Stiri

Revine optimismul in industria constructiilor: doar 2 din 10 antreprenori se asteapta la scaderi ale pietei

Previziunile antreprenorilor si oamenilor de business devin mai optimiste, spre deosebire de anul anterior, semn ca dificultatile din piata constructiilor s-au mai ameliorat, cel putin asta reiese din datele centralizate de IBC Focus, care indica faptul ca anul trecut procentul celor care anuntau cresteri se situa la circa 47%, in timp ce in prezent acesta a urcat la 63%.

Cu toate ca sunt preconizate cresteri, cele mai multe dintre acestea nu sunt asteptate sa fie mai mari de 10%. Cei mai mari antreprenori vor avea multe obstacole de strabatut in anii ce vor urma. Confirmarea vine inclusiv de la cei mai mari 10 antreprenori de top din 2014. Peter Otto, administrator Strabag SRL, preciza ca pentru compania sa in 2015 „cea mai mare provocare este cea de a face fata concurentei dure bazata pe pret” .Pentru CFO-ul companiei Danya Cebus, Daniel Daragiu, dar si pentru Mircea Bulboaca, presedinte grup Con-A, cele mai mari provocari pentru 2015 sunt reprezentate de clasarea in continuare in Topul celor mai puternici antreprenori ai tarii si in editia urmatoare: „Un obiectiv pentru noi in anul 2015 este o pozitionare mai buna in topul companiilor – prin cresterea cifrei de afaceri si a profitabilitatii” preciza dl. Bulboaca.

Cum vor incheia marii antreprenori anul 2014: cresteri de cel mult 10%

O concluzie generala este aceea ca sunt privite cu ochii buni nu doar afacerile celor mai puternici antreprenori cat si evolutia intregii pietei de constructi. Comparativ cu previziunile din urma cu un an, se poate observa de asemenea ca nesiguranta s-a risipit si exista semnale pozitive si in la acest capitol important. Anul trecut 36% dintre antreprenorii de top anuntau ca piata in 2014 va cunoaste o scadere, in timp ce 46% dintre ei anuntau ca piata va nota un semnal pozitiv. Datele pe care IBC Focus le-a colectat in prezent de la cei mai influenti antreprenori ai pietei din Romania ne arata ca 57% dintre acestia se asteapta ca piata sa evolueze intr-un sens favorabil, in timp ce 16% cred ca piata inca nu a atins cea mai de jos treapta. Avem si un sfert dintre antreprenori care considera ca lucrurile nu vor cunoaste nici o crestere dar nici o scadere semnificativa. Chiar si asa, cresterea la care se asteapta antreprenorii de top nu este una extraordinara, cei mai multi dintre acestia pronuntandu-se in favoarea unui procent de cel mult 10%. Tendintele de crestere sunt cuprinse si in estimarile din luna august 2014, publicate de INS in activitatea de constructii. Pentru urmatoarele trei luni se va inregistra o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +4%), managerii estimand, de asemenea, o stabilitate si a numarului de salariati (sold conjunctural -3%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -1%).

Piata constructiilor in 2015: estimari si asteptari

Analiza detaliata repartizata pe tipul de santiere contractate (private sau publice) pune fata in fata previziunile antreprenorilor atat cu privire la evolutia propriilor afaceri cat si cu privire la intreaga piata de profil in 2015. Cand vine vorba de evolutia individuala a companiilor ca si venituri si lucrari, se observa ca antreprenorii care contracteaza cu preponderenta lucrari private sunt intr-o mai mare masura increzatori decat cei care contracteaza lucrari publice in cea mai mare parte. In timp ce 58% din antreprenorii care lucreaza in cea mai mare parte pentru stat declara ca vor nota o evolutie pozitiva a afacerilor si a numarului de lucrari, procentul antreprenorilor car elucreaza pentru beneficiari privati este de 66%. In ambele cazuri se pot observa cresteri comparativ cu ce anuntau in urma cu un an.

Intrebati despre evolutia pietei in 2015, ambele tipuri de antreprenori (contractori de lucrari private si contractori de lucrari publice) se declara in proportii apropiate optimisti cu privire la evolutia pietei in 2015, 58%, respectiv 57% socotind ca piata va nota cresteri in 2015. Procentele sunt superioare celor inregistrate de Top 100 Antreprenori Generali din 2013, cand, in cazul antreprenorilor de lucrari publice, 55% anuntau o crestere a pietei, in timp ce in cazul antreprenorilor de lucrari private inregistrasem atunci un procent de 36% de constructori optimisti. Cu toate acestea, se impun masuri urgente pentru redresarea situatiei actuala cu care ne confruntam in piata.

Ce ar face antreprenorii de constructii daca ar detine o functie publica in stat

Intrebati daca ar fi prim-ministrul / presedintele Romaniei pentru un an, care ar fi cea mai importanta masura din domeniu pe care ar lua-o, Peter Otto, administrator al Strabag SRL a precizat pentru IBC Focus ca ar „face ce este necesar pentru a se asigura ca Romania sa devina o tara atractiva pentru investitorii straini”, in timp ce Bulboaca Mircea, presedintele Con-A sustine ca ar (re)infiinta cu prioritate un Minister al Lucrarilor Publice si ar derula toate marile proiecte ale Statului prin acest minister, in care ar concentra si cei mai buni specialisti in constructii. La randul sau, Daniel Daragiu, CFO-ul Danya Cebus Rom SRL a completat ca o alocare mai mare din bugetul de investitii catre constructii in general si inspre infrastructura in particular ar fi una din principalele masuri pe care dansul le-ar adopta.

Sursa




Related Articles

Back to top button