Antrepriză construcții industrialeFurnizori

Ce trebuie să știi despre antrepriza generală? Ce este și cum te ajută?

Ai nevoie de ajutorul unei firme specializate în construcții, care să se ocupe de tot ce presupune ridicarea unui grup de imobile sau de renovarea unor imobile deja existente? Înseamnă că trebuie să știi ce presupune antrepriza generală și cum poate să deservească scopului pe care îl ai. Este vorba despre un parteneriat în care ai rolul de semnatar, iar firma cu care colaborezi îți pune la dispoziție o gamă largă de servicii în baza unui contract cunoscut drept contract de antrepriză. Înainte de a face primii pași în acest domeniu, este esențial să iei în considerare elementele menționate în rândurile de mai jos.

Antrepriza generală și contractul de antrepriză

Nu de puține ori, antrepriza generală și contractul de antrepriză sunt termeni pe care dezvoltatorii îi confundă între ei. De aceea, este bine să știi că antrepriza desemnează suma serviciilor de care poți avea parte atunci când colaborezi cu o firmă de construcții, pe când contractul de antrepriză este documentul oficial și legal prin care sunt consemnate lucrările de care vei beneficia, prețurile pe care trebuie să le achiți, dar și celelalte condiții care trebuie îndeplinite de către antreprenor.

Care este rolul antreprenorului general?

Atunci când apelezi la un antreprenor general, este bine să știi care sunt atribuțiile de care acesta se ocupă. Este vorba despre un rol esențial, mai ales în domeniul construcțiilor. De exemplu, antreprenorul general trebuie să aibă în vedere următoarele:

• coordonarea cu succes a tuturor echipelor care sunt implicate în proiectul de construcție, de la arhitect, proiectant, până la constructori și furnizorii de materiale și echipamente de construcții;

• verificarea evoluției construcției;

• se asigură că toate lucrările se desfășoară conform planului stabilit împreună cu beneficiarul;

• se ocupă de obținerea certificatelor de garanție, dar și de buna execuție a construcției;

• păstrarea unei legături permanente cu beneficiarul;

• semnalarea oricărei probleme ce poate apărea pe parcurs;

• găsirea unor soluții eficiente de reglementare a problemelor de pe șantier.

Dirigintele de șantier, un colaborator important

Pe lângă antreprenorul general, dirigintele de șantier este și el extrem de important atunci când te ocupi de ridicarea unor imobile. Este vorba despre o punte de legătură între tine, ca beneficiar și modul în care se desfășoară lucrările. Mai exact, dirigintele de șantier se ocupă de verificarea, autenticitatea și concordanța dintre proiectul în cauză și autorizația de construcție. În același timp, el se ocupă de verificarea fiecărei etape necesare pentru desfășurarea lucrărilor de construcție, de implementarea tehnologiilor de execuție, dar și de verificarea lucrărilor contractate. În cazul în care anumite lucrări sunt realizate necorespunzător, dirigintele de șantier are dreptul să solicite executantului sistarea lucrărilor și remedierea lor, conform proiectului.

Cele mai importante puncte din contractul de antrepriză

Înainte de a semna contractul de antrepriză, este recomandat să verifici toate subpunctele incluse în acest document. De exemplu, acordă o atenție deosebită materialelor folosite în timpul construcției: acestea îți pot fi furnizate de către antreprenorul general sau le poți alege în funcție de calitatea pe care ți-o dorești. Mai mult, trebuie să te asiguri că în contract este stipulat prețul convenit împreună antreprenorul general ales, dar și care este data de finalizare a imobilului dorit.

Clauzele sunt și ele foarte importante. Discută cu un avocat, care te poate ajuta din punct de vedere legislativ să îți protejezi investiția și adaugă în contractul de antrepriză clauzele care consideri că sunt cele mai indicate.

Un alt element esențial, pe care este indicat să-l cunoști și pe care să-l verifici în contract este referitor la faptul că antreprenorul general are dreptul de a subcontracta la rândul său alte firme cu care să colaboreze în vederea finalizării lucrărilor. În calitate de beneficiar, ai dreptul să obții informații despre companiile cu care colaborează antreprenorul general, astfel încât să deții controlul asupra modului în care se desfășoară lucrările.

Urmează să semnezi pentru prima dată un contract antrepriză?

Dacă nu ai mai apelat niciodată la un antreprenor general până acum, indicat este să te documentezi foarte bine, să înțelegi care este rolul acestuia și să citești contractul de antrepriză în detaliu. În cazul în care este necesar, solicită ajutorul unui avocat, care să-ți explice pas cu pas fiecare dispoziție din documentul pe care urmează să-l semnezi.

Indiferent dacă vrei să ridici hale industriale, ori clădiri cu destinație rezidențială, iccofm.ro îți poate veni în ajutor. Echipa din cadrul acestei companii are o vastă experiență în domeniul construcțiilor și antreprizei generale, punând accent pe calitate și pe respectarea tuturor obligațiilor stipulate în contractul de antrepriză!

Date de contact:

E-mail: facilitymanagement@icco.ro

Telefon: +40 268 401 279




Related Articles

Back to top button