Interviuri experti

Stefan POPA, Director Executiv CONECO Romania: „Avantajul nostru este că avem o echipa extrem de pasionata, competitiva si care cauta in continuu metode de dezvoltare”

Un milion de metri patrati protejati la foc si parteneriate strategice de durata cu nume importante din piata constructiilor. Aceasta ar fi o scurta descriere a CONECO Romania, o companie ce a devenit in timp principalul furnizor de protectie pasiva la foc pentru elemente structurale din metal pe piata din Romania, realizand o serie de proiecte de prestigiu si astfel asigurandu-si un renume pe piata de profil. Despre toate acestea dar si despre cum se vede acest domeniu in viitor am discutat cu dl Stefan POPA, Director Executiv CONECO Romania.

Aveti deja peste 10 de ani de experienta in piata de constructii din Romania. Cum este piata de acum in comparatie cu ce era atunci?

In acest moment piata de constructii se confrunta cu o lipsa a fortei de munca, la toate nivelurile de specializare, de la specialisti in constructii pana la muncitori necalificati. Aceasta criza este resimtita atat de constructori, cat si de beneficiari

Aceasta situatie afecteaza in mod direct calitatea lucrarilor si graficul de timp agreat in cadrul unui proiect, in raport cu nivelul mare al investitiilor din acest moment. Totodata, daca vorbim de nivelul mare al investitiilor din acest moment, trebuie mentionat ca acesta dicteaza viteza cu care piata se misca, se dezvolta si evolueaza.

Insa numarul companiilor de constructii ce adera la aceasta miscare si pot tine pasul cu cerintele pietei, este tot mai mic. Chiar as putea expune un feeling personal ca in primavara anului 2019, companiile care participau la realizarea marilor proiecte in Bucuresti, se bazau intr-un procent de aprox. 70% pe aceiasi subcontractori si pe aceeasi forta de munca.

Dar, ca in orice alt domeniu, piata de constructii din Romania este totusi un fenomen in miscare si in ultimii ani a evoluat extrem de mult: de la centre comerciale, de retail pana la ansambluri de locuit.

Unul din punctele forta ale companiei este faptul ca ati initiat de timpuriu colaborari de durata cu specialisti din domeniu. Cat de greu este sa mentineti aceste parteneriate si care este secretul?

Foarte pe scurt – Cu siguranta a fost un avantaj faptul ca ne aflam printre primele companii din Romania care a adus protectia pasiva la foc pe piata locala si faptul ca am devenit primii producatori din Romania al unui material de protectie pasiva la foc: mortarul PARAFOC F.

Desigur ca, pe parcursul celor 16 ani dedicati acestui domeniu, pe masura ce piata se extindea si cerinta de securitate si siguranta la foc devenea tot mai clara, am cautat sa imbunatatim performanta de la an la an, legand colaborari de lunga durata cu diferiti proiectanti si arhitecti de renume, precum si verificatori de scenarii de securitate la incendiu sau alte persoane importante implicate in tot acest process.

CONECO Romania reprezinta astazi un brand, bine construit, atat la nivelul intregii tari cat si in afara acesteia. Acest lucru faciliteaza mentinerea de parteneriate si relatii profesionale de succes.

De asemenea, din vasta experienta cumulata, ne-am concentrat atentia pe nevoia clientilor nostri atat in consultanta cat si in executie si ne-am straduit sa oferim cele mai eficiente solutii pastrand acelasi standard de calitate.

Cum vedeti evolutia protectiei la foc in Romania si cum v-a afectat sau imbunatatit pozitia companiei in aceasta piata?

Cum spuneam mai devreme, orice piata sau industrie este influentata de evenimentele majore care au loc in lume. Din pacate, in piata constructiilor, aceste evenimente care ne ridica semne de intrebare si care ne arata unde gresim in proiectare, executie sau mentenanta sunt tragice si implica pierderea de vieti.

In cazul protectiei la foc, din punctul meu de vedere, problema este mai simpla: protectia la foc trebuie executata, si executata CORECT! Aici putem spune ca am observat o evolutie in timp. Odata cu aparitia noilor normative, cerintele si pretentiile clientilor se intaresc, iar calitatea executiei primeaza in alegerea firmei autorizate de protectie la foc. Acest lucru nu face decat sa ma bucure deoarece noi mizam pe calitate, de la primul telefon al clientului si pana la terminarea lucrarilor.

Care este pana la urma importanta protectiei la foc si care sunt tendintele pietei de protectie la foc?

Un raspuns edificator la aceasta intrebare ar putea fi dat numai uitandu-ne la incendiile care au avut loc in ultimii ani în Romania. Un sistem de protectie pasiva si activa la foc foarte bine implementat in cadrul unei cladiri poate garanta, prin protejarea elementelor structurale si prin raspandirea controlata a fumului si a gazelor fierbinti, evacuarea in siguranta a utilizatorilor acesteia, a pompierilor care intervin in stingerea incendiului, precum si siguranta bunurilor existente.

Practic, protectia la foc este pentru un incendiu echivalentul rezistentei si stabilitatii structurii pentru un cutremur.

Noi credem ca protectia pasiva la foc se afla momentan pe un drum ascendent, avand in vedere procentul mare de cereri din ultimii ani si volumul de lucrari executate, si pana la urma nevoia oamenilor de a construi si de a investi, care implica nevoia de sigurata.

Pe final, cum credeti ca ati influentat pana in momentul de fata piata de protectie la foc in Romania si ce strategii de viitor luati in calcul?

Am incercat de fiecare data si cu fiecare client (fie el antreprenor, beneficiar direct sau constructor), indiferent de anvergura lucrarii pe care ne-o incredinta, sa fim deschisi si sa prezentam avantajele protejarii impotriva incendiului si, in acelasi timp, riscurile la care se supune si ii supune pe ceilalti, prin deciziile pe care le va lua.

Avantajul nostru este ca avem o echipa extrem de pasionata de acest subiect, competitiva si care cauta in continuu metode de dezvoltare. In prezent, reusim sa sustinem lucrari in Bucuresti (Blue Rose, Global Worth Campus, The Bridge II, Extindere Sun Plaza, Veranda Mall, ), in provincie (AFI MALL – Brasov, ISHO II, Open Ville si Black Box, Fabrica de Bere Ursus – Timisoasa, lucrari in Oradea, Iasi, Caras Severin), sa colaboram cu companii din Bulgaria, Qatar, Belgia, Serbia, urmand ca in scurta vreme sa ne deschidem si mai mult portile catre Europa si UE.   

Va invitam sa vizitati site-ul nostru web: www.coneco.ro sau pagina noastra de facebook: Coneco Romania, pentru mai multe informatii despre solutiile de protectie la foc.




Related Articles

Back to top button