Analize de piață

3 milioane de mp de hale monitorizate în luna februarie

Sezonul de iarnă s-a încheiat într-o notă pozitivă pentru domeniul industrial, iar datele analizate cu ajutorul singurei asistente virtuale de vânzare la șantiere, VICTA.ro, arată un total de 832 proiecte monitorizate în luna februarie.

Cumulat, suprafața acestora este de 3,06 milioane de metri pătrați, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 4,58 miliarde RON.

Topul celor mai active județe în februarie

Conform VICTA.ro, observăm că cele mai multe investiții au fost concentrate în Bihor. Așadar, județul reușește să cumuleze un total de 87 proiecte, demonstrând că zona de Nord-Vest a țării prezintă în continuare interes pentru dezvoltatori. Cu un număr însemnat de proiecte regăsim și județele Cluj (47 investiții) și Ilfov (45 investiții).

La polul opus se poziționează județe precum Caraș-Severin, cu 4 proiecte, dar și Teleorman sau Botoșani, cu 5 proiecte monitorizate în februarie. Iată cum se prezintă situația în toată țara:

600.000 mp de spații industriale în Iași

La categoria suprafețelor alocate pentru proiectele industriale, județul Iași preia conducerea în clasament cu un total de peste 600 mii mp. Suprafețe considerabile observăm și în județele Ilfov (peste 336 mii mp) și Covasna (peste 301 mii mp).

Jumătate dintre proiecte sunt spații de depozitare

Nevoia de spații de depozitare suplimentare continuă să fie o prioritate și în 2022, iar aproape jumătate dintre investițiile monitorizate în februarie sunt de acest tip. Vorbim despre un total de 410 astfel de proiecte identificate la nivel național. De asemenea, un număr semnificativ regăsim și în dreptul spațiilor de producție (265 investiții), atelierelor de reciclare (123 investiții) și proiectelor de tip zoo/bio tehnie (112 investiții). Un interes puțin mai scăzut au prezentat în februarie spălătoriile auto, unde datele indică doar 77 proiecte.

Solicită gratuit 10 șantiere active pe care să le ofertezi imediat!
Proiecte publice sau private?

Deși putem vedea o implicare timidă a statului în domeniul industrial, proiectele private rămân predominante în piață, reprezentând peste 86% din totalul investițiilor identificate în februarie. Mai exact, vorbim despre un total de 721 investiții private și 111 publice.

132 de proiecte mari

Proiectele de dimensiuni medii, cu suprafețe între 1000 și 3000 mp, se dovedesc a fi de interes pentru dezvoltatori. Așadar, în februarie au fost identificate 387 investiții medii, 313 de mici dimensiuni și 132 mari.

În ce stadii de execuție se află proiectele industriale?

Majoritatea investițiilor industriale urmează să demareze, aflându-se în prezent în stadii incipiente. Este vorba despre 7 proiecte în intenție, 7 în proiectare, 576 în autorizare și 76 înainte de construcție. De asemenea, au fost identificate și 74 proiecte în construcție, 15 în amenajare și 73 finalizate.

Top 3 proiecte industriale

La categoria proiectelor de referință, trebuie menționat Centrul Regional Funcțional Kaufland România: 10 hale S+P+2E+M din Iași, aflat în stadiul de autorizare. Potrivit VICTA.ro, acesta presupune o investiție estimată la 100 milioane lei.

Cei 17.959 mp alocați pentru 3 hale depozitare și spații administrative în Ilfov clasează proiectul ca fiind unul de interes. Acesta se află în stadiul de autorizare, iar investiția aferentă este estimată la 17,96 milioane lei.

Un alt proiect important este Parcul Industrial din Iași, aflat în prezent în stadiul de proiectare. Parcul va ocupa o suprafață de 1000 mp și va necesita o investiție de aproximativ 160 mii lei.

Related Articles

Back to top button