Stiri

România investește în producția verde: patru proiecte pe bază de biomasă și biogaz, plus o fabrică de „aur verde” în Constanța

România continuă să facă pași importanți către o economie sustenabilă, prin investiții în producția de energie din surse regenerabile și valorificarea deșeurilor agricole. Conform datelor preluate de pe platforma Victa.ro, în ultimele 12 luni au fost monitorizate patru proiecte relevante la nivel național, ce includ utilizarea biomasei, biogazului și producția de îngrășăminte organice.

Proiecte semnificative în domeniul energiilor regenerabile:

1. Sistem integrat de furnizare a energiei termice pe bază de biomasă și biogaz – Județul Arad
Acest proiect, derulat la nivel de localitate de către Primăria Seleuș, vizează crearea unui sistem de producție de energie termică din surse regenerabile. Este în faza de proiectare, are o valoare de 32,13 milioane RON și este dezvoltat cu sprijinul Da Vinci Construct & Proiect și Complet Instal Construct.

2. Stație de biogaz pentru energie electrică și termică – Județul Iași
Beneficiarul Panifcom dezvoltă o stație de biogaz cu o suprafață de 8.000 mp și o valoare estimată la 15 milioane RON. Proiectul se află în etapa de autorizare.

3. Capacitate nouă de producere a energiei electrice din biogaz – Județul Iași
Un alt proiect important în regiune aparține Agrocomplex Lunca Pașcani, cu o valoare de 4 milioane RON. Și acesta este în faza de autorizare.

4. Fabrică de îngrășământ organic – Județul Mehedinți
Compania Stroescu Co pregătește o unitate de producție de îngrășăminte organice, cu o investiție de 1 milion RON și o suprafață de 700 mp. Proiectul este de asemenea în stadiul de autorizare.

Cel mai amplu proiect: Fabrica de „aur verde” din Constanța

Pe lângă aceste inițiative, un proiect de amploare anunțat de Fanatik.ro atrage atenția prin dimensiune și impact. Este vorba despre o fabrică de biometan și îngrășăminte organice care va transforma deșeurile agricole în ceea ce specialiștii numesc „aur verde”.

Fabrica, ce va fi construită în județul Constanța, este rezultatul unui parteneriat între BSOG Energy (parte a Black Sea Oil & Gas) și Unigrains Trading, unul dintre cei mai mari producători de semințe și operatori agricoli din sudul României.

Potrivit acordului de cooperare, Unigrains va furniza materia primă de deşeuri neprelucrate pentru unitatea de producție și va deține și gestiona drepturile asupra îngrășămintelor rezultate pe piețele angro și en-detail.”

Valoarea totală a investiției este estimată la 65 de milioane de euro, iar proiectul este programat să fie finalizat în aproximativ doi ani. Unitatea va produce anual 57 MW de biometan și peste 250.000 de tone de îngrășăminte organice.

Investiția totală este estimată să depășească 65 de milioane de euro, în timp ce execuția proiectului va dura aproximativ 2 ani”, transmite compania BSOG Energy.

Aceasta subliniază că proiectul va avea un impact major în reducerea emisiilor de carbon și în tranziția României către o economie circulară:
Cooperarea cu Unigrains va aduce BSOG Energy încă 57 MW de producție de biometan. Având în vedere eliminarea deșeurilor organice din mediu și, în același timp, producerea de gaze verzi ca înlocuitor al gazelor naturale şi a îngrășămintelelor organice ca înlocuitor al îngrășămintelor chimice, credem în potențialul acestui proiect de a contribui semnificativ la sustenabilitatea energetică a României.”

În plus, susținerea autorităților este esențială pentru succesul pe termen lung:
Realizarea acestui proiect necesită un cadru de reglementare care să-l susțină și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu autoritățile relevante către obiectivul comun de realizare a unor dezvoltări la scară largă a biometanului în țară.”

Theodor Ichim, administrator Unigrains și președinte al FAPPR, a descris inițiativa drept una cu efecte multiple asupra mediului și agriculturii:
Adunăm tot acest gunoi, inclusiv pe cel cu potențial poluant, și îl transformăm în gaz verde și îngrășăminte care vor avea o componentă organică și una minerală. Va fi un proces de curățenie a agriculturii. Îmi place să mă compar cu un pește sanitar dintr-un acvariu.”

Ichim mai adaugă:
Consider acest proiect o adevărată salubrizare a agriculturii României, în sensul eliminării eficiente a deşeurilor agricole, acţionând totodată ca o forță motrice pentru creșterea economiei circulare.”

Aceste inițiative reflectă direcția strategică a României către tehnologii curate, cu valoare adăugată mare și efecte benefice asupra agriculturii, mediului și economiei naționale.

Surse: Fanatik și Victa





Related Articles

Back to top button