Ghiduri și Sfaturi

Secretul cablurilor flexibile LAPP

Cât de fiabilă este flexibilitatea?

Majoritatea oamenilor se întreabă cum reușim să creăm produse durabile și calitative, necesare oricărei aplicații. Ei bine, flexibilitatea și rezistența produselor ne definesc. Cu dezvoltarea permanentă a tehnologiei speciale de cabluri FD® am stabilit standardele în domeniul aplicațiilor flexibile. Realizăm  produse versatile, cu durată de viaţă maximizată, destinate aplicaţiilor foarte rapide, cu cele mai mici raze de îndoire. Parametrii unici de îndoire și rezistență ai cablurilor noastre, greutatea redusă și gabaritul necesar mic datorită razei minime de îndoire, respectă tendințele de miniaturizare.

Vom începe explicând, dinspre interior spre exterior, componentele unui cablu şi criteriile care îl conduc spre flexibilitate sau superflexibilitate.

Dar, până să intrăm în anatomia cablurilor, ar trebui să explicităm cuvântul flexibilitate ca şi atribut a unui cablu electric, referitor la elementele care conduc curentul electric, respectiv conductorii.

OLFLEX FD 90: certificarea multi-standard reduce varietățile stocate și salvează bani.

Toţi practicienii cunosc că, în decursul procesului de dezizolare, putem întâlni conductori mai mult sau mai puţin flexibili, unifilari sau multifilari, având cuprul acoperit sau neacoperit de alt metal. Deoarece tehnica stă sub imperiul normelor şi reglementărilor, modul în care sunt confecţionaţi conductorii  este definit complet astfel încât să nu poată exista criterii subiective de apreciere. Norma europeană IEC 60288 defineşte 4 clase de conductori :

  • Clasa 1 corespunde conductorilor unifilari, cu secţiuni care rareori depăşesc 10 mmp deoarece lucrabilitatea conductorului devine greoaie. Acest tip de conductor poate fi folosit doar pentru pozare fixă deoarece supus mişcărilor repetitive se rupe datorită fenomenului de oboseală care apare în structura cristalină a metalului.
  • Clasa 2 corespunde conductorilor multifilari creaţi prin răsucirea şi presarea unui număr de conductori de Clasă 1. Cablurile cu conductori clasă 2 sunt destinate pozării fixe, în special pentru realizarea traseelor destinate alimentărilor cu energie electrică.
  • Clasa 5 corespunde conductorilor multifilari creaţi prin răsucirea liţelor fine de cupru, cu diametrul liţei cuprins între 0,15 şi 0,70 mm. Aceștia sunt destinaţi aplicaţiilor flexibile cu mişcări de îndoire – dezdoire aleatoare. Cablurile din această clasă pot fi folosite în orice aplicaţie care impune flexibilitate, mai puţin în aplicaţii de tip lanţ port cablu sau în care cablurile execută cicluri de îndoire-dezdoire conform unui algoritm bine precizat (de exemplu, maşini unelte în coordonate ).
  • Clasa 6 corespunde conductorilor multifilari creaţi prin răsucirea liţelor extrafine de cupru cu diametrul liţei cuprins între 0,05 şi 0,40 mm. Cablurile din această clasă sunt utilizate în aplicaţii în care se mizează pe foarte multe cicluri de îndoire-dezdoire sau torsiune, de exemplu, roboţi industriali, maşini unelte multi-axă, etc.
ETHERLINE_2172000_PRODUCT_1

ETHERLINE FD CAT 6 M12: conexiunea nepermanentă permite schimbarea ușoară a echipamentului. Min 2,5 milioane de cicluri de îndoire în lanț port-cablu

Nu doar grosimea liţei participă la flexibilitatea conductorului. În egală măsură, pasul de răsucire al liţelor pentru realizarea mănunchiului de liţe este important. Cu cât pasul de răsucire este mai mic cu atât simetrizarea efortului mecanic indus de mişcările de îndoire-dezdoire este mai  bună. De aceea, la cablurile destinate mişcărilor repetitive, pe lângă prezenta liţelor extrafine se utilizează un pas de răsucire scurt.

Mai multe informaţii referitoare la aceste detalii pot fi găsite în anexa T11 din catalogul general LAPP existent în limba română pe www.lapp.ro.

Liţele de cupru pot fi neacoperite sau acoperite cu un alt metal. În aplicaţiile în care temperatura este factorul agresor, liţele pot fi acoperite cu staniu, argint sau nichel, în funcţie de nivelul maxim de temperatură pentru care este construit cablul.

Efectul pelicular poate fi, de asemenea, un factor care să conducă la necesitatea argintării liţelor, asta pentru a crea o pătură cu rezistivitate minimă pe exteriorul liţelor având în vedere efectul de refulare spre exterior al curentului odată cu creşterea frecvenţei.

Conductorii dintr-un cablu trebuie să fie izolaţi pentru separarea galvanică a fiecăruia dintre ei. Există o multitudine de materiale de izolaţie, pornind de la materiale anorganice (mică, fibre de sticlă) sau materiale organice, polimeri cu proprietăţi electrice, mecanice sau chimice diverse. Fiecare cablu trebuie să aibe conductorii izolaţi corespunzător aplicaţiei pentru care este construit. Unele materiale de izolaţie poartă o denumire generică (de exemplu, PVC) dar fiecare producător are reţete proprii în care materialul de bază reprezintă circa 95% din total iar 5% reprezintă substanţe aditivante care conferă proprietăţi speciale referitor la gama de temperatură, rezistenţa chimică la substanţe anorganice sau organice sau rezistenţa la eforturi mecanice repetitive.

Conductorii din interiorul unui cablu sunt de obicei răsuciţi între ei, cu un anumit pas de răsucire. Atunci când se discută despre cabluri destinate transferului de semnale electrice mici, în scopul creşterii rejecţiei de mod comun, conductorii sunt torsadaţi în perechi sau triade cu un pas scurt, corespunzător frecvenţei maxime pentru care este construit cablul. Această torsadare conduce la simetrizarea geometrică a conductorilor dintr-o pereche astfel încât tensiunile induse de către zgomotul electromagnetic existent în special în mediul industrial să fie cât mai mici.

Straturile separatoare care sunt aplicate peste conductori au rolul de a limita eforturile mecanice care se transmit spre conductori astfel încât aceştia să nu fie afectaţi de mişcările cablului sau au doar rol de creere a unei secţiuni pseudocirculară peste care să se poată ţese ecranul sau extruda mantaua exterioară.

Sistemele de ecrane din interiorul unui cablu electric sunt corelate cu aplicaţia pentru care cablul este construit. Dacă discutăm despre mediul industrial, în cazul cablurilor de forţă,

acestea sunt uzual ecranate cu o ţesătură din liţe de cupru realizată astfel încît gradul de acoperire optică să fie cât mai ridicat. Frecvenţele întâlnite frecvent sunt fundamentala şi armonici care pot crea un zgomot electromagnetic care să perturbe circuitele de semnale mici iar ecranul nu trebuie să permită cablului să emită câmpuri electromagnetice parazitare prin crearea unei bariere la nivelul ecranului.

La cablurile de semnal mic, scopul ecranelor este cel de a nu permite câmpurilor electromagnetice exterioare să inducă tensiuni parazite în interiorul conductorilor şi de aceea există frecvent o combinaţie de ecrane, unul din folie aluminizată, destinat frecvenţelor mari şi celălalt din tesătură de cupru, destinat frecvenţelor mici.

Mantaua exterioară trebuie să ţină cont de agresiunile chimice, mecanice sau termice la care va fi supus cablul. Tehnologiile moderne permit realizarea unor cabluri deosebit de performante, adaptate la cerinţele punctuale ale utilizatorilor.

UNITRONIC_2170322_Product_1

Cablu proiectat  Fast Connect (FC).  Destinat aplicațiilor foarte flexibile (lanț port-cablu și părți ale mașinilor aflate în mișcare)

Cea mai bună alegere: pariați pe calitate

Putem dovedi faptul că oferim calitate!

Fiecare cablu flexibil a fost verificat în centrul de testare LAPP, în condiții similare aplicațiilor practice. Cablurile sunt conectate la dispozitive de testare speciale, unde cablul este expus la o sarcină mecanică extremă, schimbând permanent parametrii mişcării. Astfel de combinații de sarcini diferite nu pot apărea în mod regulat în aplicaţii practice, chiar și în cele mai complexe. Datorită designului special al cablurilor noastre, putem asigura minimum 5 milioane de cicluri de îndoire. În practică, cablurile LAPP funcţionează corespunzător mult peste numărul de cicluri garantat precizat în catalog. În urma rezultatelor finale, numai produsele care dovedesc înalta fiabilitate și calitate sunt apoi incluse în programul de producție.

LAPP, prin unităţile sale de producţie şi prin laboratoarele ultraperformante poate proiecta şi realiza o multitudine de tipologii de cabluri, chiar atunci când soluţiile existente în piaţă nu pot oferi răspuns la aplicaţiile clienţilor. Vă așteptăm pe www.lapp.ro cu mai multe date tehnice și tutoriale despre aplicațiile în care se pot utiliza proodusele noastre.
Related Articles

Back to top button