste doua dintre cele mai comune tipuri de PPI, acoperiri cementoase/pe baza de gips cu vermiculita si intumescente/termospumante, in afara de alegerea dintre cele doua si a factorilor care ar trebui sa determine utilizarea unui anume tip.
Acoperiri tip mortar/torcret sau termospumante?
Invelisurile usoare pe baza de ciment si/sau pe baza de gips si vermiculita isi au originea in betonul dens, care a fost adesea folosit pentru fabricarea de protectii la incediu, pana la mijlocul secolului XX. Ieftin si rezistent chiar si la temperaturi foarte ridicate, betonul dens a fost in cele din urma inlocuit de acoperiri cementoase sau pe baza de gips care nu erau chiar atat de grele (si, prin urmare, erau mai ieftine si mai usor de aplicat) odata ce tehnologia s-a dezvoltat.
In ziua de azi, acoperirile cementoase/gips raman materiale relativ ieftine pentru protectia pasiva a structurilor unei cladiri/facilitati industriale sau a tubulaturilor instalatiilor de desfumare. Desi forta de munca are potentialul de a creste costurile acestuia intrucat trebuie aplicate in mai multe straturi succesive, pierderile tehnologice fiind mai mari fata de termospumante, ele sunt inca potrivite pentru medii uscate, unde nu este de asteptat ca substratul sa fie expus la vibratii grele si/sau impact, sau acolo unde cerintele sanitare sau cele estetice permit utilizarea acestora.
Acestea nu trebuie utilizate in medii cu un nivel ridicat de umiditate (umiditate relativa de pana in 65%), deoarece acoperirile cementoase/pe baza de gips si vermiculita vor crea inevitabil un spatiu intre substrat si acoperirea in sine cu strat cementos/gips cuvermiculita. Acest spatiu este ideal pentru ca umiditatea sa inceapa procesul de coroziune asupra structurii.
Insa, acoperirile termospumante functioneaza pe un alt calapod: in loc sa formeze o bariera fizica relativ groasa intre flacari si otel/beton pe care le protejeaza, asa cum fac acoperirile cementoase/pe baza de gips si vermiculita, termospumanta expandeaza cand e expusa la caldura extrema. Acoperirea acesteia creste literalmente in grosime ca tipul de bariera pe care acoperirile cementoase/gips o mentin indiferent de temperatura. Prin cresterea volumului si scaderea densitatii, termospumantele incetinesc incalzirea otelului si prelungesc timpul posibil de raspuns inainte de a se produce o defectiune sau un colaps semnificativ.
Termospumantele au avantajul suplimentar de a fi mult mai usor de aplicat decat invelisurile tip torcret. De fapt, acestea sunt aplicate in acelasi mod in care este aplicat un invelis traditional de vopsea, doar ca oportunitatea ca umiditatea sa apara intre termospumanta si substrat este redusa spre zero, in comparatie cu vopseaua traditionala. In plus, se pot aplica straturi succesive pentru a creste timpul in care acoperirea este capabila sa protejeze si mai mult otelul de temperaturi extreme. Numarul de straturi si gradul de protectie pasiva in consecinta este determinat in faza de proiectare si este direct corelat cu consecintele unei defectiuni rezultate in urma unui eveniment de tipul incendiului.
In unele circumstante, cum sunt mentionate mai sus, acoperirile cementoase/pe baza de gips raman o solutie viabila pentru protectia la incendiu. Ca materiale relativ ieftine, ele pot fi o solutie foarte inteligenta acolo unde conditiile permit. In special pentru cerintele mari de rezistenta la foc (de peste 120 minute) acesta este optim din punct de vedere cost, bineinteles iarasi cu mentiunea conditiilor de exploatare (mediu uscat, expunerea la impact mecanic sau vibratii). La cerinte foarte mari de rezistenta la foc, de 160, 180, 240 minute termospumantele nu ating sau nu au agrementate acoperiri pentru durata asa mare de timp, singura protectie viabila fiind acoperirile cementoase/pe baza de gips si vermiculita sau sistemele de placare agrementate (sisteme de placare gips-carton RF, ridurit). Aceste placari genereaza costuri mult mai mari datorita timpului de lucru mult marit si datorita costului sistemului in sine, dar pot fi o solutie atunci cand cerintele estetice sunt esentiale.
Nu uitam totusi ca protejarea termica cu vopsele intumescente este mult mai avansata din punct de vedere tehnic, se aplica si se comporta ca o vopsea de asemenea traditionala performanta dar in plus ofera protectia impotriva incendiilor.
Indiferent de solutia aplicata, beneficiul major este acelasi!
Toate sistemele PPI sunt pur si simplu elemente de proiectare menite sa „cumpere” timp pentru ca sistemele de PAI sa preia si sa stopeze incendiul. Dar asta nu inseamna ca nu au importanta. Dimpotriva, ele pot face diferenta intre o facilitate/cladire deteriorata si una care este distrusa complet, sau aflata in colaps.
Pentru orice informatii legate de solutia optima de protectie la foc a facilitatii/cladirii dumneavoastra, echipa tehnica a W E S T O P F I R E va poate ajute cu cele mai bune sfaturi.
Costin VATAJELU
Head of technical team
costin@westopfire.ro