Stiri

Top 20 producatori de materiale de constructii. Doar cinci antreprenori romani si-au facut loc

materialeCei mai mari 20 de producători de materiale de construcţii au făcut anul trecut afaceri cumulate de aproape 5,6 mld. lei, în creştere cu 4% faţă de anul precedent, vârful ierarhiei fiind condus în continuare de cei trei mari cimentişti, elveţienii de la Holcim, nemţii de la Carpatcement Holding şi francezii de la Lafarge, care şi-au men­ţinut poziţiile de neclintit şi în 2014, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor.

Profitul net cumulat al primilor 20 de jucători a ajuns la peste 200 mil. lei, dublu faţă de 2013.

La nivelul întregului top există doar cinci companii deţinute de antreprenori români, restul fiind subsidiare locale ale unor multinaţionale sau sunt controlate de fonduri străine de investiţii.

Vrei sa vezi cea mai mare biblioteca online cu materiale si solutii pentru constructii? Click Aici

Cel mai mare producător controlat de un om de afaceri român este AdePlast (Marcel Bărbuţ), care şi-a majorat afacerile cu 19% anul trecut, la puţin peste 300 de milioane de lei, în timp ce profitul net s-a ridicat la 13 mil. lei, în creştere cu 44%.

Un alt jucător controlat de un antreprenor român care a reuşit să crească anul trecut este Bilka Steel, producător de ţigle metalice din Braşov controlat de Horaţiu Ţepeş, care şi-a majorat afacerile cu 29%, la 135 mil. lei, în timp ce profitul net a crescut cu o treime, la 8 mil. lei.

Sursa
Related Articles

Back to top button