Stiri

Unul din cele mai mari proiecte de retail din Romania va incepe in cel mult trei luni

sursa poza

Construcţia proiectului de retail Coresi Shopping Center va demara în două – trei luni, a anunţat Tatian Diaconu, directorul general al Immochan România, divizia imobiliară a grupului francez Auchan. „Suntem în procedura de licitare. Imediat ce vom încheia această procedură ne vom apuca de lucrări”, a spus Diaconu.

Immochan a fost recompensată anul trecut pentru proiectul eco Coresi Shopping Center pe care urmează să îl construiască la Braşov primind premiul „magazine şi viaţă” în cadrul celei de-a doua ediţii a Premiilor „Clădiri verzi” desfăşurat la Varşovia, în Polonia. Divizia imobiliară a grupului Auchan a anunţat că a obţinut pre-certificarea BREEAM, care atestă printre altele că proiectul este eficient energetic, acesta fiind prima investiţie de retail din România certificată în acest sens.

 

Coresi Shopping Center va avea 55.000 metri pătraţi, deschiderea fiind programată pentru sfârşitul acestui an. Procedura de pre-certificare a Coresi a fost făcută de echipa companiei BuildGreen România şi conform standardelor BREEAM Europe Commercial 2009, Coresi a fost evaluat la nivelul „Very Good”, se arată într-un comunicat al companiei.

BuildGreen a avut în vedere în analiza sa, în primul rând, impactul proiectului asupra mediului şi reutilizarea urbană a terenului, Coresi fiind construit pe fosta platformă industrială Tractorul. „Eficienţa energetică va fi asigurată de izolaţia şi instalaţiile inovative aduse proiectului. Lumina naturală, reutilizarea apelor, ambientul prietenos şi crearea unei cladiri cu consum redus vor oferi clienţilor şi chiriaşilor confortul şi bunăstarea de care au nevoie”, se arată în comunicatul citat.

sursa poza

BREEAM este o metodologie de certificare internaţională pentru dezvoltarea durabilă cu cea mai mare şi îndelungată experienţă. Această metodologie evaluează clădirile pentru contribuţia şi protecţia pe care acestea o aduc mediului, printr-un sistem de credite structurat în 5 categorii de certificare, respectiv satisfăcător, bine, foarte bine, excelent şi remarcabil. Acest sistem analizează eficienţa energetică şi managementul proiectului, materialele folosite, tratarea deşeurilor, transportul, ecologia zonei, eficienţa utilizării apei şi poluarea. Până acum pe piaţa din România au fost certificare BREEM doar imobile de birouri.

60 de milioane de euro investite în prima etapă

Grupul Auchan, controlat de familia Mulliez, a anunţat că va investi 55-60 milioane de euro în dezvoltarea primei etape a proiectului Coresi. Suma este redusă la jumătate faţă de planurile pe care le aveau foştii proprietari. În această fază vor fi utilizate doar 24 de hectare din cele 100 ha achiziţionate la începutul anului de la fondul de investiţii Centtera Capital Partners.

Prima etapă a proiectului se va întinde pe o suprafaţă de 55.000 mp şi va cuprinde un hipermarket Auchan, cu o suprafaţă de vânzare de 13.000 mp, o galerie comercială de 25.000 mp închiriabili, 3.000 de locuri de parcare şi un parc de retail ce va găzdui un operator de bricolaj, un restaurant drive-in, operatorul de întreţineri şi reparaţii auto Norauto, o benzinărie şi un retailer de mobilă.

Această fază este similară cu proiectul gândit de echipa Centtera, care deţinea fosta fabrică braşoveană prin intermediul firmei Flavus Investiţii. Acţionarii fondului, care au cumpărat fabrica la licitaţie în 2007 pentru 77 milioane de euro, au decis să se retragă din proiect chiar dacă aveau 75% din mall preînchiriat, iar împrumutul bancar era asigurat.

 

Întregul proiect Coresi va fi împărţit în cinci etape a căror dezvoltare va necesita circa zece ani. Etapa a doua va cuprinde tot o zonă comercială, întinsă pe 15 hectare, ce va acomoda un operator specializat în amenajarea locuinţei şi unul de îmbrăcăminte.

După finalizarea acestei etape se va demara construcţia a circa 3.000 de locuinţe pe aproximativ 26 de hectare, jumătate din câte erau programate în vechiul proiect. Urmează o zonă de birouri întinsă pe 11 hectare şi un parc industrial pe alte 11 hectare, în care se speră aducerea unor producători, însă dacă nu va exista interes pe această zonă se va opta pentru spaţii logistice.

 

Sursa

 
Related Articles

Back to top button